Híreket a híreknek: történelmi gyász és széllel bélelt napsütés

  • Pénteken elhunyt Helmut Kohl. Az egyik első hazai koszorút az Index helyezte legújabbkori német egységet megteremtő politikus virtuális sírjára. Az internet legnagyobb magyar nyelvű hírgyára az elmúlt 50 év egyik legfontosabb európai politikusának nevezte a kereszténydemokrata politikust. A mihez tartás végett: Kohl 1930. április 30-án született egy Rajna-parti kisvárosban, Ludwigshafenben. Kohlt 14 évesen sorozta be a náci rezsim, kiképezték légvédelmi tüzérnek, azonban a harcokban már nem vett részt. A II. világháború után saját kezével kellett felépítenie az iskolát, ahová járt, és harmincöt év alatt jutott el a politika csúcsára. A német egységért cserébe verte át odahaza az eurót, de politikai örökségét a korrupció árnya lengte be, felesége öngyilkos lett.
  • Életének 91. évében péntek délelőtt elhunyt Fónay Jenő, a Magyar Politikai Foglyok Szövetségének (Pofosz) örökös elnöke is – adta hírül az MTI. A kaposvári születésű Fónay az 1956-os forradalom idején a Széna téri ellenállók helyettes parancsnoka volt. Egy évvel a szabadságharc leverése után, 1957 októberében tartóztatták le, majd 1958-ban halálra ítélték, végül – a Széna téri csoportból egyedüliként – kegyelmet kapott. 1963-ban szabadult, majd mérnökként dolgozott. 1989-ben alapítója volt a Pofosznak, és egyik szervezője volt Nagy Imre és társai június 16-i újratemetésének.
  • Szombaton elsősorban az ország keleti felében alakulhatnak ki záporok, zivatarok, de az ország más részein is előfordulhat egy-egy futó zápor az átvonuló gomolyfelhőzetből – jósolja az idokep.hu. Többfelé megerősödhet, helyenként viharossá fokozódik az északnyugati szél. Délután 18 és 24 fok között alakul a hőmérséklet. Az erre hajlamos kárpát-medencei embertársaink a hidegfront hatását érezhetik.

 

Ossza meg a cikket

Ne maradjon le, kövessen minket YouTube-on is!

Hozzászólások

Videók

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!