A szakállas nőre már nincs szükség, meg kell halnia

Három évvel az euroviziós győzelme után újra Conchita Wurst van a figyelem középpontjában.

Conchita Wurst, a 2014-es Eurovíziós Dalfesztivál győztese eldöntötte, hogy elhagyja női alteregóját, és újra férfiként fog élni. Az elmúlt fél évben egyre többen írtak róla, hogy mintha férfiasodna: egyre hosszabb szakállat hagyott magának, kevesebbet sminkelt, a kosztümöket pedig szép lassan felváltották a csőnadrágok. Régebben a szakállas Kardashianként emlegették, de újabb fotóin már inkább egy feminin Russel Brandre hasonlít.

Thank you @amadeusawards for having me! it was fab as always! Congrats to all the winners ❤️ #theunstoppables

5,857 Likes, 80 Comments – conchita (@conchitawurst) on Instagram: “Thank you @amadeusawards for having me! it was fab as always! Congrats to all the winners ❤️…”

Az énekes februárban azt nyilatkozta egy német magazinnak, hogy már nem szeretne sokáig Conchitaként fellépni.

“A szakállas nővel az Eurovízió óta mindent elértem. Nincs rá többé szükségem. Meg kell őt ölnöm.”

Azt is hozzátette, hogy mostanában egyre több férfias vonást fedez fel magán, és azt érzi, hogy

Tom ki akar törni.

Ezt a nevet immár öt éve nem használta. 2011 végén mutatkozott be először Conchita Wurstként. Előtte Tom Neuwirthnek hívták, de már férfiként is, egészen fiatalkorától kezdve zenélt. Homoszexuális tinédzserként azonban mindig kilógott a sorból.

“Meleg tinédzsernek lenni egy kis faluban nem túl poén.

Én is ehhez a közösséghez tartozom, és ugyanolyan történetem van, mint a legtöbb melegnek.”

TomNeuwirth
2007-ben még meleg férfiként lépett a színpadra. (Forrás: Wikipédia)

Neuwirth a Conchitává válás után sem vallotta magát nőnek, és mindig hangsúlyozta, hogy semmiképp sem transznemű. A vele készített interjúkban minden alkalommal harmadik személyben beszél alteregójáról, csodás nőként emlegeti, ám saját magát férfinak tekinti.

Az énekes még egy háttérsztorit is kitalált a szakállas nőnek, aki félig német, félig kolumbiai származású, és egy francia burleszktáncos felesége volt. Neuwirth női variánsa vállaltan aszexuális, és neve is a nemi identitások iránti közönyre utal: a Conchita szó a spanyol szlengben vaginát jelent, a Wurst pedig péniszt a németben. Utóbbi egyébként a “Das ist mir doch alles Wurst” mondásból ered, ami gyakorlatilag annyit tesz “mind ugyanolyan”, vagy

“nekem tökmindegy.”

Azzal, hogy egy aszexuális, szakállas nő szerepébe bújt, gyakorlatilag a lehető legszélsőségesebben szemléltette, hogy a nemi identitás nem jelent semmit, és nem az határozza meg az egyént. Aztán nyilván őt is megtalálta a rosszmájú kritika: egyesek úgy látják, Neuwirth kifejezetten a hírverés kedvéért alkotta Conchitát, mert melegnek lenni már nem volt elég kirívó, ezért a szakállas nőig kellett jutnia. Nem teljesen alaptalan a kérdés, hogy mégis miféle LMBTQ-aktivista az, aki öt évre nővé válik, majd amikor megunja, leveti magáról a szerepet, mint egy kinőtt ruhát.

Day 1 of rehearsals for the @wienerfestwochen opening ceremony…. I may look relaxed but i’m super nervous 😅 👕by @jana_wieland Hair by @alma_milcic Styled by @jpheg Pic by @jpheg Good night ❤️ #theunstoppables

8,243 Likes, 169 Comments – conchita (@conchitawurst) on Instagram: “Day 1 of rehearsals for the @wienerfestwochen opening ceremony…. I may look relaxed but i’m…”

Ugyanakkor az énekes soha nem akart a transznemű közösség vezérarcává válni. Most is úgy beszél Conchita hátrahagyásáról, mintha csak a divat változott volna meg. Amikor áprilisban arról kérdezték, miért távolodik egyre jobban női alteregójától, úgy válaszolt, mintha csupán más színű zoknit hordana.

“Gyakorlatilag azért, mert most ilyen kedvem van. Ez olyan, mint a divat. Egyik nap még a szűk farmer a menő, következő nap meg ha nem bőgatyát hordasz, öltözködési feketelistára tesznek.”

Ugyanebben az interjúban viszont azt is mondta, hogy nem akarja olyan drasztikusan kivégezni Conchitát, a szakállas nő nem tűnik el egyik napról a másikra.

“Ahogy mondtam, az élet egy utazás, és egy napon biztosan elhagyom Conchita szerepét, de nem a közeljövőben. Az interjúban csak elmondtam, amit éppen éreztem. Előre akarok nézni, és azt biztosan tudom, hogy egy csomó dolgot már a paróka nélkül szeretnék megtenni.”

🌈☀️ can’t wait for the next #rainbowcruise ❤️ #theunstoppables Look by @holyghost_fashion Hair by @alma_milcic

5,367 Likes, 73 Comments – conchita (@conchitawurst) on Instagram: “🌈☀️ can’t wait for the next #rainbowcruise ❤️ #theunstoppables Look by @holyghost_fashion Hair by…”

Conchita tehát egyelőre marad, de folyamatosan változni fog, és előbb utóbb le is cserélődik. Az énekes kifejezetten új személyiséget, alteregót szeretne magának, úgyhogy az eredeti Tom Neuwirth visszatérésére is kevés az esély: sokkal valószínűbb, hogy Conchitát egy teljesen új, eddig ismeretlen személyiség váltja fel, bármilyen nemű is legyen majd.

Ossza meg a cikket

Ne maradjon le, kövessen minket YouTube-on is!

Hozzászólások

Videók

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!