Vérbeli focimajálist és lánykérést hozott a Budafok-Fradi kupaelődöntő

Budafokon bebizonyították, hogy egy magyar focimeccs is lehet jó program, ha nem szabályozzák agyon mindenféle hivatalok.

Három hete 8-0-ra nyert a Ferencváros hazai pályán az NB III-as Budafok ellen a Magyar Kupa elődöntőjében, vagyis a visszavágónak igazából nem volt tétje. Ennek ellenére a Budafok mindent megtett, hogy valódi futballünnepet kerekítsen az egyébként egyáltalán nem szurkolóbarát, szerda délután hármas kezdésű meccsből.

Gyorsan a szikár tényeket:

  • ingyenes jegy mindenkinek;
  • 300 forintos csapolt sör, az NB I-et megszégyenítő módon legalább húsz csapból folyatva;
  • az NB III Közép csoportját simán nyerte meg a klub a Pécs előtt, tehát jöhetett a dupla ünnep.

Kell ennél több?

Háromnegyed órával a kezdés előtt értem ki a Promontor utcába, és az első cselekedetem egy gyors telefon volt az Alkalmi Budafoki Drukker (ABD) ismerősömnek és népes kis családjának (ABD-NKCS), hogy iparkodjanak, mert akkora sor áll a beléptetésnél, hogy ha marad a komolyan vett ruházatellenőrzés, akkor itt csak félidőre érünk be.

Hatalmas kispesti tapasztalatommal, és a Bozsik stadionban megélt évekből sikerült felmérnem, hogy ennyi ember valószínűleg nem is létezhet, a többségüket egész biztos valaki úgy utaztatta ide, viszont ha kint a napon ilyen sokan aszalódnak befelé menet, akkor bent ebből a sorból pont ugyanolyan hosszúságú sor fog kialakulni a büfé előtt.

Pontosan így is lett. A kint töltött 20 perc bent ugyanúgy 20 perc sorban állás volt a sörért, üdítőért. Mindössze annyi változott, hogy amíg a kapunál az egyetlen jegyellenőrre és a pár motozóra vártunk, addig bent a sörcsap átfolyása teremtette a szűk keresztmetszetet.

Jó negyed órával a kezdés után kapcsolódunk be a meccsbe, és rögtön góllal. Bognár passzát Kundrák veri be a budafoki kapuba. A találat érdekessége, hogy egy átlagos ferencvárosi gólhoz képest csak a puszta látványa miatt hittük el, hogy a labda a hálóba került, mert az ilyenkor szokásos hangrobbanás valahogy elmaradt. Helyette még hangosabban zúgott pillanatokkal később a “Hajrá, Budafok!”

Hangrobbanás a Budafok-Fradin, a Fradi második góljánál – Streamable

Check out this video on Streamable using your phone, tablet or desktop.

Az Alkalmi Budafoki Drukker és egyben állandó jellegű barátom ekkor kezdett párhuzamokat keresni. Nekünk (értsd: a Budafoknak) már egy gól is Koplárovics lenne. Ha nem emlékezne rá, Koplárovics Béla volt az, aki a Zalaegerszeg Manchester United elleni Bajnokok Ligája selejtezőn győztes gólt szerzett – a Zetének.

Nem kellett sokáig várnunk a megfejtésre. Pár perccel később az ex-ferencvárosi (ex-kecskeméti, ex-videotonos, ex-kaposvári, ex-pápai, ex-gyirmóti és ex-válogatott), még mindig csak 31 éves Csizmadia futtából egyenlít. Ezt követte az az ováció, amit egy Normális Világban a Fradi táborától vártunk volna. Mintegy háromezer (ismétlem: 3000) budafoki ugrott fel egyszerre és érzett valami igazán mennyei boldogságot. Gól a Fradi ellen, otthon, a Magyar Kupa elődöntőjében. Jó, ezzel is 9-1 oda, mivel a fradisták idegenben is lőttek gólt, ezért még kilenc kellene a továbbjutáshoz, de mindez ilyenkor nem számít. Az egyik kissrác megjegyzi, hogy mekkora dolog ez egy kiscsapatnak, mire mellettünk egy úr felháborodik: “a Budafok márpedig nem kiscsapat”. Igazat adunk neki.

Közben mögöttünk fradisták beszélgetnek:

F*szom, menjünk már fel a vendégbe.

