Idén még több sört fog inni a magyar

És a drága sörökre sem sajnáljuk a pénzt.

Meleg, napos nyár esetén 2-2,5 százalékkal is nőhet idén a vezető magyar sörgyárak által értékesített sör mennyisége, amely tavaly 6,7 millió hektoliter volt – írta a Világgazdaság.

A fesztiválok és a sportesemények mellett a gasztronómia is egyre inkább élénkíti a fogyasztást – mondta a VG-nek Schillinger Attila, a Magyar Sörgyártók Szövetségének (MSSZ) elnöke.

Hozzátette, arra számít, hogy idén 10-12 százalékkal bővül a drágább, prémium- és szuperprémium sörök kategóriája. Tavaly ugyanúgy 6,1 millió hektoliter volt a hazai sörfogyasztás, mint 2015-ben, az export 40 százalékkal nőtt.

Party GIF – Find & Share on GIPHY

Discover & Share this Party GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.

Az MSSZ tagjai 72,5 milliárd forintot fizettek be a költségvetésbe 2016-ban, ebből jövedéki adó formájában 42 milliárdot. Schillinger Attila szerint viszont komoly gondot okoz a sörgyártóknak, hogy egy egységnyi sör árának 42 százaléka adó.

A költségvetés a magyarországi sörgyártók által megtermelt GDP 83 százalékát vonja el különböző adók és járulékok formájában, míg más iparágakban ez az elvonás 50 százalék körüli.

(MTI)

Ossza meg a cikket

Ne maradjon le, kövessen minket YouTube-on is!

Hozzászólások

Videók

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!