Amilyen nagy biznisz, olyan kevés sportértékkel bír a Mayweather-McGregor csata

Előre szólunk, túl nagy meccset ne várjon a Mayweather-McGregortól.

A több, mint két éven át tartó nevetséges üzengetés után végre aláírták a szerződéseket, létrejön a Mayweather-McGregor bokszmérkőzés. A már most szupermeccsként emlegetett összecsapást augusztus 26-án rendezik a Las Vegas-i T-Mobile Arénában. A fogadóirodák szerint a szokatlan meccs toronymagas favoritja a két éve visszavonult, 40 éves Floyd Mayweather az MMA-harcos Conor McGregorral szemben.

A meccset óriási felhajtás veszi körbe, de közel sem biztos, hogy komoly sportteljesítményt láthatunk majd a ringben. De ne szaladjunk ennyire előre, először nézzük meg, mi vezetett el odáig, hogy egy ilyen agymenés egyáltalán létrejöhetett.

It’s on.

176.8k Likes, 1,562 Comments – @espn on Instagram: “It’s on.”

Egy beszólással kezdődött

2015 júliusában Conor McGregor azt nyilatkozta, ha lenne rá lehetősége, simán bokszolna Mayweatherrel. A közösségi oldalakon persze rögtön mindenki megőrült, és hónapokig életben tartották a meccs hírét. Végül Floyd Mayweather is megszólalt, aki azt nehezményezte, hogy McGregornak elnézik a nagyképűséget, neki meg nem. A felek egészen 2016 nyaráig csak maguk előtt tologatták a meccs gondolatát, de nem történt semmi. Végül addig beszélt mindenki a teljesen komolytalan meccsről, hogy a UFC atyaistene, Dana White meglátta a pénzt a bunyóban, és elkezdett szervezkedni.

Idén év elejére McGregor már meg is kapta a bokszolói engedélyt a kaliforniai szövetségtől, Dana White pedig megtette első, 25-25 millió dollárról szóló ajánlatát a bunyósoknak. A karrierje során több százmilliót összebokszoló Mayweather azonnal elutasította az összeget, és úgy tűnt, nem lesz meccs. Mayweather végül megunta a várakozást, és óriási felhajtást csinált maga körül.

“Írd alá a papírt. Azt mondtad, te vagy a főnök. Csak írd alá a papírt és hozzuk össze.”

– üzente a 40 éves bokszoló, majd pár héttel később hozzátette, simán visszatér a nyugdíjazásából, ha júniusban bunyózhat McGregorral. Ekkor már az idei év márciusában jártunk, és még mindig semmi konkrétum nem volt a meccsel kapcsolatban. Az ESPN már belengette, hogy nem is lesz belőle semmi, de ekkor érkezett Dana White, aki elmondta, rengeteg pénz forog kockán, úgyhogy jók a kilátások. Közben Conor McGregor szorgalmasan készült, jobb dolga amúgy sem volt, hiszen állítása szerint egy ideig még szünetelteti a UFC-s karrierjét.

Pár hét hallgatás után végül június 14-én, szinte a semmiből jött a hír, hogy a Mayweather embereinek sikerült megegyeznie Dana White-al, így augusztus 26-án meccs lesz. Az más kérdés, hogy mit várhatunk ettől az egésztől.

Ne keverjük a bokszot az MMA-val

Az tiszta sor, hogy Mayweather és McGregor is zsenik a saját sportjukban és elsőre az egyszeri ember azt is gondolhatná, hogy hát mindketten bunyóznak, akkor nincs akadálya a meccsnek. A helyzet azonban nem ilyen egyszerű. Az MMA és az ökölvívás ugyanis maximum annyiban egyezik, hogy mindkét sportban ki kell ütni valakit. Ha csak az alapvető különbségeket nézzük:

  • Bokszolni négyzet alakú ringben szokás, MMA-zni pedig nyolcszög alakú ketrecben szoktak.
  • Az MMA, azaz a kevert harcművészetek szabályrendszere megengedi a földharcot, a könyöklést, a rúgást, a térdelést és szinte bármilyen stílusú küzdelmet. A bokszban mindössze az öklüket használhatják a harcosok.
  • Az MMA-ban használt kesztyű jóval kisebb, mint a bokszolóké.

Már ez a pár dolog is elég lenne ahhoz, hogy nettó hülyeségnek tituláljunk egy ilyen mérkőzést. Persze, ettől függetlenül még megnézzük, de ahogy a Sports Illustrateden is megmondták,

az egész csak a pénzről szól.

Nehéz lenne jóslásokba bocsátkozni egy ilyen meccs előtt, de ha Mayweatherék produkálnak is valamiféle bunyót, az valószínűleg dögunalom lesz. Elég csak egy kicsit visszanyúlni a múltba, és megnézni, hogy milyen véget értek a hasonló meccsek.

2010-ben a már említett Dana White és a korábbi nehézsúlyú bokszvilágbajnok, James Toney kitalálták, hogy mennyire jó lenne összehozni egy meccset Randy Couture-el, az MMA akkori egyik legbrutálisabb harcosával. Toney ugyan remek bokszoló volt, de pár hónap alatt egyértelmű volt, hogy nem fog ráállni a teste a kevert harcművészetekre. Couture tíz másodperc alatt földre vitte Toney-t, aztán bucira verte a fejét.

UFC VS BOXING! JAMES TONEY VS RANDY COUTURE!

