A szülő pártjára állt a bíró a túl lusta gyerekkel szemben

A szülők nem tartoznak felelősséggel azért, ha a gyermekük egyszerűen lusta és meg sem kísérel a saját lábára állni.

Egy spanyol bíró elutasította egy 23 éves nő keresetét, aki azért perelte apját, hogy továbbra is támogassa anyagilag. Az ítélet szerint a fiatal

“túl lusta, hogy saját megélhetését biztosítsa”.

A tengerparti Castro Urdialesben élő 23 éves nő azért fordult a helyi bírósághoz, hogy apját kötelezzék arra, továbbra is fizessen neki havonta 300 eurót (93 ezer forintot). A lány szülei 2012-ben váltak el és megállapodásukban nem esett szó gyermektartásról.

A bíróság az ítéletben emlékeztetett arra, hogy a nő nem fejezte be középiskolai tanulmányait, de pénzt kapott a szüleitől arra, hogy IT-tanfolyamokra járjon, amelyeket szintén nem fejezett be. A bíró szerint

a szülők nem tartoznak felelősséggel azért, ha a gyermekük egyszerűen lusta és meg sem kísérel a saját lábára állni.

Tavaly Katalóniában fordult elő egy hasonló eset, amikor egy 19 éves fiú szüleit mentette fel egy bíróság a támogatási kötelezettség alól, mivel a fiatal sem tanulni, sem dolgozni nem volt hajlandó. Az észak-spanyolországi bíró döntése ugyanakkor szemben áll számos olyan korábbi ítélettel, amelyek a szülőket arra kötelezték, hogy gyerekeiket anyagi függetlenségük megteremtéséig, akár a harmincas éveikig is támogassák anyagilag. Bár Spanyolországban hagyományosan nagyon erősek a családi kötelékek, a gazdasági válság miatt óriási a munkanélküliség, a 30 éven aluliak körében 43 százalékos, így a fiatalok tanulmányaik befejezése után is még jó ideig a szüleik anyagi támogatására szorulnak. A statisztikai adatok szerint a spanyol fiatalok átlagosan 29 éves korukban költöznek el otthonról. Összehasonlításként: a svéd fiatalok átlagosan kilenc évvel korábban állnak a saját lábukra.

A spanyol szülők egyre gyakrabban kérnek jogi segítséget “élősködő” gyermekeik miatt.

Az esetek többségében azonban a gyerekek javára dönt a bíróság. Galíciában egy 33 éves, egészséges, mesterdiplomás nő apját arra kötelezték, hogy havi 450 euróval (140 ezer forinttal) támogassa lányát, amíg nem talál megfelelő munkát. Az ítélet nem határozta meg, hogy a nőnek meddig kell munkát találnia, tehát akár egész életében is kaphatja a szülői apanázst.

A hivatalos adatok szerint minden harmadik 25-34 év közötti spanyol fiatal nem fejezte be a középiskolát. Sokan kiszorultak az oktatásból és a 2008-as globális pénzügyi válság előtti évtizedben a nagyszabású építkezési hullámban találtak maguknak valamilyen képesítés nélkül végezhető munkát.

Szakemberek szerint a romló statisztikát csak azzal lehetne javítani, ha a gazdasági helyzettől függetlenül sikerülne növelni az iskolázottságot. Az iskolát elhagyva ugyanis, munkanélküliként rengeteg spanyol fiatal ragad otthon, a családi szolidaritásra szorulva.

(via BBC/MTI)

Ossza meg a cikket

Ne maradjon le, kövessen minket YouTube-on is!

Hozzászólások

Videók

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!