Még tévézni is sokkal drágább lenne, ha nem keringene körülöttünk ennyi műhold

A Távközlés Világnapja alkalmából elmondunk pár érdekességet a jelenleg is több ezer körülöttünk keringő műholdról.

1968 óta május 17-e a Távközlés Világnapja. Ezen a napon azt ünnepeljük, hogy 1865-ben húsz ország vezetői aláírták a Nemzetközi Távközlési Unió megalapításáról szóló dokumentumokat. Azóta az ITU-ként is ismert szervezetnek több, mint 200 tagországa van. Többek között itt alkotják meg azokat a javaslatokat és irányelveket, amelyek alapján az országok összeállítják a távközlésről szóló törvényeiket.

A jeles nap alkalmából most elmondunk pár érdekességet a távközlés legfontosabb eszközeiről, a műholdakról.

sputnik-1
A Sputnik-1, az világ első műholdja. Fotó: Wikipedia
  • A világ első műholdja a Szputnyik-1 volt, amit 1957. október 4-én lőtt fel a Szovjetunió. A Szputnyik ugyan alacsony pályája miatt három hónap alatt elégett a légkörben, komoly hatása volt a később felküldött műholdakra. Eisenhower konkrétan a Szputnyik miatt alapította meg a NASA-t.
  • Egy műhold átlagos élettartama ma 15-20 év. Ehhez képest az Egyesült Államok által fellőtt Vanguard 1 nevű műhold már 59 éve a Föld körüli pályán van, és a kutatók szerint még körülbelül 180 évig ott is lesz.
  • A Global Positioning Systemet, azaz a GPS-t jelenleg 31 műhold működteti, amik egyenként 20 000 kilométer magasan helyezkednek el az űrben. Ezek a műholdak a nap huszonnégy órájában működnek, és képesek akár milliméteres pontosságot is mérni, valós időben.
dragon-muhold-iss
A Dragon-műhold. Fotó: NASA
  • Egy műholdat a világűrbe juttatni mindössze pár órába telik, azonban egy sikeres fellövés elkészítése több évet is igénybe vesz. A kutatóknak figyelembe kell venniük, hogy az űrben szélsőséges körülmények uralkodnak. A hőmérséklet például -150 és +150 Celsius fok között is ingadozhat.
  • Legközelebb május 18-án fognak műholdat kilőni. A SES-15 hibrid műholdat a francia guyanai Sinnamary-ból fogják kilőni, feladata pedig többek között a GPS-rendszerek segítése és a repülőgépek fedélzeti Wi-Fi kapcsolatának biztosítása lesz.
  • Elsőként az Astra nevű szolgáltató juttatott digitális és HD-adást műholdon keresztül is az otthonokba. Az Astra kínálatában jelenleg 750 HD-csatorna érhető el, ezzel gyakorlatilag globálisan lefedve egész Európát.
  • Jelenleg több, mint 1000 működő műhold kering az űrben. Ezeknek körülbelül a felét az Egyesült Államok lőtte fel. A már működőképtelen műholdakat sem szedi le az űrből semmi, tulajdonképpen céltalanul lebegnek a világűrben, űrszemétként.
The MUOS 2 satellite launches from Cape Canaveral.
A MUOS-2 kilövése. Fotó: Wikipedia
  • Kezdetben a műholdak úgy működtek, mintha valamiféle hatalmas reflektorként vetítenék le az adatokat, ma már azonban inkább nevezhetjük őket 36 000 kilométer magasan lévő antennáknak, annyira megbízhatóan és pontosan juttatnak el mindent a Földre.
  • Nem is gondolnánk, de a műholdak még spórolnak is nekünk. Egy HD-film közvetítése földfelszíni sugárzással ugyanis 2,5 millió néző számára több százezer forintba kerülne, ugyanakkor a műholdon keresztül ez az összes korlátlan nézőszámmal is csak 10 euró (3000 forint) lenne.
  • Kering az atmoszférában egy olyan műhold, aminek a visszatérését 8.4 millió év múlva várják. A speciális műholdon különböző üzenetek lesznek az emberiség, vagy bármiféle lény számára, aki/ami rábukkan a hordozóeszközre.

(via KickAssFacts, DTV News)

Ossza meg a cikket

Ne maradjon le, kövessen minket YouTube-on is!

Hozzászólások

Videók

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!