Összeszedtük, mit érdemes tudni az igazoltatás közben elhunyt mérnök esetéről

Rendőri túlkapás, vagy egyszerű véletlen? Az ügyészségen a sor, hogy eldöntsék, mi történt valójában.

Péntek délután rendőri intézkedés közben meghalt egy 57 éves férfi Újpesten. A rekkenő hőségben elájuló férfi halála úgy tűnik sokkal bonyolultabb történet, mint amennyire elsőre a rendőrség közleménye alapján tűnt. A Budapesti Rendőr-főkapitányság akkori tájékoztatása szerint a férfi rosszul lett, elájult, majd a gyors beavatkozás ellenére életét vesztette.

Az elhunyt családja már az esetet követően azt nyilatkozta, hogy panasszal élnek, mostanra kiderült, feljelentést is tettek az ügyben. Ennek oka, hogy az igazoltatást végignéző szemtanú szerint a rendőrök aránytalanul durván jártak el:

arra kényszerítették, hogy a 40 fokos hőségben a felforrósodott motorháztetőre tegye a kezét, majd miután ezt megtagadta, kirúgták a lábait.

A férfi ezután elesett, beverte a fejét és meghalt. A szemtanú szerint az 57 éves Á. István többször is szólt a rendőröknek, hogy engedjék el, hiszen rosszul érzi magát és szédül. A rendőrök ennek ellenére kényszerítették a földre. A helyszínen tartózkodó szemtanú azonnal szólt Á. István fiának, Á. Olivérnek, aki csak később érkezett a helyszínre. Á. Olivér állítása szerint látta, ahogy édesapját körbeállják a tanakodó rendőrök, de az újraélesztést ekkor még nem kezdték meg. A mentők csak fél órával később érkeztek meg.

A Blikk információi szerint Á. István fia, Á. Olivér ismert autóversenyző, édesapját pedig az autóbontója miatt ismerhetik. A lapnak nyilatkozó barátok értetlenül állnak az eset előtt, mert Istvánt végtelenül nyugodt, segítőkész embernek ismerték meg.

“Soha nem volt semmilyen összetűzése a rendőrökkel, ezért is érthetetlen az, ahogyan a rendőrök viselkedtek vele”

– nyilatkozta egy neve elhallgatását kérő ismerőse. Az Indexnek nyilatkozott Á. István egy rokona is, aki szintén érthetetlennek tartotta az esetet. Állítása szerint kizárt dolog, hogy a rendőrök megfigyelték volna az 57 éves férfit, aki normális életet élt, joviális mérnök volt.

Az ügyészség szerint nem történt mulasztás

Az ügyészség egyelőre nem nyomoz az ügyben, mert szerintük nem merült fel semmilyen bűncselekmény gyanúja, ráadásul az igazoltatás is szabályosan zajlott. Mint közleményükben mondták:

“A Központi Nyomozó Ügyészség ügyeletes ügyészei megjelentek a helyszínen, de mivel bűncselekmény gyanúja nem merült fel, az ügyészség nem rendelt el nyomozást. Jelenleg az ügyben nincs folyamatban büntetőeljárás.”

A család tehát nem számíthat sok jóra, mivel jól látszik, a helyszínen tartózkodó szemtanú vallomása, illetve az ügyészség hivatalos álláspontja teljesen különbözik.

(via HVG)

Ossza meg a cikket

Ne maradjon le, kövessen minket YouTube-on is!

Hozzászólások

Videók

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!