– mondja az egyik a másiknak. Lényegében az történik, hogy magukat győzködik, hogy talán mégis ott kéne lenni a Fradi szektorában, de közben egyértelmű, ők a nem szkennelő, tehát a Gropupama Arénából kiszorult régi tábor tagjai, vagyis nehéz a döntés, mégis mi legyen? Végül maradnak, és jól érzik magukat.

cof
Valódi majálishangulat, félidőben kis kidőléssel a napon

1-3-al fordulunk

A második félidőre átmegyünk az egyetlen lelátóra kicsit érezni a tömeget. Útközben rövid a sor az egyik sörcsapnál, mindössze hárman állnak benne. Jól jönne egy kis hűsítő. Beállok.

Hat sör lesz.

– mondja a sorban első. Kiszolgálják.

Négy sört kérek.

– mondja a sorban második. Őt is kiszolgálják.

Nyolc sör lesz.

– mondja a sorban harmadik. A feladás szélére sodródok. Szerencsémre párosával viszi őket a lelátóra, így amikor épp fordulóban van, pofátlanul kérek egyet soron kívül. Legalább sikerült megint egy jó tíz percet lecsípnem a félidőből.

Nem sajnálom. A meccs is magával ragadó, ahogy az NB III-as (illetve már NB II-es) Budafok hajt a Fradi tarcsija ellen, azonban a valódi élmény a hazai szurkolók és a nem szkennelő fradisták fura elegyéből alkotott Lelátó Népe. Kicsit az az érzésem, hogy mindenki itt van. Miközben a budafoki fradisták küzdenek mellettem az énképükkel, én néhány kispestivel pacsizok: “Debrecenbe jössz? Hogyne jönnék. Hazafelé leszünk bajnokok. Ceglédnél vészfék a vonaton, bontjuk a pezsgőt”. Néhány csakakispest, és egy kis vörösfeketék után továbbállok, mert a többiek a másik tizenhatosnál vannak, és az innen van vagy hetven méter. Hosszú lesz.

Pár lépésen belül szpottolok egy BVSC- és egy Vasas-mezt, páran pedig arról beszélgetnek, hogy mindegy a hétvégi Haladás, az Újpest már úgysem eshet ki. Tényleg mindenhonnan jöttek, vagy csak szimplán arról van szó, hogy a fő mellett van egy másodlagos, helyi identitásuk is, a Budafok?

cof
Budafoki gólöröm

Mire újra csatlakozom az Alkalmi Budafoki Drukker barátomhoz és népes kis családjához már 3-2 a Fradinak. Radványi nagyvonalúan vezeti a játékot, szóvá is teszi a jónép, hogy talán nem kéne ekkora előnyt adni a vendégeknek, mert azért mégiscsak: na! Még két ferencvárosi kapufa és egy gól van a meccsben. A legvégén a hazaiak csatára, Oláh Lóránt (ex-Kaposvár, ex-Debrecen, ex-Ferencváros) kavargat egy kicsit minden eredmény nélkül, de legalább újra feltüzeli a hazai szurkolókat.

Majdnem megvertük a Fradit. 3-2-nél meleg volt a pite.

– foglalja össze a történteket mellettem egy zöld-fehér mezes férfi.

Kifelé senki sincs elkeseredve, mindenki boldog. A Budafok visszajutott a másodosztályba, a Fradi ellen játszhatott kupaelődöntőt, miközben megtöltötték a Groupama Aréna vendégszektorát és oda-vissza szurkolták le az egykor szebb napokat és komolyabb nótázásra is képes huszonnyolcszoros rekordbajnok budapesti zöld-fehéreket, ahogy néhány évvel ezelőtt a Fradit nevezte egy szóismétlést mindenáron kerülni akaró távirati irodás kolléga. (Akkoriban még huszonnyolcszoros bajnok volt csak a Fradi.)

Bónusz leánykérés a lefújás után

Kovács Dávid a második félidő elején gólt lőtt, és mint hallottuk szorossá tette a meccset és a továbbjutás kérdését, majd a meccs lefújása után, a pályán kérte meg barátnője kezét, miközben zúgott a lelátóról a “Bajnokcsapat! Bajnokcsapat!”.

Leánykérés a Budafok-Fradin – Streamable

Check out this video on Streamable using your phone, tablet or desktop.

Kifelé a Fradi csapatbusza a Promontor utcai klubház előtt parkol, több gyerek is odarohan, hogy elcsípjen egy-egy aláírást. Dibuszt ismerik fel a legtöbben, és a hirtelen kialakuló mixzónában percekig tartó szelfizés kezdődik a piros-fekete sálas aprónéppel.

Ossza meg a cikket

Ne maradjon le, kövessen minket YouTube-on is!

Hozzászólások

Videók

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!