Mit gondolnak, mennyiért veretik szét magukat a pankrátorok?

Kigyűjtöttük a sztárgázsikat, érdekes számokat találtunk.

Ha ez Magyarországon annyira nem is észrevehető, az Egyesült Államokban a pankrátorokat legalább annyira körberajongják, mint a kosarasokat vagy az NFL-játékosokat. A fizetésük mégis alig tud versenyre kelni a közkedvelt sportok átlagaival. Még úgy is, hogy minimum hetente kétszer feszítenek a tévében főműsoridőben, és emberek millióinak okoznak örömet azzal, hogy úgy tesznek, mintha hülyére vernék egymást. Nagyjából hasonlóan, mint az NFL-játékosok, csak ameddig az amerikaifocisták szeptembertől januárig űzik az ipart, egy pankrátor nagyjából az év 365 napján úton van.

A pankrátorok fizetése a sportszórakoztatás jellegéből amolyan szürke zónának számított, mivel a múltban rengeteg volt a szóbeli megállapodás, és nem is volt egységes fizetés. A Forbesnak azonban már zsinórban második éve sikerül megtudnia, mennyi az annyi. A kimutatásból kiderül, hogy még az 52 éves pankrátor legenda, Undertaker fizetése is bőven elmarad a többi sportág átlagfizetésétől.

Fotó: Wikipedia

Ez persze nem azt jelenti, hogy sajnálnunk kellene a pankrátorokat, mert így sem bagóért nyomják a koreografált bunyót. De mielőtt megnéznénk, hogy kik voltak a legjobban fizetett pankrátorok, mutatjuk a többi major sport átlagfizetését. Csak a viszonyítás miatt:

 • NBA: 6.2 millió dollár
  Legjobban fizetett játékos: Lebron James, 31 millió dollár
 • MLB: 4.4 millió dollár
  Legjobban fizetett játékos: Clayton Kershaw, 32 millió dollár
 • NHL: 2.9 millió dollár
  Legjobban fizetett játékos: Anze Kopitar, 14 millió dollár
 • NFL: 2.1 millió dollár
  Legjobban fizetett játékos: Drew Brees, 31.25 millió dollár

Dean Ambrose – 2,7 millió

Mondhatjuk, hogy Dean Ambrose a WWE igáslova. A Forbes statisztikái szerint tavaly összesen 194 rendezvényen bunyózott az ország számos városában, így nagyjából az egész éve az utazás-pankráció-utazás tengelyen mozgott. Na, meg persze nyilván edzenie is kellett egy keveset, hogy tényleg zéró szabadideje legyen. Ezzel az áldozatos munkával Ambrose az ötödik legjobban fizetett pankrátor lett.

A helyzet azonban az, hogy Ambrose-on kívül még legalább 30, hasonlóan aktív pankrátor van, akik még csak a közelébe sem érnek ennek a fizetésnek. Nem véletlenül mondta tavaly a szervezettől távozó Ryback, hogy a WWE egyáltalán nem fizette ki a fáradozásait és gyakorlatilag a szart is kihajtották belőle pár dollárért. Ez a fizetés még mindig az NFL és az NHL átlagai között mozog.

Streamable – free video publishing

Check out this video on Streamable using your phone, tablet or desktop.

The Undertaker – 2 millió

Undertaker helyzete egészen speciális. Az 52 éves pankrátor idén visszavonult ugyan, de még így is a negyedik legjobb fizetés lett az övé, pedig csak pár hónapig szerepelt. Igaz, tavaly ugyanennyit keresett, pedig akkor összesen egy, azaz egy meccset nyomott, azt is a pankráció Super Bowljának számító Wrestlemanián.

Sokat elmond a fizetések aránytalanságáról, hogy a szakértők szerint Undertaker akkor sem kereshetett sokkal többet, amikor éppen a karrierje csúcsán járt. Mi egyébként nem sajnáljuk tőle, 33 éve van a szakmában és nagyjából egy két lábon járó roncs lett, megérdemli a gazdag nyugdíjas napokat. A 2 milliós éves fizetéssel amúgy épphogy, de az NFL-átlag alatt keres.

