Cirkuszba oltott EFOTT, na ez a Strand fesztivál

Mintha Richter Józsefnek szóltak volna, hogy ugyan segítsen már felpimpelni egy zenei fesztivált: a Strandon a vurstlihangulat szinte már kijózanító hatású.

Ha nem is az egész világ, de Zamárdi egy nagy cirkusz a nyáron. A már említett Richter József fia, Richter Flórián cirkusza Zamárdi felső vasúti megálló mellett végig ott van a főszezonban, a szabadstrand pedig szépen ki van maxolva programokkal. Ezek közül a legnagyobb a Balaton Sound, de sok kisebb tematikus fesztiválon is ki lehet taposni a füvet a területen. Augusztus végén pedig az immár ötödik alkalommal megrendezett Strand Fesztivál tölti meg a zamárdi nyaralókat fiatalokkal.

strandfesztival-07
Üldögélünk, mászkálgatunk, a fröccs meg nem fogy? Mondjuk a bor 450 forintos deciára lehet kicsit borsos. (Fotó: Horváth András)

És itt a fiatalokat szó szerint kell érteni, bár a fenti kép csalóka, de a raklapokon ülő lányok szűkebben vett korosztálya alkotja a Strand bérletes törzsgárdáját, ennyi fősulis/egyetemista fesztiválozóval arányaiban még az EFOTT-on sem lehet találkozni, pedig hát az az egyetemisták és főiskolások országos topogási találkozója. De ha már a kiváló hasonlatoknál tartunk, akár azt is mondhatnánk, hogy egy óriási meg luxy gólyatábor ez az egész hacacéré.

strandfesztival-03
Azért mutatunk már vurstlit is, tök ingyen ki lehet próbálni minden dobálós játékot, ami tök jó móka, bárki bármit mondhat. (Fotó: Horváth András)

Ha a fesztiválon végigsétálunk – ez azért nem annyira nehéz, tekintve hogy csak a fél Balaton Sound helyét foglalja el, a másikon van a BmyLake –, akkor azért lehet már kicsit zavaró ez a rengeteg játék, bár a közönség láthatóan kihasznált minden időtöltési lehetőséget, ha már adottak voltak.

strandfesztival-20
Nincs fesztivál óriási, fotózkodásra hívó betűk nélkül, de itt a naplementét kitakarták a fák :(. (Fotó: Horváth András)

Heti programajánlónkban már megfogalmaztuk, hogy a háttérben megbúvó színpadok zenei kínálata egész erősnek mondható. Erről a témáról lehet sokat okoskodni, hogy mennyire szólt jól a koncert, meg mennyire találták el a bandának a színpad nagyságát, de két sör között az egybegyűlt vájtfülűek azért annyira nem panaszkodhattak. A jó magyar felhozatalt Odett, a Punnany Massif, a Fish!, a Kiscsillag húzta fel, és akkor a programfüzetet fel se lapoztuk, csak két játék között újratöltöttük a korsó négydecis Krusovicét. Ezt csak azért írtam le, mert ha már a méret nem is, de a sör az legalább jó volt. Ez meg ugye fontos az öregebb korosztálynak, a fiatalok a halvány emlékeim szerint mindent megisznak.

strandfesztival-05
Csak hogy legyen valami ismertebb ember is a képen: Odett köntösben, mikrofonnal. (Fotó: Horváth András)

Meg volt egy, a történelem tankönyvekből ismerős francia böriről elnevezett, de nem francia együttes – az angol Bastille, ha ez számít –, amiről a mindig jól tájékozott, rádiót csak közösségi helyeken hallgató médiamunkásként annyit tudok, hogy sok feldolgozással hakniznak. De legalább benne vannak a rádióban meg a köztudatban, és nem járt le a szavatosságuk, gondoltam is hogy lefotózom őket az úgynevezett fotósárokból.

strandfesztival-29
Bastille-koncert, a közönségből megörökítve. (Fotó: Horváth András)

Nyilván csak azért írom le, hogy az Igazi Csíki Sör/Igazi Tiltott Sör hisztijét és egy korábbi fesztiválos picsogást kenterbe verjek, mert az alapelv, hogy a dolgozó embert ne hátráltassuk. De hát a bejáratnál és a fesztivál területén talált szervezők, biztonsági őrök egyike sem tudott segíteni, hogy mégis milyen retkes kiegészítő kell ahhoz, hogy én a munkámat végezhessem, sőt egy, az információnál ülő lány meg is nyugtatott, hogy elég a karszalag meg a fényképezőgép felmutatása. Na kösz, de legalább nyugodtan vedelhettem utána. Na jó, egy kézzel azért még lőttem párat, úgyhogy pár képben még megmutatjuk, milyen fasza is a Balaton partján mókázni a nyár végén.

strandfesztival-14
Jó, igazából ezek még korábban készültek, de a Naprendszer melegséget adó csillaga mindig megihleti a megfáradt fesztiválozókat. (Fotó: Horváth András)
strandfesztival-15
Kicsit még később. (Fotó: Horváth András)
strandfesztival-16
Korábban, de hát nem lehet elég korán kezdeni itt sem. Nézzék azt az elégedett arcot! (Fotó: Horváth András)
strandfesztival-23
Nem csak a Balaton hullámzott, hanem a Punnany közönsége is. (Fotó: Horváth András)
strandfesztival-30
Helytakarékosan rendeltek szeszt, mondjuk ezen a fesztiválon nincs óriási tömeg. (Fotó: Horváth András)
strandfesztival-28
Alternatív rúdtánc. (Fotó: Horváth András)
strandfesztival-21
Hogy mosolyog, pedig mindjárt vége a nyárnak! (Fotó: Horváth András)
strandfesztival-04
És akkor mindenkinek boldog szeptembert kívánunk ezzel az apró szelet augusztussal! (Fotó: Horváth András)

Ossza meg a cikket

Ne maradjon le, kövessen minket YouTube-on is!

Hozzászólások

Videók

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!