Kis fesztivál jó élményekkel, idegesítő hiányosságokkal – Fezen

Huszadik születésnapját ünnepli a Fezen, de a barátságos fesztivál köszöni, nem akar felnőni.

Négy éve nem fizettem fesztiválbelépőért, de most úgy volt, hogy megszakad ez a szép nyerőszéria. Ingyenélő újságíró álmában behúzza a presses jegyeket, kivéve ha elfelejt időben akkreditálni, és nem akar hosszasan levelezni meg alkudozni a megjelenésekről. Kész voltam megvenni a magyar fesztiválok között kedvezőnek mondható 8590 forintos – helyszínen 9 ezer! – napijegyet, de az utolsó pillanatban véletlenül megdobtak egy bérlettel. Úgyhogy majd dobhatom vissza sörrel, de ilyenkor nyilván nem illik szűkölni, kivéve ha ez a bérlet veri importönt pörszönöknek, leánykori nevén VIP-vendégeknek van, és a belváros felől, a könnyen megközelíthető bejáratnál nem lehet átvenni. Hanem kerülni kell, nem kicsit.

fezen-terkep-paint
A fesztivál elhelyezkedése remek, a vasútállomástól két korty sörre található az egyes számmal jelzett bejárata, na de ott nem lehet mindenféle-fajta jegyet átvenni, a speckó tikettek csak a 2-esnél vannak

Három és fél kilométert kell pluszban gyalogolni, nincs mese. Nyilván rétegprobléma, de létezik. Mint ahogy az is, hogy a szintén réteg, de egy már nem létező PeCsát mindig megtöltő Theriont a napsütésbe raktak, diszkrét időbeli fedéssel Majka & Curtisszel. Utóbbi, mondjuk ki: ma Magyarországon a legkelendőbb magyar fesztiválbanda. Szóval két húzónév egy időben, a lemenő nap fényében, egymás melletti színpadon, át-átszűrődő dallamokkal, bravúros. Mondjuk a Blind Guardian a Wellhellóval versenyzett a többféle zenei műfajt favorizálók bánatára.

fezen-10
A szimfonikus metál izzasztó tud lenni – Christofer Johnsson, a Therion alapítója és gitárosa két riff között törölgette magát

Igazán nem óhajtok hisztizni, de azt azért illik leírni, hogy a Fezen határozottan nem állt be a mainstream fesztiválok sorába:

a hivatalos fizetőeszköz a készpénzben mérhető magyar forint

bár elvétve lehet kártyával is fizetni, de csak a piáért. Ilyen ez a 20. század.

A tapasztalt fesztiválozó tehát leginkább éhen marad, de legalább nem rontja el a korsónként 500 forintba kerülő sör áldásos hatását. A 300 forintos East Fest-korsónál határozottan drágább, de a Balaton Soundon 790 forintért kapható négydekás Heinekennél mindenképpen jobb árfekvésű Dreher (Classic, Hidegkomlós és Tank) a közepes fesztiválok közé emeli a Fezent, a 150 forintos borár pedig szinte hihetetlen egy Sziget-rendezvényhez képest. A tömeg növekedésével a sörcsapolás sebessége sajnos nem tudott lépést tartani, a negyedórás sorban állás csúcsidőben nem kizárt. A védőitalra pedig a hőségriadóban fokozottan szükség van, egy színpad előtti tömegben a 40 fok árnyékban/éjszaka is garantált, de a HammerWorld csarnoknak helyet adó Fezen-klubban Prosectura koncerten pogózni sem kellett, két percen belül csatakos lett minden punk. Drága a ventilátor, na!

fezen-16
A stage diving veszélyes, de itt senki nem foglalkozott vele

A fesztivál maga eszméletlenül barátságos, az átlagnál több punk- és rockerarc szomjazza a gitárok hangját, de ha már Majkát megemlítettük, akkor ne hallgassuk el hogy a szervezők azért nem akartak tömény rockfesztivált, az Ossian és a Moby Dick mellett a rádiókat uraló fiatalmágnes Wellhello-Halott Pénz vonal sem hiányzik. Nem hiába adták el elővételben az összes bérletet, sőt szombatra napijegyet már több mint egy hete nem lehet kapni. Mutatunk még pár képet, jövő héten a Szigeten folytatjuk!

fezen-15
Viszket, Peti?
fezen-12
Élőben, állóba vágott színpadkép tömegnek láttatott szellős félházzal
fezen-04
Mosolygó emberek, kérem szépen! Párszor még le tudom írni azt, hogy rettentő barátságos a fesztivál.
fezen-17
Lázár János szívrohamot kapna, ha meglátná a Hétköznapi Csalódások frontemberének pólóját. Punkkoncerten az is belefér, ha a rajongók a színpadon besegítenek ordítani: meztelenül, részegen!
fezen-02
Szódát csak fröccsbe! A sört leszámítva az italok feleannyiba kerülnek, mint mondjuk a Volton.
fezen-18
Ha már kajára nem jutott pénz, maradt A kutya vacsorája
fezen-01
A rendezvényre be lehet vinni egy palack vizet, akár unikornisban is. De vajon pink vagy magenta?
fezen-08
Csatakos lány, 21. századi csendélet. A szerző izzadt.

Fotók: reset.hu/Horváth András

Ossza meg a cikket

Ne maradjon le, kövessen minket YouTube-on is!

Hozzászólások

Videók

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!