Ayrton Senna és Lewis Hamilton – Egy máig tartó párhuzam

Miután Lewis Hamilton beállította Ayrton Senna 65 pole-pozíciós eredményét, ellepték az internetet kettejük összehasonlítását alapul vevő anyagok – de kinek mennyi idejébe került a nagy számok elérése?

Ha nincs egy bizonyos Michael Schumacher, akkor magyar idő szerint múlt szombat este rekordbeállításra került volna sor – de volt, és mivel a német 68 pole-pozícióval csúcstartó a Forma-1-ben, Lewis Hamiltonnak legalább még három versenyt várnia kell arra, hogy utolérje a hétszeres bajnokot.

De talán nem is foglalkozik ezzel, hiszen 65. pole-jával azt az Ayrton Sennát sikerült beérnie Montrealban, akit gyerekként órák hosszat bámult a tévé előtt, és halálhírét megtudva ugyanennyi ideig zokogott édesapja karjaiban.

A nagy pillanatra az F1 fejesei is rájátszottak, hiszen az időmérő után egy eredeti, versenyen is viselt Senna-sisakkal ajándékozták meg a brit pilótát, aki ezt követően mindenhová magával vitte a nagy becsben tartott ajándékot, mondván,

nincsenek rá szavak, hogy ez mennyit jelent számára.

Persze Senna családja később tisztázta, hogy Hamilton nem egy versenyben látott fejvédőt kapott, hanem egy 1987-es replikát, ami akkoriban promóciós feladatokat látott el – a lényegen azonban nem változtat, és a Kanadai Nagydíj pole-pozíciósa szobája ékeként tekint ezentúl az ajándékra.

Az időmérőt követően nem csak az emlékezetes pillanattól zengett a sajtó, hanem a 65 első rajthelyről is: a Forma-1 hivatalos kommunikációs csatornáin két videóval is megörvendeztette a rajongókat.

Az egyik Senna 1992-es, valamint Hamilton 2017-es kanadai pole-körét hasonlította össze, a második pedig infografika-szerűen ábrázolta kettejük az első rajtkockás indulásainak történetét.

Hamilton and Senna Take Pole in Montreal 25 Years Apart

Watch Ayrton Senna in 1992 and Lewis Hamilton in 2017 take pole in Montreal. For more F1® videos, visit http://www.Formula1.com Like F1® on Facebook: https://www.facebook.com/Formula1/ Follow F1® on Twitter: http://www.twitter.com/F1 Follow F1® on Instagram: http://www.instagram.com/F1

Formula 1 on Twitter

Hamilton and Senna: 65 poles, compared #F1 https://t.co/JcAaZvuuZU

Az elmúlt években sokat cikkeztek a két versenyző összehasonlításáról, ezért nézzünk utána, hogy pusztán a számok nyelvén, kinek mennyi időbe telt, amíg a sportág legnagyobbjai közé emelkedett.

Első dobogó

Mindketten elmondhatják magukról, hogy ez már első szezonjukban összejött nekik, ám az igazsághoz hozzátartozik, hogy amíg Senna egy versenyképtelen Tolemannal, Hamilton egy vb-esélyes McLarennel érte el azt.

Senna: 6 futam (1984 Monacói Nagydíj – 2. hely)
Hamilton: 1 futam (2007 Ausztrál Nagydíj – 3. hely)

Első pole-pozíció

A britnek természetesen összejött már első évében, példaképének azonban csak a következő szezonban, amikor az agilisabb Lotushoz igazolt.

Senna: 17 futam (1985, Portugál Nagydíj)
Hamilton: 6 futam (2007, Kanadai Nagydíj)

M70236
Lewis Hamilton az ajándékba kapott sisakkal (Fotó: Mercedes)

Első győzelem

A párhuzamra nagyban ráerősít, hogy mindketten azon a hétvégén állhattak fel a dobogó legfelső fokára, amikor először indulhattak az élről.

Senna: 17 futam (1985, Portugál Nagydíj)
Hamilton: 6 futam (2007, Kanadai Nagydíj)

Első vb-cím

Hamilton majdnem beírta magát a sportág történetébe azzal, hogy első évében a legjobb tudott lenni, de a végső győzelemre a következő év végéig kellett várnia. Sennának ez viszont csak ötödik szezonjában jött össze, a kétszeres bajnok Alain Prost mellett, szintén a McLarennél.

Senna: 88 futam (1988, Japán Nagydíj)
Hamilton: 35 futam (2008, Brazil Nagydíj)

Második vb-cím

Ebben a szegmensben már Senna a jobb, hiszen miután 1989-ben drámai körülmények között elbukta a diadalt, 1990-ben ellentmondást nem tűrően hódította vissza a koronát. Hamilton bajnoki címét követően négy szezont húzott le a McLarennél összetettbeli győzelem nélkül, és csak második Mercedesszel töltött évében sikerült ismét a világ tetejére ülnie.

Senna: 120 futam (1990, Japán Nagydíj)
Hamilton: 148 futam (2014, Abu Dhabi Nagydíj)

Harmadik vb-cím

A brazil 1991-ben meg tudta védeni vb-címét, akárcsak Hamilton 2015-ben.

Senna: 135 futam (1991, Japán Nagydíj)
Hamilton: 164 futam (2015, USA Nagydíj)

51 győzelem

Az örökranglistán nem ez a rekord, Hamilton számára viszont nagyon fontos volt, hogy ebben a szegmensben is sikerült beérnie idolját.

Senna: 159 futam (1993, Ausztrál Nagydíj)
Hamilton: 162 futam (2015, Japán Nagydíj)

65 pole-pozíció

Senna egészen 2006-ig tartotta a rekordot, és akkor hihetetlennek tűnt, hogy Michael Schumacher után valakinek sikerül elérnie ezt a csúcsot. Most már Hamilton is felért rá.

Senna: 162 futam (1994, San Marinói Nagydíj)
Hamilton: 195 futam (2017, Kanadai Nagydíj)

Bár Hamilton a legtöbb tekintetben utolérte példaképét, nem valószínű, hogy most hallottunk utoljára kettejük karrierjének összehasonlításáról.

Ossza meg a cikket

Ne maradjon le, kövessen minket YouTube-on is!

Hozzászólások

Videók

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!