MYPROTEIN For the best Protein and Supplements at the best prices available click link below https://www.myprotein.com/our-range/best-sellers.list?affil=awin&awc=3196_1494862102_4f758d26b323509c4775e01d37867572&utm_source=AWin-401727&utm_medium=affiliate&utm_campaign=AffiliateWin 25% off Food and Snacks 25% off Food and Snacks CODE:25FOOD Use link below and then the code to activate discount http://www.awin1.com/cread.php?awinaffid=401727&awinmid=3196&p=https%3A%2F%2Fwww.myprotein.com%2Four-range%2Fhealthy-food-drinks.list 40% OFF Pills and Aminos 40% OFF Pills and Aminos CODE: AMINOS40

Hasonló kapitális baromság volt még George Foreman gálája, amikor egy este alatt öt emberrel kellett bunyóznia. Foreman három menetes meccseket nyomott, öt, teljesen esélytelennek kikiáltott ellenféllel szemben. Bár mindegyiküket kiütötte a második menetben, Foreman nem sokkal a Rumble In The Jungle néven elhíresült, Muhammad Ali elleni meccs után ment bele ebbe az idióta karneválba, így nem is tudott normálisan regenerálódni abban az évben. Ha már Rumble In The Jungle, Muhammad Ali is megcsinálta a maga hülyeséget, amikor a japán pankrátor/harcművésszel, Antonio Inokival küzdött egy elborult szabályrendszerű mérkőzésen. Ali a döntetlennel végződő tizenöt menetes bohózat alatt szerzett sérüléseit egész karrierje során érezte, de legalább ő és Foreman is keresett ezzel egy talicska pénzt.

Inoki vs Ali 1976 – Draw | McGregor Vs Mayweather – ??? #mayweathermcgregor #conormcgregor #tmt

2 Likes, 1 Comments – James Salmon (@jsaaalmon) on Instagram: “Inoki vs Ali 1976 – Draw | McGregor Vs Mayweather – ??? #mayweathermcgregor #conormcgregor #tmt”

Ha Mayweather és McCregor komolyan egymásnak esnek, nincs az az isten, hogy ne hasonló vége legyen a meccsnek. Elég csak józan ésszel belegondolni: Mayweather a 49 győzelmét olyan bokszolók ellen érte el, mint Manny Pacquiao, Sugar Shane Mosley vagy Oscar De La Hoya. Ezek a bokszolók a sportág legnagyobbjai között vannak, és nem pár hónap alatt akartak átállni a kevert harcművészetekről, mint ahogy McGregor teszi jelenleg. Természetesen nem szeretnénk egy baleknak beállítani McGregort, hiszen két súlycsoportban is bajnok lett a UFC-ben, 28 éves korára pedig szinte mindent elért. Azt viszont nehezen tudjuk elképzelni róla, hogy a történelem egyik legjobb defenzív bokszolóját komolyan megtudja sorozni a pár hónapja gyakorolt boksztudásával, pedig ez lenne az egyetlen esélye.

Kisebb pluszt jelenthet McGregor oldalán, hogy a mérkőzést a 69 kilós súlycsoportban rendezik. Mayweather ugyanis karrierje során bokszolt már 59 kilósan is, legnagyobb súlya pedig nem volt több, mint 65 kiló. Így Mayweather számára komoly vastagításból fog állni az edzőtábor, ami esetleg belassíthatja az egyébként is két éve rozsdásodó bokszolót. McGregornak jelenállás szerint 5 kilót kellene ledobni, amit a brutális fogyasztásairól híres ír biztosan sikerrel abszolvál.

Több a pénz, mint a sportérték

Attól függetlenül, hogy már Evander Holyfield szerint is hülyeség az egész meccs, Mayweathernek és McGregornak 100 millió okuk volt arra, hogy elvállalják. Dana White ugyan konkrét számokkal még nem szolgált a fizetéseket illetően, de jól értesült források szerint McGregor 100, Mayweather pedig 120 millió dollárt vihet haza, bármi is lesz a sztori vége. A meccset az ESPN már most olyan pénzügyi sikerként emlegeti, mint korábban a Mayweather-Pacquiao címmérkőzést. Már eleve az is vicc, hogy egy komoly címmérkőzéssel össze lehet hasonlítani ezt a meccset.

Az oldal elemzői szerint a jegyárak körülbelül 3600 dolláros, azaz egymillió forintos átlagáron fognak mozogni. Mivel a Las Vegas-i T-Mobile Arena minden bizonnyal teljesen megtelik majd, az összes jegybevétel elérheti a 77,1 millió dollárt, ami pontosan 2 millió dollárral kevesebb, mint a már említett Pacquiao-meccs. Egy ilyen kabaréra már ezek is brutális számok, de ha megnézzük, hogy mekkora összegeket hozhatnak a küzdelem pay-per-view (tévés előfizetések) bevételei, akkor esik le az állunk.

Jelenleg ugyanis 475 millió dolláros bevételt jósolnak a szakértők,

ami 25 millióval több, mint a Pacquiao-Mayweather címmeccsé. A szupermeccs hátránya egyedül a sportfogadás lehet, hiszen az előzetes tippek szerint nagyon kevesen fognak fogadni a meccsre. Összértékben egyébként simán lehet, hogy az egész este több, mint 610 millió dolláros bevételt hoz, ami nagyjából egálban lenne a már sokszor említett Pacquiao-Mayweather meccsel.

A legjobban a bokszlegenda, Evander Holyfield fogta meg a meccs lényegét, még napokkal a bejelentés előtt. Az ő szavai tökéletesen összefoglalják, mi is zajlik a szemünk előtt:

“Mivel bokszolnak, Mayweather fog nyerni. Ha nem bokszolnának, Mayweather kikapna. Ez az egész csak szórakoztatás, amit valljuk be, jól összehoztak.”

(via Bleacher Report, Guardian)

Ossza meg a cikket

Ne maradjon le, kövessen minket YouTube-on is!

Hozzászólások

Videók

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!