Meghalt a 85 éves nepáli, miközben meg akarta dönteni a legidősebb Everest-hódító rekordját

Egyszer már az övé volt a rekord, de a szíve, ami most is hajtotta előre végül nem bírta.

85 éves korában a Mount Everest alaptáborában elhunyt Min Bahadur Sercsan. Korábban a nepáli férfi volt a legidősebb ember, aki megmászta a világ legmagasabb, 8848 méteres hegycsúcsát és

most is azon dolgozott, hogy 85 évesen ismét ő legyen a csúcstartó.

Sercsant négy évvel ezelőtt, 2013-ban a 80 éves japán Miura Juicsiró taszította le a képzeletbeli trónról, mivel a nepáli 2008-as csúcshódítása alatt „csak” 76 éves volt. A veterán hegymászó halálának okai egyelőre nem tisztázottak, és pontosat csak a boncolás után lehet majd tudni, de társai elmondása szerint valószínűleg szívrohamot kapott.

Fallece en el Everest un alpinista de 86 años que buscaba ser el más viejo en hacer cima. El escalador nepalí Min Bahadur Sherchan murió en su tienda de campaña quería batir el récord de ser el alpinista más viejo en hacer cima, hito que le habían arrebatado en 2013. El escalador nepalí Min Bahadur Sherchan falleció a los 86 años en el campo base del Everest mientras trataba de convertirse en la persona de más edad en ascender a la cima del mundo, un título que ya había ostentado entre 2008 y 2013, informaron diversas fuentes. Murió sobre las 17.14 (11.29 GMT), hay en marcha una investigación para esclarecer la causa de la muerte. Los doctores sospechan un ataque al corazón”, detalló la fuente. Shiva Thapa, director de la compañía expedicionaria contratada por el grupo, Summit Nepal Treking, confirmó el deceso del escalador. #alpinista #alpinism #escalador #everest #muerte #escalador #minbahadursherchan #ascender #nepalí #pipiotard #Entérate #Infórmate #mountain Fuente: El Confidencial

14 Likes, 1 Comments – PipiotaRD (@pipiotard) on Instagram: “Fallece en el Everest un alpinista de 86 años que buscaba ser el más viejo en hacer cima. El…”

A mászó feltett szándéka volt, hogy a Csomolungma meghódítása után beutazza a világ konfliktuszónáit, és ott a békét hirdesse. Ang Csering serpa szerint Sercsan fizikailag megfelelő állapotban volt.

„Azóta vissza akarta szerezni a rekordját, amióta elvették tőle. Minden nap 14-15 kilométert gyalogolt, és fizikailag jó állapotban volt, bár az életkora kihívást jelentett számára. Akaratos ember volt, és mindig azt szerette volna, hogy egész Nepál büszke legyen rá. Nagyon szomorúak vagyunk halála miatt.”

− nyilatkozta a nepáli hegymászó szövetség vezetője

Sercsan 1931. június 20-án született, és a brit haderő gurkha állományának tagjaként is szolgált. 2013-ban is meg akarta már hódítani az Everestet, de anyagi okok miatt el kellett halasztania a mászást, majd 2014-ben ismét elmaradt egy csúcstámadása, mert abban az időszakban egy lavina 16 serpát ölt meg. 2015-ben a nepáli földrengés húzta keresztül számításait, de idén úgy tűnt, visszaszerezheti rekordját. A nepáli férfi egy héttel egy másik legendás hegymászó, a világ legnagyobbjának tartott Ueli Steck után vesztette életét.

Nyugodjon békében!

(via New York Times)

Kövessen minket Facebookon!

Ossza meg a cikket

Ne maradjon le, kövessen minket YouTube-on is!

Hozzászólások

Videók

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!