Szálloda előtti fán rekedt egy medvecsalád a Tátrában

És nem akarnak lejönni onnan.

Május 5-én, pénteken reggel Ótátrafüredre riasztották a környékbeli tűzoltókat, ahol a bejelentés szerint

egy medve két kölykével együtt felmászott a település központjában lévő egyik fenyőfára.

Správy RTVS

V Smokovci je na strome medvedica s mláďatami*** Aktualizácia 11:00, zvieratá sú na strome, situácia je stále rovnaká. Od rána je na strome medzi Starým a Novým Smokovcom medzi domami medvedica s dvoma mláďatami. Okolie uzatvorila polícia. Hasiči sa zvieratá snažili dostať na zem tak, že na ne striekali vodu.

Az Eperjesi Tűzoltóság regionális igazgatója profizmusról tett tanúbizonyságot, hiszen közölte, „az egység megérkezése után kollégáim megállapították, hogy a medve két kölykével együtt felmászott a kb. 20 méter magas fára”.

A tűzoltók kötéltechnika alkalmazásával az egyik közeli szállodaépület felé húzták a fát, majd nagynyomású vízsugárral próbálták meg a medvét megijeszteni, azt remélve, hogy ettől önszántából visszamászik a földre. De hamar belátták, ez nem túl jó ötlet, mivel nagy volt a kockázata annak, hogy ettől a kölykök a földre eshetnek.

A természetvédőkkel egyetértésben a városi rendőrség munkatársai folyamatos megfigyelés alatt tarják a helyszínt. Pavol Majko, a Tátrai Nemzeti Park Igazgatóság (Správa TANAPu) igazgatója szerint a nőstény két kölykével csütörtökről péntekre virradó éjszaka a Bilík menedékház közeléből húzódott le a településre.

Správy RTVS

Štáb RTVS nakrútil pri vysokohorskej Bilíkovej chate vo Vysokých Tatrách pozoruhodné obrázky medvedice. Podľa všetkého sa samica pokúša ochrániť mláďatá pred útokom samca. Ivana Ratkovska

„Jelenleg Ótátrafüred központjában, egy fa tetején ülnek, és valószínűleg nagyon ijedtek lehetnek. Kérjük a lakosságot és a turistákat, hogy szükségtelenül ne zavarjuk az ijedt állatokat”

– mondta az igazgató.

Reményeik szerint a kora esti órákban, amikor a helyzet kicsit megnyugszik, önszántukból lejönnek majd a fáról, és visszatérnek természetes élőhelyükre. A tátrai településeken sok gondot okoznak a lakott területre merészkedő medvék, bár legtöbbször csak a szeméttárolókat fosztogatják, de előfordul, hogy lakóingatlanokba is betörnek.

Frissítve:

Az anya délután három óra körül lemászott, a bocsok még maradtak.

(via magas-tatra.info)

Ossza meg a cikket

Ne maradjon le, kövessen minket YouTube-on is!

Hozzászólások

Videók

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!