18

Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Újra fellángolt a mellbimbó- és puncivita! Mit mutathat meg magából nyilvánosan egy nő?

Amber Rose hétvégi produkciója miatt előkerült a kérdés, hogy mi számít felnőtt tartalomnak.

A közösségi média térnyerésével egy csomó új vitatéma született személyiségi jogokról, a Facebook és társai használatának pszichológiai hatásáról és úgy általában az általa is megváltoztatott világról, de a legnagyobb indulatokat mégis egy régi vita előkerülése okozza: hol húzódik a határ az egészséges meztelenkedés és a pornográfia között, mit láthat nyugodtan egy 18 év alatti ember legálisan?

A fanszőrzet hova tartozik?

A vita általában akkor szokott különösen kiújulni, amikor a legendásan prűd Instagram vagy Facebook olyan képeket töröl, amit a feltöltője szerint márpedig még el kéne fogadnia. Most épp Amber Rose, egykori sztripper, felvonulásszervező, megélhetési celeb és hatalmas ribanc gondolta úgy, hogy

a többek közt a szexmunkások jogaiért tartott ribancséta (slutwalk) nevű rendezvényét kéne azzal promotálnia, hogy melltartóban és bugyi nélkül fekszik egy képen.

Mivel nincs bugyi, a fényképet nyilván törölte is az Instagram, de a felnőtt tartalmakkal jóval liberálisabban bánó Twitteren azóta is elérhető. Nem is maga a törtés az érdekes, hanem az, hogy a törlés végül is úgy történt, hogy maga a nemi szerv nem látszott, hiszen ahogy az egész világ megtudhatta, Amber Rose-nak szőrös ott lent, ez pedig eltakart mindent.

Amber Rose on Twitter

amberroseslutwalk https://t.co/F0U7TspSN4

Innen el is indult a röhögés, hiszen igazából miért nem tökéletesen mindegy, hogy dús fanszőrzet takar valamit, vagy mondjuk egy juharlevél? A tonnányi elkészült paródiafotó is arra utal, hogy mennyire visszás algoritmusok alapján válogat törlendő és nem törlendő képeket mindkét szolgáltatás: ha Amber Rose egy nagy parókát tesz oda a puncija elé, azt láthatja egy 15 éves is, ha viszont valódi szőr van ott, az már botrány. Újra felvetődött a kérdés, hogy akkor a hónaljszőr is felnőtt tartalomnak számít?

amberroseparodiak
Így már mehet?
(Kép: Instagram)

Társadalmilag egyenlő mellbimbókat!

A közösségi média prüdériája természetesen nem most kerül elő röhejes érvek és szabályok kíséretében: legutóbb #genderlessnipple (csúnya fordítással #nemtelenmellbimbó) néven alakult online mozgalom az internet szexista megkülönböztetése ellen. A vita már tényleg ősidők óta velünk él:

ha egy félmeztelen férfit bárhol megtekinthetünk, a nőknek miért kötelező felsőt hordaniuk, ha nem akarnak 18+ karikát?

A #genderlessnipple Instagram egyszerűen közelről lefényképezett mellbimbókat gyűjt össze a mai napig, felhívva rá a figyelmet, hogy márpedig nincs különbség mellbimbó és mellbimbó között, tehát kifejezetten szexista, hogy a nők nem mutathatják meg a nyilvánosság előtt.

Fuck gender roles. 👿

2,476 Likes, 37 Comments – Genderless Nipples (@genderless_nipples) on Instagram: “Fuck gender roles. 👿”

A #genderlessnipple-höz hasonló módon sok nő szórakozott azzal is, hogy a mellbimbójukat egy nagyon kicsi, odaragasztott/nyomtatott férfi mellbimbóval takarták el, és csodák csodájára így már rögtön nem lett problémás az Instagramnak.

“Beauty is when you can appreciate yourself. When you love yourself, that’s when you’re most beautiful. ” -@ZoeKravitz Photographer: @spencer_charles // Model: @maryumrabia #FreetheNipple

9,414 Likes, 44 Comments – Free The Nipple (@freethenipple) on Instagram: “”Beauty is when you can appreciate yourself. When you love yourself, that’s when you’re most…”

Jó bimbó, rossz bimbó

A képmegosztót évente többször szorítják sarokba újságok kínos kérdésekkel, ők következetesen a saját felhasználási szabályzatukkal válaszolnak: Az alapelvek szerint a lakossági meztelenkedés tilos, a művészi jellegű, a szoptatós, illetve a mellrákkal kapcsolatos képek viszont jöhetnek. Az persze megint érdekes kérdés, hogy 2017-ben például hol lehet meghúzni a lakossági meztelenkedés és a művészi cél közti határt.

Amber Rose provokációja természetesen bejött: nem csak a kérdés lett újra aktuális, hanem emellé megint óriási ingyen reklámot kapott a saját rendezvénye is. Vannak viszont nemzetközi celebritások, akik nem egy-egy alkalommal hívják fel a figyelmet ezekre a tabutémákra, hanem általában a kommunikációjuk része az ügy. A Disney-hercegnőként indult egykori Hannah Montana, Miley Cyrus évekig csapta ki azzal a biztosítékot, hogy tényleg minden létező testrészét megmutatta közönségének a lehető legnagyobb természetességgel, és ezt bevallottan azért teszi, hogy felhívja a figyelmet a problémára.

“Egy olyan mellbimbót nem mutathatsz meg, ami mindenkinek van. Viszont például a melled alsó részét bátran megvillanthatod, olyan például nincs mindenkinek”

– szólt a valóban logikus érvelése Jimmy Kimmel műsorában, majd hogy egyértelmű legyen, miről beszél, meg is mutatta a saját melleit. Persze szívecskés tapasszal fedve, mert fedetlen mellet a tévében sem lehet látni.

Miley GIF – Find & Share on GIPHY

Discover & Share this Miley GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.

A viták egyelőre teljesen parttalannak tűnnek: egyrészt a női oldal elvárásai is jogosak azzal kapcsolatban, hogy hasonló jogok illessék meg őket ebben is, mint férfitársaikat, ugyanakkor azt sajnos egyelőre még nem egyénileg döntjük el, hogy milyen cselekedetünk vagy testrészünk számít erotikusnak vagy lakossági meztelenkedésnek, és mi nem.

Ebből a szempontból végül is a férfi farok az egyetlen nemi jelleg, amin nincs vita: az szőrösen és csupaszon is egy pöcs marad, a pöcs pedig felnőtt tartalom.

A cikk forrásai mic.com, complex.com, Daily Dot

Kiemelt kép és címlapkép forrása: Instagram

Ossza meg a cikket

Ne maradjon le, kövessen minket YouTube-on is!

Hozzászólások

Videók

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!