Gondolta volna, hogy Amerikában a csokis tejet barna tehenek adják?

Egy új felmérés szerint az amerikai lakosság még csak azt sem tudja, miből készül a sült krumpli.

Az Egyesült Államok felnőtt lakosságának 7 százaléka gondolja úgy, hogy a csokis tejet a barna tehenektől kapjuk, állítja a The Washington Post egy reprezentatív online felmérés alapján. Ha kicsit utánaszámolunk, ez azt jelenti, hogy közel 16 millió amerikai állampolgár gondolja ezt az orbitális hülyeséget. Ez nagyjából egész Pennsylvania állam lakossága, szóval a probléma igen súlyos.

A csokis tej egyébként tejből, kakaóból és cukorból készül, még véletlenül sem a barna színű teheneket kell megfejni érte, de ezt jó esetben az ember már kisgyerek korában megtanulja. A Washington Post szerint a szörnyű az, hogy ez az arány még alacsonynak is mondható, hiszen az amerikai lakosok többsége

évtizedek óta hülye a mezőgazdasághoz.

Olyan szinten nem értenek hozzá, hogy egy 90-es években végrehajtott kutatás szerint ötből egy felnőtt azt sem tudja, miből van a hamburgerhús. De hasonlóan jól szemlélteti a problémát az is, hogy a lakosság nagy része a mai napig nincs tisztában vele, honnan kerül az étel az asztalra.

Cecily Upton, a FoodCorps nonprofit szervezet alapítója szerint fontos lenne többet foglalkozni az agrárkultúrával és a táplálkozással az iskolákban, mert ez a helyzet tarthatatlan.

“Most az van, hogy belénk van nevelve, ha étel kell, mész a boltba. Semmi sem tanítja meg a gyerekeinknek, hogy honnan jön az az étel, milyen utat jár be.”

– nyilatkozta a Postnak Upton, aki szerint az is sokatmondó, hogy általánosságban hiába kap valaki magasabb szintű oktatást, ugyanúgy semmit nem tud a témában.

Upton szerint nem csak a csokis tejről és a hamburgerről nem tudnak semmit az emberek. Egy negyedik, ötödik, illetve hatodik osztályosok között szervezett kutatásban kiderült, hogy a tízből három gyerek nem tudja, hogy a sajt, tejből készül. De többen

azt sem tudják, hogy a hagyma a földből terem.

A mostani helyzet alapján az amerikaiak tehát csak annyit tudnak az ételekről, hogy a boltban mindent lehet kapni. A legnépszerűbb gyümölcs például a narancslé, ami holtversenyben veri le az egyik sült krumplit, mint kedvenc ételt, állítja az Egyesült Államok Agrárfejlesztési Hivatala. A tudatlanság oka Upton véleménye szerint az oktatáson túl az is lehet, hogy megnőtt a farmok és a konyha, tehát az előállítás és felhasználás helye közötti különbség. Jelenleg akár 1500 mérföldet, azaz 2400 kilométert is utazhat egy étel, mielőtt az asztalra kerül. Korábban ez az arány jóval kisebb volt.

Pedig a FoodCorps és Upton szerint mindenki csak tanulhatna abból, ha az ország jobban megismerné mezőgazdaságot. Ameddig azonban ott tartanak az emberek, hogy nem tudják miből készül a sült krumpli, egyszerűen nincs értelme a hatalmas elvárásoknak.

Ossza meg a cikket

Ne maradjon le, kövessen minket YouTube-on is!

Hozzászólások

Videók

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!