Öngyilkossági kísérlet, önbántalmazás és bulimia – Diana hercegné sírba vitt titkai

Korábban nem publikált vallomásaival bővítve adták ki ismét Lady Di életrajzát Londonban.

Diana hercegnő és Károly herceg híresen rossz házassága a kezdet kezdetén sem volt zökkenőmentes. Diana úgy érezte férje nem érti meg és nem segíti beilleszkedését a királyi családba. A hercegné 1991-ben Károly Camilla Parker Bowles-szal való viszonyáról tudomást szerezve döntött úgy, hogy Andrew Morton író segítségével titokban elkezdi rögzíteni saját élettörténetét. A Diana – Her True Story című életrajz első megjelenésekor minden elképzelhető eladási rekordot megdöntött. A könyv a házasságában és a brit királyi családban is szenvedő Diana hányattatásait taglalta, ám a Morton és a hercegnő közötti beszélgetések hangfelvételeinek leiratai csak most kerültek napvilágra. A bővített kiadás sokkoló részletekkel szolgál.

Evészavar

A királyi famíliát ismerőknek – állítja például Diana – korán világossá vált, hogy valami nincsen rendben vele. Például, hogy imádott enni, de soha nem hízott. A hercegné egy 1986-os esetet említ, amikor egy amerikai utazási vásárt meglátogatva mindenki szeme láttára elájult:

„Akkor már négy órája járkáltunk körbe, nem ettünk előtte semmit, én pedig valószínűleg előző nap sem. Mármint olyan ételt, ami bennem is maradt volna”

Diana emlékezetében élénken megmaradt, hogy bár mindenki azt tanácsolta Károlynak, hagyja őt aznap este pihenni, a herceg kiparancsolta az ágyból és tovább rángatta a hivatalos eseményekre. Sőt, még le is szidta, amiért nem tudott valami félreeső helyen elájulni.

#princessdiana #princessofwales

374 Likes, 3 Comments – Jennifer (@ladydianafan) on Instagram: “#princessdiana #princessofwales”

Károly később részben Diana bulimiájával magyarázta a házasság megromlását az anyakirálynőnek, illetve az ismerőseinek. Diana szerint viszont nem voltak olyan súlyosak a problémái, hogy azokon férje figyelmességgel és törődéssel ne segíthetett volna. Szavaiból kiderül, túl nagy feladat volt számára megfelelni a hercegnéi szerepnek, követni a királyi család szigorú protokollját és megbirkózni a tudattal, hogy férje nem szereti igazán, és leginkább csak egy önző, makacs kisgyereknek kezeli, amit később első fiának is sokat emlegetett.

Öngyilkossági kísérlet

1982-ben négy hónapos terhes volt első fiával, Vilmossal, amikor – immár sokadszorra – hatalmasat veszekedtek férjével. Diana kétségbeesésében öngyilkossággal fenyegetőzött, Károly viszont nem vette komolyan és inkább kilovagolt. A hercegné ekkor levetette magát a norfolki királyi rezidencia lépcsősorán. Magzatának nem lett baja, de az ő hasa csúnyán zúzódott. A most megjelent interjúrészlet szerint ez a kétségbeesett öngyilkossági kísérlet sem hatotta meg az akkori trónörököst.

Közben terapeutától terapeutáig járva kereste a gyógyírt, de túlságosan bennük sem tudott megbízni. Tudniillik azért, hogy pszichés problémái ne kerüljenek napvilágra, a királyi család jelölte ki számára a szakembereket, akik azonban egytől egyig tehetetlennek bizonyultak. Egyik pszichiátere például minden nap felhívta pontban délután hatkor és elmondatta vele miről beszélgettek aznap a férjével.

“Ettől csak ismét sírva fakadtam, mert legtöbbször az égvilágon semmiről”

– fakadt ki a húsz évvel ezelőtti felvételek egyikén.

I love this book can’t wait for the new edition to come out #dianahertruestory #andrewmorton #princessdiana #biography #truestory #truelife #ripprincessdiana #books #bookish

26 Likes, 1 Comments – The_Land_of_Books (@the_land_of_books) on Instagram: “I love this book can’t wait for the new edition to come out #dianahertruestory #andrewmorton…”

Önbántalmazás

Diana többféleképpen megpróbálta férje figyelmét magára vonni, elkeseredésében és tehetetlenségében gyakran brutális eszközökhöz nyúlt. Egy alkalommal például a vacsoránál ülve felkapta a férje előtt lévő kést és véresre karcolta vele saját mellkasát. Az ilyen akcióit Károly rendre hisztérikus rohamoknak minősítette és megromlott házasságukért egyre inkább Diana viselkedését kezdte okolni.

A színfalak mögötti viszályokat azonban titkolni kellett, olyannyira, hogy Lady Di idővel már a barátainak és a családjának sem merte említeni őket.

A Her True Story mostani, sorrendben 25-ik kiadásából, illetve az eredeti hangfelvételek szó szerinti leirataiból a a Daily Mail szemezget napi folytatásokban. Akik többet szeretnének tudni Diana hercegné belső gyötrődéseiről és titkos életéről érdemes figyelemmel követni a lapszámokat.

Az eddig nem publikált vallomások annak a nőnek a gyötrődéseiről szólnak, akit imádtak a kamerák és nyilvános szereplésein mindig széles mosollyal integetett az embereknek.

A megfelelési vágy és a félelem attól, hogy nem elég jó hercegnőnek felőrölte Diana életét. Utólag nézve a tragikus véget jelentő szörnyű autóbaleset már “csak” ezek következménye.

Ossza meg a cikket

Ne maradjon le, kövessen minket YouTube-on is!

Hozzászólások

Videók

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!