A nézők szívhatják a legnagyobbat néhány NBA-játékos alattomos megoldása miatt

Rohadt jó meccsek vannak, mégis egyetlen rossz mozdulattól hangos az egész liga.

Az NBA-szezon vészesen közeledik a végéhez, a hétvégén már el is kezdődtek a konferenciadöntők, de a legnagyobb témát mégsem a játék szolgáltatja. A nyugati főcsoportdöntő első meccsén ugyanis egy olyan alattomos szabálytalanság történt, amilyennel a liga már évek óta nem tud mit kezdeni. A Golden State Warriors játékosa, Zaza Pachulia simán betámasztott Kawhi Leonard, a San Antonio Spurs szupersztárja alá, miközben az egy tempódobásból érkezett vissza a parkettára.

Az egyébként is bokasérüléssel bajlódó Leonard összerogyott, majd vissza sem tért az orvosi szobából. A San Antonio Leonard kiesése után 25 pontos előnyt adott le és nem csak a meccset, de belátható időn belülre a kulcsjátékosát is elbukta. A Spurs szurkolói rögtön Pachulia fejét kívánták, a Warriors szimpatizánsok pedig azonnal védelmükbe vették a sérülést okozó grúz kosarast.

Az ügy azonban nem ilyen fekete-fehér, hogy mindenkinek rögtön joga legyen pálcát törni Pachulia feje fölött, de mindenképp megoldásáért ordít. Mielőtt jobban belemennénk, nézzük mi történt pontosan:

Streamable – free video publishing

Check out this video on Streamable using your phone, tablet or desktop.

Többszöri megtekintés után, több szakértő szerint is teljesen felesleges volt Pachulia mozdulata. Ez főleg akkor egyértelmű, ha egy kicsit beleássuk magunkat a kemény elzárásairól és piszkos megoldásairól ismert Pachulia múltjába. A grúz center már 14 éve van a ligában és egész nyugodtan állíthatjuk, hogy hosszabb videót lehetne összeállítani a gusztustalan megmozdulásaiból, mint a szép középtávoli dobásaiból.

Elég csak megnézni ezt a remek mozdulatot, amit pont a San Antonio ellen hozott össze, csak éppen a Dallas Mavericks színeiben. Majdnem sikerült eltörnie ki más, mint Kawhie Leonard karját:

Streamable – free video publishing

Check out this video on Streamable using your phone, tablet or desktop.

A Golden State centere évek óta a liga verőemberei közé tartozik, amit ez a videó is remekül mutat. Pachulia szerint ugyanakkor a mozdulata egyáltalán nem volt szándékos, sőt, szerinte tökéletes védekezést hajtott végre Leonardon. Azt meg észre sem vette, hogy egy 104 kilós játékos a lábán landol, mert sietett vissza lepattanózni.

A helyzet az, hogy a grúz magasember érvelését egyelőre kénytelen mindenki elfogadni. A bírók csak egy sima faultot fújtak rá, hiába őrjöngött az egész kispad. Még csak vissza se nézték az esetet, pedig Jeff Van Gundy, az ABC szakértője szerint minimum egy flagrant egyel kellett volna jutalmazni a játékost. Ez pedig teljesen megszokott az NBA-ben, mi több, Pachulia mozdulata is mindennaposnak számít. Hozzá hasonló piszkos játékosok egyébként mindig is voltak a ligában. Az igazi probléma pedig ez. Elég csak megnézni, hogy Lamarcus Aldridge hogyan próbált meg törleszteni Kevin Durantnek rögtön a következő meccsen:

Warriors fans weren’t happy with this LaMarcus Aldridge closeout. Watch his feet.

155.9k Likes, 6,466 Comments – Sports Videos (@houseofhighlights) on Instagram: “Warriors fans weren’t happy with this LaMarcus Aldridge closeout. Watch his feet.”

A játékosok egész nyugodtan megtehetik ezt az aljas mozdulatot, a szabálykönyv semmi komoly szankciót nem emleget ezzel kapcsolatban. Az NBA videós szabálykönyve konkrétan csak ennyit mond:

A védőnek nem szabad egy levegőben lévő dobó alá mozognia. Mindegy, hogy szándékos vagy sem, ez a mozdulat veszélyes és büntetéssel jár.

Nagyjából tehát ugyanolyan, mintha valaki odacsapna egy kicsit a dobójátékos kezére, vagy egyszerűen nem tiszta mozdulattal elállja az útját. Érdekesség, hogy a Pachulia ellen kardoskodó Spurs vezetőedző, Greg Popovich például rendszeresen védte meg korábbi játékosát, Bruce Bowent, aki pont ezekről az alattomos mozdulatokról volt híres.