Streamable – free video publishing

Check out this video on Streamable using your phone, tablet or desktop.

Shane McMahon – 2,2 millió

Shane McMahon kicsivel többet keres, mint Undertaker, csak éppen nem értjük, hogy miért. Ő is évente egyszer bukkan fel és bár szórakoztató meccseket mutat be, azért közel sem tett le annyit arra a bizonyos asztalra, mint Undertaker. Ráadásul Shane McMahon úgy keresi meg ezt az összeget, hogy évek óta szinte semmit sem csinál a ringben.

Talán köze lehet a fizetésének ahhoz, hogy az apjáé az egész WWE. De ez csak egy tipp. Annyit azért köszönhetünk neki, hogy amikor visszatér, mindig rohadt magas helyekről ugrál le, ami marha jól néz ki videón. Shane McMahon fizetése tökéletesen átlagos lenne az NFL-ben, a WWE-ben viszont a legjobbak között van.

Streamable – free video publishing

Check out this video on Streamable using your phone, tablet or desktop.

Roman Reigns – 3,5 millió

Reigns kérdés nélkül a WWE legutáltabb karaktere, de így is az ő nevével adták el tavaly a legtöbb ajándéktárgyat, így egyértelmű, hogy magasabb fizetést zsebelt be a többieknél. Ezen kívül ő is legalább annyi meccset nyom le egy évben, mint a fentebb említett Dean Ambrose. Ha Reigns nem lenne ennyire kedvelt figura, illetve nem nyomták volna a kezébe a bajnoki övet, valószínűleg ő is valahol az NFL-átlag körül kullogna.

Mivel Reigns karrierje még bőven ívelhet feljebb, talán nem túlzás azt állítani, hogy fog ő még ennél többet is keresni. Egyelőre azonban be kell látnia, hogy egy teljesen átlagos baseballos is egymillióval jobban keres, mint ő.

Streamable – free video publishing

Check out this video on Streamable using your phone, tablet or desktop.

Brock Lesnar – 12 millió

Miután érintettük a WWE pankrátorainak összes kasztját, már csak egy valaki maradt hátra, a legjobb fizetést elrakó Brock Lesnar. Övé a WWE által osztogatott aránytalan fizetések iskolapéldája, mivel úgy keres négyszer annyit, mint Ambrose, hogy szinte fele annyi melót sem tesz bele az egészbe. Annyira speciális helyzetben van, hogy ő dönti el, mikor szeretne szerepelni és mit vállal be a meccseken, még azt is megengedik neki, hogy elmenjen ketrecharcolni, ahol tavaly 6,5 millió dollárt sikerült összeverekednie.

Még azt sem lehet mondani, hogy imádná a közönség, hiszen a rajongóknak javarészt elegük van abból, amit Lesnar művel a ringben.

Streamable – free video publishing

Check out this video on Streamable using your phone, tablet or desktop.

Külön probléma a WWE-ben, hogy nemhogy kevés pénzt adnak a pankrátoroknak, de van akivel még szerződést sem írnak alá. Az évtizedeken át pankrátorkodó George Steele például azt mondta, 30 éven át egy rohadt papírt sem toltak elé, csak úgy bemondásra kapta a pénzt. De még maga Vince McMahon, a szervezet tulajdonosa is elismerte, hogy vannak jelenleg is életben lévő kézfogásos megegyezései.

Halkan jegyezzük meg, hogy McMahon tavaly 3 millió dollárt osztott ki saját magának fizetés gyanánt, az összvagyona pedig 2 milliárd dollár körül mozog.

(via Forbes, Bleacher Report, OverTheCap)

Ossza meg a cikket

Ne maradjon le, kövessen minket YouTube-on is!

Hozzászólások

Videók

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!