Már most készüljön az albérletpánikra!

Továbbra sincs elegendő kollégiumi férőhely, egyre drágább lesz az albérleti lakhatás, a NOK lakásvásárlás lehet a megoldás.

Egyre több, a Reset által is megkérdezett szakember látja úgy, hogy hosszú távon azok a szülők járnak a legjobban, akik már idejekorán elkezdenek gyűjteni gyerekeik lakására. A lehetőségek közül egyre népszerűbb a NOK, azaz a Nemzeti Otthonteremtési Közösség által biztosított megoldás.

Úgy tűnik, a kormány továbbra is adós a tavaly belengetett 200 milliárd forintos kollégiumfejlesztési program beindításával, ezért jelenleg is nagyon sok diáknak kell a kollégiumnál jóval drágább lakásbérletben gondolkodnia egy olyan piaci helyzetben, amikor ha lassuló ütemben is, de továbbra is vészes sebességgel növekednek a bérleti díjak. A legfrissebb FHB-index szerint van, ahol két év, de sehol sem több mint négy és fél év az az időtáv, amikor már jobban megéri lakást venni, mint bérelni.

campus-683631_1920
Kollégiumi csendélet (fotó: Pixabay)

Ebben a helyzetben pedig egyre több szülő igyekszik felkészülni erre az előre pontosan kiszámítható időszakra és a felkészülés során mérlegeli és tájékozódik valamiféle „családi előtakarékossági program” iránt. A NOK rendszere nem csak azok számára egyszerű és átlátható, akik gyerekeik számára akarják megoldani az egyetemi évekre szóló lakhatás kérdését, de azok számára is, aki új lakást szeretnének vásárolni: a konstrukció lényege, hogy az otthonteremtési közösségbe belépő tagok saját közösségüktől kapják meg azt a pénzt, ami a lakásvásárlásukhoz szükséges. Ha a konyhanyelvi megfogalmazást egy fokkal szakmaibbra szeretnénk cserélni, akkor úgy is mondhatnánk, hogy minden lakásvásárló tag kamatmentes hitelt kap a közösségtől.

Ráadásul, akik ebben a modellben szeretnének új lakást vásárolni, azok jelentős állami támogatással is számolhatnak. Befizetéseik mellé 30 százalékos állami támogatást vehetnek igénybe, aminek a felső plafonja évi 300 ezer forint, amit nagyságrendileg havi 84 ezer forint befizetésével tudnak maximalizálni. Ez azt jelenti, hogy azok, akik 10 éven keresztül ennyit fizetnek be, 10 millió forintot tudnak összegyűjteni, az állami támogatással ebből 13 millió forintos lakást tudnak majd megvenni – vagy egy másik időtávon gondolkodva: 15 év alatt a támogatással 19,5 millió forintos lakásra tudják összegyűjteni a megfelelő pénzmennyiséget.

A NOK legfontosabb előnyei:

  • szabadon választható szerződéses érték 10 és 40 millió forint között
  • akár 4,5 millió forint állami támogatás új építésű lakásvásárlásra
  • önerő nélkül megköthető, azonnal elkezdhető megtakarítási szerződés
  • a törlesztő a teljes futamidő alatt minden hónapban azonos, így tervezhető
  • a NOK és CSOK kombinálható, így az állami támogatások közös célra felhasználhatók
  • a szerződéseket hitelfedezeti életbiztosítás védi
  • a közösségeket és működést a Magyar Nemzeti Bank felügyeli
  • közösségi megtakarítás: előbb lehet lakása, mint a futamidő vége

Ossza meg a cikket

Ne maradjon le, kövessen minket YouTube-on is!

Hozzászólások

Videók

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!