Van egy hely, ahol utcagyerekek és NBA-sztárok büszkén pattogtatnak egymással

A Drew League az Egyesült Államok egyik legkeményebb profi-amatőr ligája, ahol garantált a jó szórakozás.

Ahogy vége az NBA-szezonnak, a játékosok több csoportra oszlanak. Van, aki új csapatot keres magának, néhányan elmennek nyaralni, akad, aki hallani sem akar a sportról egy pár hétig és vannak egy páran, akik az úgynevezett Pro-Am ligákban pattogtatnak egész nyáron. A profi és amatőr játékosokból álló csapatok nyári ligái ugyanis ilyenkor indulnak be, és NBA-játékosok tucatjaival felsorakozva szórakoztatják a közönséget.

Az ilyen ligáknak különleges hangulata van. Nem véletlen, hogy többek között Kevin Durant, Kobe Bryant és még sok más sztárjátékos is gyakorlatilag hazajár például a Los Angeles-i, 45 éve működő Drew League-be. Most ennek a ligának a küzdelmeit és történelmét mutatjuk be, ha esetleg valakit nem kötne le eléggé a holtszezonban az Ice Cube-féle három-három elleni kosárlabda vagy a szabadügynökpiac.

Sunday. Week 🖐🏽. Come through or follow… Twitter: @drewleague Snapchat: thedrewleague #thedrew

3,708 Likes, 13 Comments – Drew League (@drewleague) on Instagram: “Sunday. Week 🖐🏽. Come through or follow… Twitter: @drewleague Snapchat: thedrewleague #thedrew”

Olcsó és szórakoztató

A Drew League már 45 éve létezik, ez idő alatt pedig jogosan érdemelte ki a nyugati part Rucker Parkja nevet. Az első kiírás még 1973-ban volt, amikor Alvin Willis hat csapatnyi játékost összeszedve, bajnokságot szervezett a Compton Avenue-n található Charles Drew középiskolába. A bajnokság azzal a céllal jött létre, hogy lefoglalja a fiatalokat, illetve közelebb hozza egymáshoz az egyetemen és profi bajnokságokban pallérozódó játékosokat. Az ötlet igen hamar siker lett, évről évre nőtt a színvonal. 1985-re például már 10 csapattal kellett elindulni, manapság pedig 28 csapat verseng, kizárólag meghívásos rendszerben.

Az évek során ez lett nem csak a nyugati part, de az egész Egyesült Államok egyik legszínvonalasabb profi-amatőr ligája. A meccsek pikantériáját a játék színvonalán kívül az emberközeli hozzáállás és a családias környezet adja. A csarnokban körülbelül négyezer ember fér el, akik nem ritkán mindenféle kötöttség nélkül beszélgethetnek a játékosokkal, extrém esetben még a melegítésnél is a pályán üldögélnek. Olyan az

egész, mint egy nagy kosárlabdafesztivál.

Bár korábban is feltűntek helyi streetball legendák, a középiskolák legjobbjai, illetve JaVale McGee és Nick Young is letette a névjegyét, az áttörést mégis a 2011-es nyár hozta meg. Ebben az évben tárgyalta ugyanis az NBA az új kollektív szerződést a játékosokkal, és mivel a felek annyira megcsúsztak a tárgyalásokkal, hogy a szezont sem tudták elkezdeni, életbe lépett az úgynevezett lockout. A lockout során a játékosok a csapataik, edzőik, konditermeik közelébe sem mehetnek, még csak nem is kommunikálhatnak a csapatvezetőkkel, és nagyjából teljesen kizárják őket a liga történéseiből.

Here, everything is earned. #thedrew

7,335 Likes, 24 Comments – Drew League (@drewleague) on Instagram: “Here, everything is earned. #thedrew”

Ez egy teljes hónapot csúsztatta a kezdést, 82 helyett pedig csak 66 meccset kellett játszania a csapatoknak. De ameddig egyáltalán újra edzésbe állhattak, valamit mégis kezdeniük kellett a játékosoknak. Ekkor jelentkezett játékra a Drew League-ben az akkor még Oklahoma City Thunder-játékos, Kevin Durant. Durant elég gyorsan le is tette a névjegyét a Drew League-ben, és több játékost is maga mellé csábított.

