Újabb hat játékost avatnak halhatatlanná az NFL-ben

A kiválasztottak között olyanok is vannak, akiket akár a magyar rajongók is jól ismerhetnek.

Péntek hajnalban a szokásos cantoni Hall of Fame-meccsel elrajtolt az NFL előszezonja, ami azt jelenti, hogy már csak egy hónapot kell kibírnunk a szezon kezdetéig. Nem mondanánk, hogy csak úgy elrepült az idő a februári Super Bowl óta, hisz a várakozás pokoli hosszú volt, de az edzőtáborok és edzőmeccsek fokozatosan enyhítik a hiányérzetünket szeptemberig. Mint ahogy évtizedek óta minden szezonban, most is az úgynevezett Hall of Fame-meccsel indult a felkészülés, ami azért is fontos, mert a hagyomány szerint

a meccs hétvégéjén iktatják be a Hírességek Csarnokának legújabb tagjait.

Ugyan a Dallas 18-20-ra legyőzte az Arizonát, a mérkőzésből senki se vonjon le messzemenő következtetéseket. Az eseményről tavaly is megemlékeztünk, akkor a meccs egy óriási blama miatt elmaradt, de a Brett Favre és Ken Stabler által fémjelzett csoportot beiktatták a profi amerikaifutball legendái közé. Természetesen, mint minden évben, idén is lehet azon vitatkozni, hogy miért most kerültek be ezek a játékosok, illetve miért maradt ki jó néhány nagy név. Most ilyen találgatásokba nem megyünk bele, a cantoni Hall of Fame szakemberei döntöttek, mi pedig bemutatjuk azt a hét kiválasztottat, akiket akár még ön is láthatott játszani.

Morten Andersen /rúgó/

A rúgó az amerikaifutball egyik leghálátlanabb pozíciója. Éveken át rugdoshatja valaki a mezőnygólokat, aztán elég egy rossz széria, hogy örökre elfelejthesse az NFL-t. Morten Andersent 25 éven keresztül nem felejtették el, miután még 47 évesen is olyan bika volt a lába, hogy simán berúgott hétből négyet 40 yardon túlról. Karrierje során összesen 565 mezőnygólt értékesített, ebből negyvenet 50 yardról, vagy messzebbről. Többek között ő tartja az NFL pontrekordját is, illetve ő játszott a legtöbb meccsen is. A dán rúgó érdemeit nem is kell tovább magyarázni, elég csak megnézni a rekordot érő mezőnygólját, amit 47 évesen rúgott.

Morten Andersen Record Kick

The kick that made Morten Andersen the most scoring player in NFL History.

Terrell Davis /futó/

Davis úgy került be a Hall of Fame-be, hogy elképesztően rövid karrier adatott meg számára. 1995-ös draftolása után mindössze hat évet töltött a ligában, mégis kétszeres Super Bowl-győztesnek mondhatja magát, ráadásul utolsó produktív szezonjában 2000 futott yard fölé jutott. Ezt előtte és utána is mindössze három futó tudta összehozni. Davis legemlékezetesebb tette a 2000 yardos szezonon kívül az 1998-as rájátszásban nyújtott teljesítménye. A Miami Dolphins ellen 199 yard, a New York Jets ellen 167, majd a döntőben 102 yard az Atlanta Falcons ellen. A karrierjének végül egy borzasztó térdsérülés vetett véget, az utolsó három évében összesen 17 meccsen tudott játszani. Végül összesen 7607 yardot és 60 touchdownt hozott össze, gyakorlatilag négy teljes szezon alatt.

Terrell Davis Highlights

Finally showing who was the best

Kenny Easley /safety/

A 80-as évek egyik legrettegettebb védőjének karrierje ugyanolyan rövid volt, mint a fentebb említett Davisé. Easley-t 1981-ben draftolta a liga egyik friss csapata, a Seattle Seahawks. A 190 centiméter magas, 93 kilós védő azonnali erősítést jelentett a csapatnak, és már az első évében a franchise arca lett. Rögtön be is zsebelte az év legjobb védőújoncának járó díjat, majd 1984-ben az Év Védője-díjat is. Négy alkalommal is a csapata legtöbb interceptionjét szerezte, karrierje során pedig összesen 32-t. Pályafutásának végül egy komoly vesebaj vetett véget, ami állítása szerint azért alakult ki, mert a súlyos bokaszalag szakadását a csapatorvos napi 15-20 Advillal szerette volna orvosolni. Easley komoly szerepet vállalt az 1987-es játékossztrájkban is, több vélemény szerint ezért is lett kegyvesztett Seattle-ben. Az NFL szakírója, Gil Brandt szerint Easley a liga történetének hetedik legjobb safety-je volt.

Kenny Easley

Kenny Easley, former safety of the Seattle Seahawks.

