Felnőtt lett, akár már alkoholt is ihat a filmtörténelem egyik legellentmondásosabb karaktere

A legfeleslegesebb, a leggyűlöltebb, a legmihasznább, mégis ő szavaztatta meg közvetve a Galaktikus Birodalmat.

1999. május 19-én mutatták be a Csillagok háborúja (Star Wars) második trilógiájának, vagyis az előzményeknek az első részét, a Baljós árnyakat. A film úgy indul, mint a többi, vagyis először az űr végtelenjét látjuk, majd beúszik a kötelező űrhajó. Ezt követően felvázolják az alapkonfliktust, aminek a lényege, hogy a Kereskedelmi Szövetség blokád alá vette a Naboo bolygót, ahová a Köztársaság a fővárosból két jedit, név szerint Qui-Gon Jinnt (Liam Neeson) és Obi-Wan Kenobit (Ewan McGregor) küld tárgyalni.

Az első tíz perc a korabeli kompjútergrafika képességeit mutatja be, majd eljön a 10. perc, és azon belül is a 27. másodperc. Miközben a Naboo békés állatai menekülnek az erdőben a droidhadsereg leszállóegységei elől, az egyik vágóképen feltűnik egy kantáros gatyát viselő, nagyfülű humanoid élőlény:

jar-jar-elso-blikk
Az első képkocka, amin feltűnik Jar-Jar Binks

Egy gungan, név szerint Jar-Jar Binks.

Jar-Jar bőven a Disney felvásárlása előtt hozta el a felesleges cukiságot a Csillagok háborújába, és a csetlő-botló, folyton hablatyoló és ügyetlenkedő gungan azonnal két részre osztotta a rajongókat. Voltak akik kedvelték (őket valószínűleg név szerint ismeri a filmtörténelem), és voltak azok, akik ki nem állhatták (nagyjából mindenki).

A naboo-i blokád idején Jar-Jar összehaverkodik Qui-Gonnal, és bár ki van tagadva a gunganek fővárosából, mégis elviszi oda jediket, mert megérti, hogy a gunganek és a felszíni naboo-iak szimbiózisban élnek, vagyis egymásra vannak utalva. Jar-Jar kibékül a gungan királlyal, majd ezt követően viszonylag állandó jellegű tettestárs lesz a jedik és Padmé Amidala közös küzdelmében a galaxisra rátelepedő sötétség ellen vívott harcban.

jar-jar-imdb
fotó: IMDB

A trilógia második részében egészen odáig jut, hogy mint naboo-i képviselő a szenátusban, ő javasolja a Hadsereg Felállítási Törvényt, valamint Palpatine szenátort (a későbbi Uralkodót) főkancellárnak, széles jogkörökkel felruházva a köztársasági hadsereg irányítására.

Jar-Jarnak tehát történelmi felelőssége van abban, hogy a Galaktikus Köztársaságból Galaktikus Birodalom lett!

Az stimmt, hogy ha nem kerül az ügyrendi javaslat napirendre, vagy be sem nyújtják, akkor nem alakulhatott volna ki az a konfliktus, ami mindenképp szükséges ahhoz, hogy másfél filmre való tartalmat hozzon össze. Egy kis klónháború, egy kis hatalomátvétel, néhány csöpögős szerelmes jelenet Amidala és Anakin között, ilyesmik.

A kérdés azonban az, hogy miért kellett megtartani, sőt, központi szerepbe állítani egy olyan szereplőt, akinek a tetszési indexe már az első részt követően a huttok segge alatt volt?

Érdekesség, hogy létezett egy jelenet, amiben Jar-Jar a gunganeknél tett látogatást követően elhalálozik, azonban ezt valamiért végül kivágták a Baljós árnyakból.

Jar Jar Binks Dies (Original)

The Phantom Menace – Alternate Ending Jar Jar Dies Jar Jar Dead

Ossza meg a cikket

Ne maradjon le, kövessen minket YouTube-on is!

Hozzászólások

Videók

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!