Leginkább az alkohol teszi tönkre az újságírókat

Azért nem olyan durva a helyzet, mint ahogy ez a kutatás lefesti.

Az újságírók rengeteg alkoholt isznak, rosszul kontrollálják az érzelmeiket, meg úgy alapból mindent alacsonyabb fordulatszámon csinálnak, mint az átlagember. Legalábbis ezt mondja ki egy új kutatás, amit igazából csak nagy jóindulattal nevezhetünk relevánsnak, hiszen mindössze 40 szakmabeli életvitelét vizsgálták. Ettől függetlenül azért hazudnánk, ha azt mondanánk, nem voltak remek találatok az eredményekben. Na, de nézzük is, hogy hogyan épült fel ez az egész kutatás, és mi is lett az eredménye.

Első körben a 90 önként jelentkező újságíróból rögtön kizártak a kutatásból ötvenet, mivel azok erős antidepresszáns-függők voltak.

Erős kezdés, de a maradék 40 fővel és a Londoni Újságírók Klubjának együttműködésével sikerült belevágni a kutatásba. A résztvevőket a következő lépésben egy több pontból álló tesztsorozatnak vetették alá, aminek során többek között:

  • Vérmintát kellett adniuk.
  • Három napig egy vérnyomásmérővel a testükön kellett járkálniuk.
  • Hét napig írniuk kellett, hogy mit esznek és isznak.
  • A végén pedig egy agyműködést ellenőrző tesztet kellett elvégezniük.

Az elismert neurológus, Dr. Tara Swart által vezetett kutatás végül összesen hét hónapig tartott, és egy mindössze 12 oldalas anyag jött belőle össze.

Cartoon Network GIF – Find & Share on GIPHY

Discover & Share this Cartoon Network GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.

A sok pia nem tesz jót az agynak

A több, mint fél éves kutatás eredményei végül lesújtó, bár cseppet sem meglepő eredményeket hoztak. A tesztek után ugyanis kiderült, hogy az újságírók agya jóval alacsonyabb fordulatszámon pörög, mint egy átlagemberé. Dr. Tara Swart szerint ezt leginkább annak köszönhetik, hogy folyamatosan dehidratált állapotban vannak, rengeteg alkoholt és koffeint fogyasztanak, illetve tömik magukba a magas cukortartalmú kajákat.

Mi azért annyira nem lepődtünk meg, de a résztvevők 41%-a bevallottan négy egységgel több alkoholt iszik, mint az ajánlott mennyiség. Sajnos arra nem tér ki a kutatás, hogy ez pontosan hány litert jelent. Arra viszont igen, hogy a megkérdezettek 27%-a konkrétan

hetente öt, vagy annál több alkalommal is lerészegedik.

Ebből kifolyólag persze ezek az emberek nevetségesen keveset alszanak egy átlagos munkahéten, ami még tovább lassítja az agyműködéseket. Az már csak hab a tortán, hogy az alkohol és kávé mellé még a megfelelő mennyiségű vizet sem isszák meg a kollégák: egészen pontosan 5 százalékuk issza meg az előírt vízmennyiséget.

A kutatók azzal magyarázzák ezt a jelenséget, amiről a legtöbb újságíró a személyes interjúkban beszámolt. Szinte kivétel nélkül mindegyik résztvevő azt állította, rengeteg stresszhatás éri a munkahelyén, és mivel fontosnak tartja amit csinál, szeretné jól csinálni. Dr. Swart szerint egyébként a stresszt alapvetően jobban tűri az egyszeri újságíró, mint bármelyik más foglalkozást űző munkás.

Azért jót is lehet mondani az újságírókról

A kutatás célja persze nem az volt, hogy az újságírók rossz tulajdonságait felnagyítsák, így fény derült néhány pozitív dologra is. Ilyen például, hogy Dr. Swarték szerint egy újságíró sokkal könnyebben gondolkozik a dobozon kívül, előbb lát meg olyan összefüggéseket, amiket mások talán sosem. Igazából kreatívak, na.

A másik pozitív tulajdonsága egy átlagos újságírónak, hogy nagyon gyorsan tudja szelektálni, mi a fontos információ számára. Bár ez elsőre nem tűnik hatalmas különlegességnek, Swart szerint segít a határidők betartásában.

A stressz az oka mindennek

A kutatásban résztvevő újságírók, mint ahogy fentebb írtuk, mind kaptak egy vérnyomásmérőt, ami 72 órán át figyelte a szívüket. Az ezáltal kapott adatokat összevetették az újságírók által vezetett alvásnaplóval is, az eredmény pedig cseppet sem megnyugtató. Az újságírók ugyanis a

nap 24 órájából több, mint 12 órán stresszelnek valamin.

Ezt a stresszt pedig ki sem tudják pihenni, ugyanis az átlagos pihenés idő körülbelül 5-6 óra a hétköznapokban. Ennek nagy része természetesen az alvás, így kiderül, hogy a kutatásban résztvevő újságírók alig alszanak, és szinte sosem kapcsolnak ki egy nap folyamán. A rengeteg munka miatt ráadásul csak ritkán van idő a sportolásra is, így az alváson kívül az újságírók nagyjából semmivel sem tudják kizárni a napi stresszt.

Ez pedig egy nagyon fontos pont a kutatásban. Dr. Swart szerint a sportnak olyan hatása van, mintha valaki kis dózisban szedne antidepresszánsokat. A sport hiánya egyébként két fontos következménnyel jár:

  • Rossz kivitelezés. Az újságírók akármennyire próbálkoznak, hibázni fognak a munkájukban, hiszen folyamatos stresszhatás éri őket. Többen is beszámoltak arról, hogy egy perc szünetük sincs a munkaidejükben, ami tovább rontja a hatékonyságukat.
  • Nehezen koncentrálnak. A stressz miatt a megkérdezett újságírók többsége nem tud koncentrálni a munkájára. Másodpercek alatt kizökkennek a munkából, ingerültek, és sokat aggódnak a jövőjük miatt.

Összességében a kutatásból kiderült, hogy az újságírók munkája a legjobban a bankszférában dolgozókéhoz hasonlít. Határidők, kiszámíthatatlanság és óriási nyomás jellemez egy átlagos munkanapot, amihez aztán hozzácsapódik az alacsony fizetés és a bizonytalan jövőkép is.

Dr. Tara Swart végül meglepően pozitívan értékelte a csapata által gyűjtött és kielemzett adatokat. Szerinte ugyan fejlődni még simán lehet, de nem olyan rossz a helyzet, mint amilyennek elsőre tűnik:

“A végső következtetés igazából az, hogy az újságírók hasonló stresszt élnek meg a mindennapjaikban, mint a más területen dolgozók. Azonban képesek ezt a stresszt kezelni, hiszen abban mind egyetértettek, hogy fontosnak tartják a munkájukat, ebbe pedig mindig képesek kapaszkodni. Fejlődni természetesen sok területen lehetne: több vizet és kevesebb alkoholt kellene fogyasztaniuk, és egy kicsit többet aludni.”

– összegezte röviden a kutatását Dr. Swart, aki eddig összesen 20 alkalommal publikált hasonló felméréseket, és a szakma elismert embereként tartják számon. A teljes, 12 oldalas kutatást egyébként ide kattintva teljes egészében elolvashatja, és levonhatja magának a konzekvenciákat az újságírók botrányosan egészségtelen életéről.

(via BusinessInsider)

Ossza meg a cikket

Ne maradjon le, kövessen minket YouTube-on is!

Hozzászólások

Videók

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!