Feltörték az HBO szervereit, erre nézettségi rekordokat hozott az illegálisan letölthető Trónok harca

Azt hitték a BKK online jegyrendszerét érő támadás volt a hónap legnagyobb hackerteljesítménye?

Néhány nappal ezelőtt egy hackercsoport feltörte az HBO szervereit, és másfél terabájtnyi adatot töltött le onnan. A hatalmas, nagyjából 1500 tömörített filmnek megfelelő adatmennyiségben sorozatepizódok, forgatókönyvek, levelezés és telefonszámok is találhatók. A hackerek ebből pár morzsát publikussá is tettek, hogy bebizonyítsák, sikeres volt a támadásuk. A támadás tényét az HBO elismerte, egyedül azt tagadja, hogy a céges levelezés egy része is benne lenne a csomagban.

Nyilván a Trónok harca körül forog minden

Vélhetően nem a népszerű sorozat volt az elsődleges célpontja a támadásnak, azonban az HBO-n fogást találni természetes, hogy a legnépszerűbb címével lehet. A hackercsoport már jelezte is szándékát, hogy elvárnának némi fizetséget, és akkor nem szivárogtatnak ki még több adatot – magyarán megzsarolták az HBO-t tisztességgel.

Állításuk szerint főtevékenységként úgynevezett zero-day exploitokra, vagyis olyan kritikus hibákra vadásznak az interneten, amiket a rendszerek üzemeltetőinek érdemes azonnal kijavítani, mert különben nagyon nagy veszélynek teszik ki magukat. Az HBO-nak írt levelük szerint ilyen hibák kereséséből évente 12-15 millió dollárt keresnek, vagyis könnyen kiszámolható, hogy az állítólag az HBO-ra szánt fél évnyi munkáért mennyi pénzt szeretnének látni bitcoinban, az egyik lenyomozhatatlan kriptovalutában.

Külön kiemelték, hogy a Trónok harca című sorozat több epizódja, forgatókönyve és a szereplők személyes adatai is a letöltött adatok között vannak, így próbálva még komolyabb nyomást gyakorolni az HBO-ra.

Rekordokat döntögető letöltések

A Trónok harca epizódjait illegálisan letöltők ellen pont nemrégiben indított egy elég suta hadjáratot az HBO, az internetszolgáltatókon keresztül megkérve a letöltőket, hogy inkább legális forrásból szerezzék be a betevő sorozatukat.

Ilyen előzmények után ha lehet mondani, még rosszabb pillanatban történt a hackertámadás. A sorozat negyedik epizódját a hackerek három nappal az adásba kerülés előtt kiszivárogtatták, és a népszerű torrentoldalakon azóta is a letöltési listák élén áll:

tronok-harca-torrent
Fentről a második a kiszivárgott epizód. Öt nappal később is még mindig a második legtöbben töltik.

Aki tehát nem tudott várni a legális vasárnapig, vagy az illegális hétfőig, az már pénteken letölthette az aktuális részt, hogy utána bízzon a hackerek rosszindulatában, és a további epizódok idő előtti publikálásában, különben bukja a hétről-hétre pontosan érkező izgalmak ütemszerűségét.

(via itcafe/reset)

Ossza meg a cikket

Ne maradjon le, kövessen minket YouTube-on is!

Hozzászólások

Videók

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!