Itt vannak a 25. Sziget fesztivál számai

A híreket egy hétig uraló Sziget számszerűsíthető információi takaros csokorba kötve.

Valamilyen (nem is olyan) megmagyarázhatatlan okból kifolyólag vonzódunk a fesztiválokhoz, idén eddig a Fishing on Orfűn, a Volton, a Balaton Soundon, az EFOTT-on, az East Festen és a Fezenen is bólogattunk már boldogan sörrel, de legalább valamilyen szesszel a kezünkben. Most Gerendai Károly elsőszülött gyermekével folytatjuk képzavarosan a sort, főleg hogy ugye ő már csak a Sziget egykori tulajdonosa, aki már a szervezést is kiszervezte. Mielőtt végleg belefulladnánk az öncélú linkekbe, mutatunk pár számot, de még nem a koncertekről, hanem az arab verzióból.

sziget-04
Jó a hangulat, csak sok itt a furcsa ember
 • 3 hét alatt épül fel a 76 hektáron elterülő Szabadság Szigete, ide mintegy 1000 kamionnyi technikát szállítanak és 30 építőipari gép működik közre a különböző munkálatokban. Miután a hazai készleteket bőven feléli a Sziget technikai igénye, ezért Angliából, Németországból, Dániából, Belgiumból, Szlovákiából, Csehországból, Lengyelországból, Olaszországból, az Egyesült Királyságból is érkeznek beszállítók. A Szigetre több mint 150 db konténer érkezik, javarészt irodai és tárolási célra. A fesztiválon 25 kilométer kerítést és terelő elemet állítanak fel.
 • Összesen 50 nagyobb és 200 kisebb sátrat építenek fel. A két legnagyobb sátor alapterülete több mint 1 hektár. Színpadokból összesen 5000 négyzetméter áll az előadók rendelkezésére, a színpadi állványzat összesen 30 ezer köbméternyi. A legnagyobb színpad felülete 1500 négyzetméter, 58 méter széles, 18 méter magas és a mindennel együtt 300 tonna.
 • A talajterhelés csökkentése érdekében több mint 7000 négyzetméter alumínium talajtakarást helyeznek el, ez alkalmas akár 40 tonnás szállítójárművek, daruk mozgására. A sármentes közlekedést segítendő pedig 25 ezer négyzetméter műanyag járólapot tesznek le, ez majdnem 5 futballpálya területének felel meg.

  sziget-02
  A Sziget elején megsülünk, a közepén megfagyunk, a végén akár emberhez méltó idő is lehet.
 • A közönség és backstage funkciókra közel 100 db vizes mosdó, zuhanyzó és vécékonténer van kihelyezve. Majd 600-an zuhanyozhatnak és 600-an végezhetik nagydolgukat vízöblítéses vécében egyszerre, ezen felül mintegy 1300 darab mobil, és több mint 50 darab szuper környezettudatos, maximum egy liter vízzel öblítő vákuumos WC áll a látogatók rendelkezésére.
 • A szervezők kommunikációját 450 ddarab URH rádió biztosítja. A Fesztivál zártláncú kamerarendszere 35 helyen figyeli a közönség mozgását és szeme a rendezvény biztonsági központjának, amelyet az Operatív Törzs – Operatív Irányítási Központ 24 órában figyel. A központban meteorológus, tűzoltó, informatikus, biztonsági elemző együtt végzi összehangolva a munkáját. A területen több mint 40 darab, nagy teljesítményű generátorral ellátott mobil lámpát helyeztek el, melyek automatikusan kapcsolnak be, ha igény van rá.
 • Az egészségügyi ellátást 3 műszakban összesen 700 fő biztosítja, a biztonsági feladatokra pedig műszakonként 450 főt, összesen több mint 1000 biztonsági embert állítanak. Duna felőli biztonságot 3 hajó biztosítja, nem érdemes úszva megközelíteni a Szigetet :(.
 • Dolgozik a Szigeten egy „rohambrigád” 60 fő multifunkcionális rendezvényszakember, akik igyekeznek gyorsan megoldani bármilyen felmerülő problémát. Több mint 50 villanyszerelő és több mint 30 víz- és csatornaszerelő teljesít szolgálatot ebben a csapatban. Csak programhelyszíneken 350 tűzoltó készüléket helyeztek ki és 1 tűzoltó fecskendő és 2 műszaki beavatkozó jármű – nappal 14, éjszaka 16 fő – intézi a tűzvédelmet. A takarítást összesen 600 fő végzi két műszakban, egyidejűleg 750 köbmétert meghaladó hulladékgyűjtő edényzet van kihelyezve – a hajnalonkénti hulladék leürítéséről szükség szerint 3-6 szemeteskocsi gondoskodik.
 • 45 km fényfüzér és izzósor 600 darab lampionnal ad romantikus hangulatot a fák és színpadok között.
 • A tavaly megújított környezetvédelmi programnak köszönhetően naponta a fesztivál ideje alatt 140-150 köbméter szelektív hulladékot gyűjtöttek be. Az összesen begyűjtött hulladék 35 százalékát hasznosították újra, ez a magyar átlagnál nagyobb. Idén 3 Recycling Centerben lehet hulladékokat ajándékokra cserélni, és 150 ponton lesz majd lehetőség a szelektív gyűjtésre. Ettől az évtől kezdve megtiltják az összes vendéglátóhelynek az eldobható műanyag evőeszközök és tányérok használatát. Helyette fából és lebomló anyagból készült termékeket kell, hogy használjanak. Mostantól a kereskedőknél sem lehet majd műanyag zacskókban vásárolni, hanem papír vagy más lebomló anyagokból készültet kell használniuk. A környezetvédelmi akciók bevezetésében és a szelektív hulladék lebonyolításában mintegy 50 önkéntes vesz majd részt.

  sziget-01
  Az utcaszínház már évek óta megszokott látvány a Szigeten.
 • Több mint 100 rendkívül látványos műalkotás, térelem, installáció kerül ki a Sziget különböző részeire, köztük olyanok, mit a kupakokból összerakott óriás Sziget logo, a Chillagszemű Juhász, de a gyufa feltalálásának 200. évfordulója alkalmából egy kazalt építettek hatvanszorosára nagyított gyufaszálakból, hogy napközben megpihenhessenek köztük a szigetlakók, éjjel pedig élvezhessék a gyufafejek hangulatos, a szivárvány színeiben derengő fényjátékát.

És még amit érdemes lehet tudni

 • Aki nem megy ki a szigetre, mert fél a telt háztól, a békésen mulatozó külföldiektől, esetleg másra költi a napijegy árát, az online is követheti a legnagyobb helyszínek programjait.
 • A Duna vize már nem csak a fesztivált öleli körbe, hanem a Sziget porát is ezzel csapják majd el, hogy ne pazarolják az ivóvizet.
 • A Sziget sör, amelynek íze leginkább a Hidegkomlós Dreherhez hasonlítható, 700 forintba kerül majd korsónként.
 • A hivatalos fizetőeszköz a Festipay kártya vagy a Festipay karkötő, de a többi Paypassos Maestro/Mastercard is tökéletes a szórakozás megtámogatására.

Ossza meg a cikket

Ne maradjon le, kövessen minket YouTube-on is!

Hozzászólások

Videók

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!