Popovich akkoriban azzal érvelt, hogy mindenki csinálja ezt az alálépős mozdulatot, akkor miért pont Bowent veszik elő, aki amúgy is teljesen véletlenül hajtotta végre majdnem minden meccsen. A videók persze mást mondanak:

Bruce Bowen vs Vince Carter : A History Of Dirty Defense

Bruce Bowen has a reputation of walking underneath a player when the player is coming down from a jump shot, the objective being to have them roll their ankle. This “strategy” was used against Vince Carter three times. I now present to you the evidence.

Mit tegyen az NBA?

A probléma tehát adott és meglehetősen sokrétű. A ligának már csak arra kellene rájönnie, amire maguknak a nézőknek is. Pörgős támadásokat, kemény palánk alatti harcokat, vagy teljesen biztonságos játékot akarnak látni? A kettő persze nem teljesen zárja ki egymást, de jól látható, hogy nehéz dolguk lesz a liga vezetőinek összeegyeztetni a két felfogást. Főleg azok után, hogy már így is mindenki arról beszél, mennyire széttördeli a játékot a rengeteg, dobók által kierőszakolt fault, amik idén brutálisan elszaporodtak.

James Harden az idei szezonban például többször dobott hárompontos dobás kísérlet után büntetőt, mint az összes többi NBA-csapat. A Houston Rockers játékosának egyszerű a módszere: a csapattársai elzárásaival maga előtt tartja az ellene védekező játékost, akitől az esetek nagy százalékában sikerült kierőszakolni egy faultot, aztán mehet három dobással a vonalra. Ezt a szokást pedig nyilván nem csak Harden, de a liga többsége átvette már, hiszen a büntetővonalról könnyű pontokat szerezhetnek a csapatuknak.

A bírók tehát egyre nagyobb mozgásteret adnak a támadóknak, ami erősen limitálja a védők hatékonyságát. A Record Online fel is vetette az esetleges szigorítások lehetőségét a játékosoknak, amire Iman Shumpert, a Cleveland Cavaliers hátvédje reagált talán a legjobban, összezavarva ezzel mindenkit.

“Higgyék el, nincs szükségünk arra, hogy a bírók még több faultot fújjanak és még nagyobb előnybe helyezzék a támadójátékosokat. Azt gondolom, ezzel kiveszik a versenyt a játékból. Ugyan már.”

– nyilatkozta Shumpert, akinek a véleményével többen is egyetértettek. Még a konferenciadöntőn lesérült Leonard szerint sincs szükség semmilyen drámára, és nem is gondolja, hogy Pachulia szándékosan lépett oda.

👠Mr. Physical Education 👠 #BruceBowen #Spurs #2005 #CantGuardTheKing #HB2 38/365

5 Likes, 1 Comments – @legends_365 on Instagram: “👠Mr. Physical Education 👠 #BruceBowen #Spurs #2005 #CantGuardTheKing #HB2 38/365”

A Deadspin egy elég indulatos és pártatlannak a legnagyobb jóindulattal sem mondható írásban rávilágított egy lehetséges megoldásra, amivel talán elejét lehetne venni ennek az egésznek.

Nem kellene gyökeresen átírni a szabályokat, egész egyszerűen csak komolyabban be kellene tartatni a bíróknak azokat, amik most vannak.

Ahogy fentebb is írtuk, amit Zaza Pachulia, egykoron Bruce Bowen és rengeteg védő művel, még mindig csak egy szimpla szabálytalanságnak számít. De mi lenne, ha végre komolyan büntetnénk ezeket és lenne félnivalójuk a játékosoknak?

Ha egy ilyen mozdulat után automatikusan egy meccsre elmeszelnék a játékost, esetleg pénzbírságot szabnának ki rá, egészen más lenne a helyzet. De Jeff Van Gundy ötletén is ellehetne gondolkozni, miszerint az ilyen akasztásokra a komolyabb fizikai kontaktusokat büntető, flagrant faultot vagyis durva szabálytalanságot kellene fújni, ami szintén vonhat maga után eltiltást. Akárhogy is, a szurkolók és a tulajdonosok közös érdeke, hogy a liga komolyabban lépjen fel az ügyben.

A legrosszabb az egészben, hogy a legnagyobbat ismét a szurkolók szívják, akkor is ha nem veszik komolyan a szabályokat, illetve akkor is, ha a liga túlzásba viszi a szigorításokat.

(via SB Nation, USA Today, Deadspin, Sporting Charts)

Ossza meg a cikket

Ne maradjon le, kövessen minket YouTube-on is!

Hozzászólások

Videók

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!