Jason Taylor /defensive end/

Taylort a magyar rajongók többsége valószínűleg látta játszani, hiszen karrierje a kétezres években volt a csúcson. Volt olyan szezonja, amikor 18.5 sacket ért el, de nála már az is ritkaságnak számított, amikor egy szezonban 10 alatt állt meg. 37 évesen, az utolsó Miamiban eltöltött évében is sikerült hét sacket elérnie, majd békésen visszavonulni. Karrierje során összesen 139.5 sack jött neki össze, amivel az előkelő hetedik helyet foglalja el az örökranglistán. Taylornak különös érzéke volt a labdaszerzésekhez, védő létére kilenc touchdownt ért el az évek alatt. 2006-ban az Év Védőjének is megválasztották.

Jason Taylor career highlights

Miami Dolphins pass rusher Jason Taylor highlights. Sacks, interceptions, touchdowns from his illustrious career with Miami.

LaDainian Tomlinson /futó/

2004 óta követem az NFL-t, de számomra nem volt olyan futó, aki megközelíthette volna Tomlinson 2006-es szezonját. Ebben az évben összesen 28 touchdownt futott, és 1815 yardot kapart össze. Szokták mondani a franchise futókra, hogy igáslovak, ez a jelző pedig tökéletesen illik Tomlinsonra is. A San Diego Chargersben Philip Rivers irányító jelenléte ellenére gyakorlatilag nyolc éven keresztül a hátán cipelte a csapatot, és egy szezon kivételével mindig 1000 yard fölé jutott. Később a New York Jetsben is sikerült tényezővé válni, de a korábbi sikerek itt elmaradtak. Végül 13684 futott yarddal zárta a 11 éves karrierjét. Tomlinson gyors irányváltásait és kemény belemenéseit élmény nézni, mutatunk is párat.

LaDainian “L.T.” Tomlinson NFL Career Highlights

INSTAGRAM @NJLAGUNAA INSTAGRAM @RamsNationUnited TWITTER @NJLAGUNAA TWITTER @RAMNATIONUNITED -NO COPYRIGHT INTENDED- ALL FILM BELONGS TO THE RAMS BROADCASTING NETWORK NFL CBS FOX AND ESPN AND THE NATIONAL FOOTBALL LEAGUE. Copyright Disclaimer Under Section 107 of the Copyright Act 1976, allowance is made for “fair use” for purposes such as criticism, comment, news reporting, teaching, scholarship, and research.

Kurt Warner /irányító/

Warner sztoriját imádják az NFL szakírói. Kis egyetemen játszott, később egy aréna ligás csapatban profiskodott, ahol olyan keveset keresett, hogy bolti eladónak kellett állnia. Aztán jött a sors: a St. Louis Rams irányítója, Trent Green elszakította a keresztszalagját, Warnert pedig bedobták a mélyvízbe. A kényszerű csere annyira bevált, hogy Warner konkrétan a liga történetének legjobb támadóegységét vezethette. A The Greatest Show on Turf névre keresztelt támadók között olyan kiválóságok voltak, mint a már Hall of Fame-tag Marshall Faulk, vagy éppen Torry Holt és Isaac Bruce. Warner simán 4000 yard fölé jutott a szezonban, 41 touchdownt passzolt, de ami legfontosabb, megnyerte csapatának az 1999-es Super Bowlt. Néhány sikeres St. Louis-i év után kisebb hanyatlás következett a játékában, majd az Arizona Cardinals csapatánál újra magára talált. 2008-ban Super Bowlba is jutottak, de ott már a Pittsburgh Steelers bizonyult jobbnak.

Kurt Warner – Cinderella Man

http://www.BoredFIlmGrads.com http://www.Facebook.com/BoredFilmGrads @BoredFIlm

Jerry Jones /tulajdonos/

A Dallas Cowboys tulaja, elnöke és ügyvezetője 1989-ben vásárolta meg a csapatát, majd rögtön sikerre is vezette azt. Jones üzleti érzéke és kapcsolatai lévén a Cowboys a 80-as évek hanyatlása után mindössze néhány év alatt az NFL meghatározó csapatává nőtte ki magát. Az Amerika Csapata néven is ismert Cowboys Jones első hét évében három Super Bowlt nyert, főleg a Troy Aikman, Emmitt Smith és Michael Irvin által fémjelzett támadósor által. A Dallas összesen 13 alkalommal került rájátszásba, mióta Jones a tulajdonos. Egyik legnagyobb érdeme, ha úgy tetszik életműve, a Cowboys otthonaként szolgáló AT&T Stadion. A 372 milliárdból épült létesítmény a világ egyik legmodernebb sportkomplexuma, amire sokszor Jerry Jones saját világaként is hivatkoznak.

(via Pro-Football-Reference, HOF.com)

Ossza meg a cikket

Ne maradjon le, kövessen minket YouTube-on is!

Hozzászólások

Videók

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!