Új lakásba költözne?

A bankszámlán egyben van egy szabad szemmel is jól látható összeg, de az mégsem elég ahhoz, hogy egy új lakást vegyünk. Mit tehetünk ilyenkor?

Az egyik lehetséges megfejtés három betű. NOK, azaz Nemzeti Otthonteremtési Közösség.

Az első dolog, amit tisztáznunk kell, hogy nem mindenkinek nyújtja a legjobb megoldást. Azoknak például, akik maguk is ki tudják fizetni az új lakás árát vagy azonnal be akarnak költözni, biztosan nem. Azonban ha valaki hajlandó várni, tervezetten és tudatosan akarja megoldani a lakáshelyzetét akkor minden banki termékkel szemben versenyképes megoldást találhat.

A NOK ugyanis egyszerű, mint az egyszeregy. A lényege, hogy az otthonteremtési közösségbe belépő tagok a közösségtől kapják meg azt a pénzt ami a lakásvásárlásukhoz szükséges. Ha a konyhanyelvi megfogalmazást egy fokkal szakmaibbra szeretnénk cserélni akkor ezt úgy is mondhatnánk, hogy lényegét tekintve minden lakásvásárló tag kamatmentes hitelt kap a közösségtől.

blueprints-894779_1280
(fotó: Pixabay)

Ez jó, de az igazán fontos előnye a rendszernek mégis a jelentős állami támogatás, aminek a kapcsán a következőkkel számolhatunk: a lakás-takarékpénztárakhoz hasonlóan a befizetésünk 30%-ára rúgó állami támogatást vehetünk igénybe, aminek a felső plafonja a lakás-takarékpénztáraknál évi 72 ezer forintjával szemben évi 300 ezer forint, amit nem havi 20 ezer, hanem nagyságrendileg havi 84 000 forint befizetésével tudunk maximalizálni (ez ugye egy félhavi albérlet ára Pesten). Ha 10 éven keresztül ennyit fizetünk be, akkor 10 millió forintot gyűjtünk össze, amiből az állami támogatással együtt 13 millió forintos lakásra telik belőle (plusz önerővel vagy hitelfelvétellel ez növelhető). Vagy egy másik időtávon gondolkodva: 15 év alatt a támogatással 19,5 millió forintos lakásra tudjuk összegyűjteni a pénzt (ez is növelhető).

A termék másik szerethető előnye a kiszámíthatóság. Ez azt jelenti, hogy minden hónapban pontosan ugyanannyi kiadást kell beállítanunk a családi kasszába (illetve, egészen pontosan, kivennünk onnan). Azaz a NOK esetében már a szerződéskötéskor tudhatjuk, hogy egy előre meghatározott vételárú lakás megszerzéséhez mikor mekkora összeget kell befizetnünk. A NOK hatalmas előnye a lakás-takarékpénztárral szemben, hogy a futamidő során mindvégig egyenlő, időarányos befizetésekből meg tudjuk oldani a lakásvásárlást külön önerő és hitelfelvétel nélkül is!

További szerethető tulajdonsága a terméknek,hogy a megjelent cikkek alapján úgy tűnik, hogy a NOK-ok az állampapírok 3-4 százalékos hozamát is továbbadhatják tagjaik számára, ugyanis a törvény szerint az állampapír, valamint a bankszámlán elhelyezett szabad pénzeszközök hozamát a közösség tagjai között befizetéseik arányában jóvá kell írni.

Végső, de nem utolsó érv a biztonság. Bár a terméket nem védi az OBA, az azonban hatalmas fegyverténye a rendszernek, hogy nem csak a rendszer maga, de minden elinduló „öntámogató” csoport  is az MNB felügyelete alatt jöhet létre és működhet.

A NOK legfontosabb előnyei:

  •     Szabadon választható szerződéses érték 10 és 40 millió forint között
  •     Akár 4,5 millió forint állami támogatás új építésű lakás vásárlásra
  •     Önerő nélkül megköthető, azonnal elkezdhető megtakarítási szerződés
  •     A  törlesztőrészlet nem változik – a teljes futamidő alatt minden hónapban azonos, így tervezhető
  •     A NOK és CSOK kombinálható, így az állami támogatások közös célra felhasználhatók
  •     A szerződéseket hitelfedezeti életbiztosítás védi
  •     A közösségeket és működést a Magyar Nemzeti Bank felügyeli
  •      Közösségi megtakarítás: előbb lehet lakása mint a futamidő vége

Ossza meg a cikket

Ne maradjon le, kövessen minket YouTube-on is!

Hozzászólások

Videók

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!