Itt tényleg mindenki hülye!?

A legújabb kutatások szerint élete egy pontján szinte mindenki szenved valamilyen pszichés betegségtől. Megnyugtató, hogy az életre szóló mentális zavar azonban viszonylag ritka.

Bár az utóbbi években javult a helyzet, a depressziótól és a különböző függőségektől való szenvedés még mindig titkolni való szégyenfoltnak számít. Egy lábtörés miatt sajnálják az embert a kollégái, ellenben nem tanácsos nagydobra verni a munkahelyen, ha valaki antidepresszánsokat kénytelen szedni.

A mentális kórok nagyobb társadalmi elfogadottságához az elmúlt években nagyban hozzájárultak azok az ismert emberi egyedek (sztárok és celebek), akik hajlandóak voltak a nyilvánosság előtt is vállalni pszichés problémáikat. Carrie Fischer, a Star Wars Leia hercegnője például hosszú éveken át bipoláris depressziótól szenvedett. Sorstársait halála előtt arra buzdította, hogy keressenek kortárs segítő csoportokat és osszák meg tapasztalataikat másokkal. De nem ő az egyetlen híresség, aki pszichés zavarokkal (volt) kénytelen együtt élni.

carrie-fisher
Carrie Fisher 

Leonardo DiCapriónál például az obszesszív-kompulzív zavart, egyfajta kényszerbetegséget diagnosztizáltak, ami kényszeres gondolatokat és cselekvéseket, ezzel együtt pedig gyakori szorongást jelent. Ugyanezzel a pszichés tünetegyüttessel él az ex-futballsztár David Beckham is. Amy Winehouse pedig dalban is megénekelte a drogfüggőségből való menekülési kísérleteit, míg végül túladagolás vezetett korai halálához. Elton John bulímiával, azaz egy súlyos étkezési zavarral volt kénytelen menedzselni a mindennapjait, a gyerekvállalás nehéz oldaláról és az azzal együtt járó szorongásról  Adele tavaly ősszel vallott a Vanity Fairnek, eloszlatva azt a hamis ábrándot, hogy a gyerekszülés maga a cukormázas boldogság.

adele
Adele szerint a szülés nem fáklyásmenet 

Nem csak a hírességek, hanem élete egy szakaszában szinte bárki megreccsenhet lelkileg, ami aztán kihat a magánéletére és a munkahelyi teljesítményére is. A Journal of Abnormal Psychology című szaklapban  a közelmúltban megjelent tanulmány szerint inkább az számít csodabogárnak, akinek sikerül egy életet lehúznia valamilyen pszichés zavar nélkül. Ebben a kutatásban új módszereket alkalmaztak a kutatók és életútinterjúk helyett születésüktől a középkorukig követték az ugyanabban az újzélandi városban született emberek életét. Egyszerű módszerekkel évente többször is ellenőrizték interjúalanyaik mentális állapotát és arra jutottak, hogy a vizsgált alanyok több mint 80 százalékánál jelentkeztek időlegesen pszichés problémák.

Gyakorlatilag a diabétesz, a szív- vagy valamilyen rákbetegség kialakulásánál is nagyobb a valószínűsége a mentális problémák előfordulásának.

Hasonló eredmények jöttek ki a közelmúltban a Svájcból és az Egyesült Államokból származó mintáknál is.

Ugyanakkor ezek a reccsenések egyáltalán nem életre szóló rendellenességek. Nagyobb probléma viszont, hogy az emberek többsége  nem jut el a kezelésig, amikor élete egy nehezebb szakaszában enyhe vagy súlyos depressziótól szenved.

Jason Siegel, a Claremont Egyetem szociálpszichológusa szerint a fenti kutatáshoz hasonló eredmények azért fontosak, hogy tudatosuljon a társadalomban, hogy egy-egy életszakaszban bárkit padlóra küldhetnek ezek a problémák. Ilyenkor pedig nagyon fontos a segítségkérés, illetve a segítségnyújtás.

„Szociálpszichológiai kísérleti eredmények is igazolják, hogy az emberek sokkal segítőkészebbek és megértőbbek a pszichés gondokkal küzdő barátjukkal, munkatársukkal, ha tudják, hogy csak átmeneti zavarokról van szó”

– magyarázza a szociálpszichológia professzora.

Az 1990-es évektől a kétezres évek elejéig tartó nemzetközi pszichológiai kutatások szerint nagyjából a populáció fele él együtt valamilyen időszakos, enyhe vagy súlyosabb pszichés zavarral. A közelmúlt kutatásai viszont még magasabbra becsülik ezt az arányt.

A Mental Health America nevű segítő szervezet három éve egy olyan online felületet hozott létre, ahol bárki anonim módon információkat gyűjthet pszichés betegsége jellemzőiről és gyógyítási módjairól. Statisztikáik szerint csak az Egyesült Államokból naponta három ezer ember látogat el oldalukra, ami jól mutatja, milyen sok embert érintő problémáról van szó.

Akármilyen pszichés zavarról is legyen szó, a szakemberek szerint első lépés a probléma felismerése és tagadás helyett a segítség kérése. Van akinek ehhez elég egy jó barát, másnak lehet, hogy pszichológus vagy pszichiáter segítségére lesz szüksége a gyógyuláshoz. De talán a legfontosabb tudatosítani magunkban, hogy nem vagyunk egyedül a problémánkkal, a világon sok millió ember szenved valamilyen pszichés zavartól. Minél előbb segítséget kérünk, annál hamarabb kiutat találhatunk belőle, hiszen ahogy a szakemberek állítják, az emberek döntő többségénél csak időszakos zavarokról van szó.

Ossza meg a cikket

Ne maradjon le, kövessen minket YouTube-on is!

Hozzászólások

Videók

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!