Mészáros Lőrinc máris a harmadik legbefolyásosabb ember a médiában

Továbbra is az RTL vezére, Vidus Gabriella vezeti a listát, de a harmadik helyre berobbant a felcsúti milliárdos.

Harmadszor is Vidus Gabriella, az RTL vezérigazgatója végzett első helyen a Marketing&Média „Top 50 – A legbefolyásosabb emberek a magyar médiaiparban” rangsorában, amelyet idén 10. alkalommal készített el a kommunikációs szaklap. A tavalyi listán először szereplő Andy Vajna megtartotta pozícióját az élvonalban, a TV2 Csoport tulajdonosa idén is a második helyen végzett, míg Mészáros Lőrinc, a Mediaworks és az Echo Tv tulajdonosaként rögtön a harmadik helyen debütált a listán.

Vidus Gabriella
Vidus Gabriella (Fotó: MTI / Kovács Tamás)

Idén a politikához köthető személyek befolyása tovább erősödött, miközben a médiavállalatok, ügynökségek és szerkesztőségek vezetőié csökkent.

A top tíz:

 1. Vidus Gabriella, RTL Magyarország
 2. Andy Vajna, V2 Média Csoport
 3. Mészáros Lőrinc, Mediaworks Hungary, Echo Tv
 4. Varga Zoltán, Central Médiacsoport
 5. Kolosi Péter, RTL Magyarország
 6. Dirk Gerkens, TV2 Média Csoport
 7. Christopher Mattheisen, Magyar Telekom
 8. Lukács Csaba, Atmedia
 9. dr. Bayer József, Ringier Axel Springer
 10. Gulyás János, MEC Hungary

Vidus Gabriella a legjobb tízben egyedüli nőként szerepel, Andy Vajna, a TV2 Média Csoport tulajdonosa megőrizte tavalyi második helyét. A dobogó harmadik fokán Habony Árpádot, a Modern Media Group vezetőjét váltotta a listán először szereplő, a tiszakécskei klubfutballért is szorító Mészáros Lőrinc, aki a Mediaworks Hungary és az Echo Tv megvásárlásával került a rangsorba.

Vajna, Andrew G.
Andy Vajna (Fotó: MTI /Szigetváry Zsolt)

A Central Médiacsoport tulajdonos-vezérigazgatója, Varga Zoltán megtartotta előző évi pozícióját, továbbra is a negyedik helyen szerepel, az RTL-es Kolosi Péter pedig egy helyezést javítva, idén az ötödik lett. Dirk Gerkens, a TV2 Média Csoport vezérigazgatója három helyet javított, így a hatodik lett, a Magyar Telekom vezér Christopher Mattheisen pedig egy hellyel került előrébb a listán, így a hetedik helyet szerezte meg a top tízben.

meszaroslorinc
Mészáros Lőrinc

Lukács Csaba, az Atmedia ügyvezető igazgatója nyolcadik helyen végzett a rangsorban, dr. Bayer József, a Ringier Axel Springer vezérigazgatója idén a kilencedik, Gulyás János, a MEC Hungary ügyvezetője pedig a tavalyi helyezéséhez hasonlóan a tizedik helyre került.

A toplistán csökkent a tartalom-előállítással foglalkozók befolyása:

a főszerkesztők közül egyedüliként szerepel a listán Dudás Gergely az Indextől, pedig tavaly még a 444.hu-s Uj Péter és a Bors főszerkesztője, Pallagi Ferenc is a legmeghatározóbb szakemberek között volt.

Az ötvenes lista pozíció szerinti bontásában:

 • a meghatározó szakemberek közül 48 százalék topmenedzser
 • 30 százalék egyéb vezető beosztásban van
 • 14 százalék tulajdonos
 • 8 százalék tulajdonos és első számú vezetők is egyben

A „Top 50 – A legbefolyásosabb emberek a magyar médiaiparban” indulása óta mindig az RTL-esek közül kerültek fel legtöbben a listára. Ez idén sem változott, hiszen összesen négyen szerepelnek a toplistán, ketten közülük a top tízben. Az RTL-t a TV2 Csoport követi: Andy Vajna és Dirk Gerkens képviseli a médiavállalatot, valamint a TV2-t erősíti a részükre műsorokat gyártó Rákosi Tamás is. Hasonlóan sok vezetőt ad az Atmedia nevű társaság, amely 2016-ban hatalmasat nőtt azzal, hogy a TV2 és a MTVA csatornák reklámidejének értékesítését is megszerezte.

Ossza meg a cikket

Ne maradjon le, kövessen minket YouTube-on is!

Hozzászólások

Videók

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!