Ciki szingliként nyaralni?

Egy újságírói önkísérlet megkereste a lehetséges válaszokat.

A legtöbb szingli azért feszeng egyedül egy bárban, a moziban ülve vagy éppen a szálloda éttermében vacsorázva, mert  valamiért az a kényszerképzete támad, hogy mindenki őt sajnálja. A pszichológusok szerint ez teljesen normális emberi reakció, hiszen végső soron mindenki magából kiindulva értelmezi a körülötte lévő világot. A valóság ezzel szemben az, hogy a körülöttünk lévő idegenek többsége ránk se hederít. Mindenki el van foglalva a saját kis romantikus vagy éppen alaposan félresikerült randijával, a szemközt ülő baráttal, esetleg a mozivászonnal.

És ha végre túljutottunk azon a kényszerképzeten, hogy mit gondol rólunk a környezetünk, akkor még mindig ott marad a nagy kérdés,  vajon tudjuk-e élvezni a szabadidőnket egyedül is.

kiszel-tunde-naptarral
Magyar szingli (Fotó: Horváth András/reset.hu)

A Journal of Consumer Research című amerikai szaklapban 2015-ben megjelent pszichológiai kísérlet szerint a legtöbb ember tart attól, hogy egyedül csináljon olyan tevékenységeket, amelyeket a közfelfogás szerint párosan kellene. De amikor a kutatásvezetők arra ösztönözték őket, hogy győzzék le előítéleteiket és próbáljanak például egyedül beülni egy színházi előadásra, az derült ki, hogy a legtöbb ember pont annyira élvezte szólóban ezeket a tevékenységeket, mint párban szórakozó társaik.

Sőt, ha jobban belegondolunk párkapcsolatban élve is egy csomó dolog van, amit egyedül csinálunk. Magányosan olvasunk, sok nő inkább egyedül vásárol ruhát, hogy barátja sürgetése nélkül nyugalomban próbálhasson órákig. Ha valakinek úgy hozza az élet, hogy egyedül marad egy időre, miért ne élvezhetné magányosan is a szabadidejét? És ha kisebb lépésekkel – például egy magányos mozilátogatással vagy fröccsözéssel – már  működik a dolog, akkor miért ne sikerülhetne jól a nyaralás is egyedül?

A Vox magazin újságírója bele is fogott egy önkísérletbe. Cathrine Andrews felvezetésként rögzítette környezete reakcióit. A legtöbb ismerőse teljesen bolondnak nézte, amiért egyedül indul nyaralni. Véleményüket igyekeztek persze olyan megjegyzésekkel leplezni, mint hogy ‘ó, hát ez egészen vagányul hangzik’.

Sokan a magányos nyaralás hallatán úgy kezdték kezelni az újságírónőt, mintha legalábbis gyógyíthatatlan betegségben szenvedne, és csak önterápiás célból döntött a magányos nyaralás mellett. Mások biztosak voltak benne, hogy a szingli nyaralás egyetlen célja a pasi-, illetve csajfogás vagy legalábbis alkalmi szexuális kalandok keresése lehet. Ők azzal biztatták harmincas nőtársukat , hogy biztos sok facér férfi lesz a nyaralóhelyen, akikkel éjszakánként együtt bámulhatja a csillagokat.

jet-ski-1125329_1280
Szinglivadász (Fotó: Pixabay)

A valós helyzetet – tehát hogy egy szingli nő mindenféle hátsó szándék nélkül, pusztán azért, hogy jól érezze magát elmegy nyaralni – senki sem tudta elfogadni vagy elhinni.

A Vox szingli újságírónője viszont lefoglalt egy tengerparti apartmant, összepakolta a bőröndjét és elutazott. Ahogy írja, ugyan nem ez volt élete legbulisabb nyaralása, de sokat olvasott, esténként pedig néhány pohár bor társaságában gyönyörködött a csillagokban. Egyedül eltöltött vakációja alatt azt figyelte meg magán, hogy sokkal inkább kapaszkodik a rutinokba, mint amikor valakivel együtt nyaralt. Talán éppen amiatt – morfondírozott -, hogy ne keríthesse hatalmába a magányosság érzése.

Pozítívumként élte meg viszont, hogy magányos nyaralása alatt kizárólag a saját feltöltődésére tudott koncentrálni, ami máris egy plusz pont az egyedül nyaralók javára. De számos emlékezetes pillanata is akadt. Imádta például kora hajnalban ráérősen szürcsölgetni a kávéját a teraszon, majd úszni egyet az öbölben és jógával folytatni a napot. Ha hetekig él így, meglehet, hogy egyszer csak elfogta volna a magány, de ez a pár nap tudatos elvonulás úgy feltöltötte, hogy saját bevallása szerint utólag sem bánta egyetlen percét sem.

Az önkísérlet végül nem torkollott katasztrófába, ahogy azt aggódó ismerősök gondolták. Sőt, a magányos, ismerősök vagy vadidegenek hajszolása nélkül töltött nyaralása során Andrews saját önértékelését is megerősítette. Kiderült, hogy képes tartalmasan eltölteni szabadidejét egyedül is. Tanulság: csak azért, mert körülöttünk mindenki párban utazik és sehogy nem jön össze a társaság, ne mondjunk le a nyaralásról. De a moziról, színházról, kiállításról és egyáltalán semmilyen programról sem.

Mert ha fordítunk egyet a gondolkodásunkon és legyőzzük gátlásainkat, akkor egyedül is éppen olyan jól el lehetünk, mint párba állva.

Ossza meg a cikket

Ne maradjon le, kövessen minket YouTube-on is!

Hozzászólások

Videók

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!