Így többek közt megjelent Kobe Bryant is, akinek a James Harden elleni 45 pontos meccsét már kétmillió ember látta a YouTube-on.

Kobe Bryant Goes OFF For 45 Points At The Drew League!!! The Black Mamba With Gamewinner!

Kobe Bryant puts up 45 points and hits the gamewinner in his Drew League debut!

De a Drew League küzdelmein felbuzdulva játszotta le a nyár meccsét egymással LeBron James, Carmelo Anthony, Kevin Durant és Chris Paul. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a Drew League-ben, meg úgy nagyjából az összes profi-amatőr ligában nem sokat törődnek a védekezéssel. A fentebb említett meccs például 149-151-re végződött.

Az egész ország pattogtat

Tévedés lenne azt gondolni, hogy csak a Drew League-ben jelennek meg NBA-sztárok. Az Egyesült Államok számos pontján indulnak hasonló profi-amatőr ligák, a játékosok pedig előszeretettel mutatják meg a tudásukat kötetlenebb keretek között is. Elég csak a bevezetőben már emlegetett Rucker Parkra gondolni, ami nevelt már utcagyerekből NBA-játékost. Az ilyen ligák mellett nyilvánvalóan hatalmas plusz pont, hogy a bírók sokkal lazábban veszik a szabályokat, lehet trükközni és cifrázni a játékot, aminek egy NBA-csapat vezetőedzője nem biztos, hogy örülne.

A 2011-es év után egyébként a Nike is észrevette, hogy van fantázia a Drew League-ben, ezért első számú támogatóként szállt be a ligába. Minden csapatnak ők gyártják a hazai és idegenbeli mezeket, gondosan ügyelve a hagyományok megtartására. A ligában óriási hangsúlyt fektetnek a stílusra és annyira komolyan veszik az öltözködést, hogy még egy külön divatblogot is indítottak a honlapjukon, amiben rendszeresen leírják, mi az aktuális kosárlabdadivat. Pár éve például Kevin Durant is képes volt büszkén viselni a világ talán egyetlen kosárlabdát harapdáló malacot ábrázoló mezét.

A játékosok imádják

Ha eddig nem derült volna ki, akkor tisztázzuk: a játékosok imádják a profi-amatőr ligákat. A jelenleg filmezéssel foglalkozó korábbi NBA-játékos, Baron Davis például egy dokumentumfilmet is forgatott a ligáról. Szerinte sokkal többet jelent a helyi játékosok számára a Drew League, mint néhány kosármeccs.

“Valami pozitívat akartam elmesélni arról, ami a közösségemben megy. Másrészt meg szerettem volna mutatni, miről is szól a Los Angeles-i kosárlabda. Azt mondják, mi, az itteni játékosok puhák vagyunk, itt a tengerpart, a jó idő, és mi csak lazulunk. De a Drew nem erről szól. Sokkal többet jelent ez a közösségnek, mint bármi. Ezt jól jelzi az is, hogy az NBA-sztárok rendszeresen visszajárnak ide.”

– áradozott a Drew League-ről Davis, aki a filmjében azt is elmesélte, hogy LeBron James valójában teljesen véletlenül került be a ligába. Davis elmondása szerint LeBron csak futni akart egyet, mire ő inkább meghívta egy meccsre. De ha már LeBron James, nem meglepő módon ő is csak áradozni tudott a Drewról.

“Olyan, mintha középiskolában lennénk. A tempó is jó, ügyesek a játékosok, jó érzés így kosárlabdázni.”

A jelenlegi kiírásból egyébként már nem sok van hátra, és sajnos az augusztusig tartó küzdelmek alatt egyelőre nem tűnt még fel LeBron James. Helyette olyan játékosokkal kell beérniük nézőknek, mint a már említett Baron Davis, DeMar DeRozan és a fiával egy csapatban játszó Metta World Peace (ismertebb nevén Ron Artest). Akit jobban érdekel a liga, ide kattintva szinte minden nap új összefoglalókat nézhet, itt pedig rengeteg képet találhat. Ezzel talán könnyebb kibírni az októberig tartó holtszezont.

(via SportingNews, Drew League)

Ossza meg a cikket

Ne maradjon le, kövessen minket YouTube-on is!

Hozzászólások

Videók

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!