Hiszi vagy nem hiszi: lottó ötös és önerő nélkül is lehet saját lakása

Évről évre egyre több fiatalnak jelent problémát az első lakáshoz jutás. Az ő esetükben is kézenfekvő megoldás a Nemzeti Otthonteremtési Közösséghez való csatlakozás.

Alapmatek: adott egy fiatal pár, amely elsősorban magára számíthat, és csak nagyon korlátozottan a családja segítségére. Ők is, ahogy a legtöbb  kortársuk, albérletben laknak, nincs annyi pénzük, hogy sok millió forintos önerőt összespóroljanak, de annyijuk épp akad, hogy szüleik segítségével hónapról-hónapra valamennyit mégiscsak félre tudnak tenni. Ám ez még mindig igen karcsú.

Külföldi meló?

Záros határidőn (értsd: néhány éven) belül megoldást kell találniuk a lakhatásra, főleg ha családalapítási és gyerekvállalási terveik is komolyra fordulnak. A legtöbb ilyen fiatal számára az egyetlen megoldás, ha össze szeretné szedni az elinduláshoz szükséges pénzt, ha feladja – vagy legalábbis átmenetileg szünetelteti – az éppen hogy elinduló szakmai karrierjét és külföldre megy dolgozni, hogy aztán ott pakolja össze 2-3 év alatt azt az összeget, amiből aztán hazatérve kisebb lakást vagy megfelelő vidéki házat vehet majd a közös élet kialakításához.

Lakáshitel?

Akik nem Londonban (Párizsban, Berlinben vagy Bécsben), hanem itthon akarják megtalálni a megoldást, a legtöbben ilyen esetben a lakáshitel felvételét fontolgatják. A zsebszámológép használata azonban az ő számukra is hatalmas segítség: egy kis számolással gyorsan rájöhetnek, hogy a gyors költözésért cserébe később hatalmas árat kell fizetünk: a kamatokkal megnövelt törlesztő részletek ugyanis igencsak meg tudják terhelni a közös kasszát – főleg, ha a várva várt gyerek is megérkezik.

NOK?

A Nemzeti Otthonteremtési Közösség (NOK) az elmúlt tíz év leginnovatívabb lakás célú megtakarítási lehetősége. Lényege, hogy az otthonteremtési közösségbe belépő tagok a közösségtől kapják meg azt a pénzt, ami a lakásvásárlásukhoz szükséges. A rendszer előnye a jelentős állami támogatás: a fiatal párok a befizetéseik 30%-ára rúgó állami támogatást vehetnek igénybe, aminek a felső plafonja évi 300 ezer forint. Ha 10 éven keresztül ennyit fizetnek be, akkor 10 millió forintot gyűjthetnek össze, amiből az állami támogatással együtt 13 millió forintos lakásra telik (plusz önerővel vagy hitelfelvétellel ez növelhető). Vagy egy másik időtávon gondolkodva: 15 év alatt a támogatással 19,5 millió forintos lakásra tudnak ilyen formában összegyűjteni

„Az idő a tagoknak dolgozik”

A rendszer sajátossága, hogy a közösségek minden tagjának negyedévente van esélye az új lakás vásárlásához szükséges összeg megszerzésére, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a közösségek három havonta sorsolást tartanak, aminek során minimum 1 fő sorsolással, minimum 2 fő pedig licitálással kaphatja meg a szerződéses értéket a teljes állami támogatással növelten. A sorsolásban és a licitálásban is csak azok vehetnak részt, aki már legalább 20 százalékot, például 36 havi részletet befizettek. Ilyenkor a sorsolások alkalmával nem történik más, mint a szervező egyszerűen kiosztja a tagok által az azt megelőző három hónapban befizetett pénzmennyiséget a hivatalos sorsoláson kiválasztottak között.

A NOK legfontosabb előnyei:

  • Szabadon választható szerződéses érték 10 és 40 millió forint között;
  • Akár 4,5 millió forint állami támogatás új építésű lakás vásárlásra;
  • Önerő nélkül megköthető, azonnal elkezdhető megtakarítási szerződés;
  • A  törlesztőrészlet nem változik – a teljes futamidő alatt minden hónapban azonos, így tervezhető;
  • A NOK és CSOK kombinálható, így az állami támogatások közös célra felhasználhatók;
  • A szerződéseket hitelfedezeti életbiztosítás védi;
  • A közösségeket és működést a Magyar Nemzeti Bank felügyeli;
  • Közösségi megtakarítás: előbb lehet lakása mint ahogy a futamidő véget ér.

Ossza meg a cikket

Ne maradjon le, kövessen minket YouTube-on is!

Hozzászólások

Videók

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!