Példátlan összefogás az amputált lábú 17 éves autóversenyzőért

Billy Monger élete semmilyen szempontból nem lesz olyan, mint eddig volt, de a pilótatársadalom és a motorsport-rajongók támogatására biztos számíthat.

Elmúlt vasárnap az autósport ismét bizonyította, hogy biztonsági fejlesztések ide vagy oda, a versenyzésben soha nem lehet kizárni a súlyos sérülések veszélyét.

A brit Forma-4-es bajnokság doningtoni hétvégéjén a 17 éves Billy Monger frontálisan, hatalmas sebességgel rongyolt bele egyik társa, Patrick Pasma ismeretlen okok miatt megállt autójába.

Slow motion Billy Monger huge crash during F4 race at Donnington Park 16th April 2017.

Crazy crash at Donnington Park . Lets hope he’s ok.

Az elemi erejű becsapódás után másfél órába telt, amíg a mentőknek sikerült kiszabadítaniuk Mongert rommá tört autójából. Az első hírek lábsérülésről szóltak, Pasma viszont sértetlenül hagyhatta el a helyszínt.

Egészen szerdáig semmit sem lehetett tudni a 17 éves pilóta sérüléseinek komolyságáról, akkor viszont kiderült, hogy

mindkét lábát amputálni kellett.

Mindez a JustGiving nevű adománygyűjtő oldalra felkerült bejegyzésből került ki, ahol Monger csapata, a JHR Developments indított egy kezdeményezést versenyzője és családja megsegítésére. Az eredeti cél 260 ezer font (nagyjából 104 millió forint) összegyűjtése volt a cél, egy nap alatt viszont ennek több mint a kétszerese jött össze, csütörtök esti állás szerint 233 millió forintnak megfelelő összeg.

Help raise £260000 to Help Billy Monger beat life changing injuries, after being involved in one of the most horrific crashes Motorsport has seen

Weʼre raising money to Help Billy Monger beat life changing injuries, after being involved in one of the most horrific crashes Motorsport has seen . Support this JustGiving Crowdfunding Page.

Számtalan F1-es versenyző és motorsportban közismert személyiség megosztotta az oldalt, Jenson Button és Max Verstappen pedig 15-15 ezer fonttal támogatta Monger felépülését.

Orvosai csütörtökön felébresztették a pilótát a mesterséges kómából, akiről csapatfőnöke, Steven Hunter osztott meg néhány információt a sajtóval.

Billy Monger 1999. május 5-én született a nagy-britanniai Charlwoodban, és 15 éves koráig gokartokkal versenyzett. 2014-ben nyergelt át nagyobb gépekre, de meglepő módon nem formulaautókkal kezdett, hanem a Ginetta Junior kategóriában. Monger itt 2015-ben második helyig jutott a téli sorozatban, a fő szériában pedig ötödik pozíciót szerzett, három győzelmet aratva.

2016-ban jött a váltás, és a brit Forma-4-es bajnokság: a szezont egy pole-lal, és három dobogós helyezéssel a 12. helyen zárta, idénre pedig egyértelműen a bajnoki címet tűzte ki célul. Erre lett is volna esélye, hiszen hat verseny alatt kétszer állhatott pódiumra, a doningtoni baleset után viszont nem gyarapíthatja tovább eredménylistáját.

“Vannak pozitív jelek, hiszen magától lélegzik, és kicsit tud beszélni is” – nyilatkozta a Hunter az Autosportnak. “Tudatában van annak, hogy milyen sérüléseket szenvedett, és egészen pozitívan fogadta a a helyzetet:

Ahogyan ott feküdt, már azon gondolkozott, hogyan fogja működtetni a kuplungot a kormányon a kezeivel.

“Ez Billy. Nagyon, nagyon hosszú út áll előtte, rengeteg nehézséggel, de biztos vagyok benne, hogy ilyen karakterrel sikerül majd túllendülnie mindenen.”

Monger története akarva-akaratlanul is eszünkbe juttatja Alex Zanardi esetét: a veterán olasz versenyző 2001-ben, egy németországi CART-futamon szenvedett súlyos balesetet, melynek következtében mindkét lábát amputálni kellett.

Zanardi azonban felépülése után visszatért a versenypályákra, győzelmeket aratott a túraautó-világbajnokságon, 2012-ben és 2016-ban pedig paralimpiai aranyérmeket szerzett a kézzel hajtott kerékpárosok között.

Nyitókép: Billy Monger Facebook

Kövessen minket Facebookon!

Ossza meg a cikket

Ne maradjon le, kövessen minket YouTube-on is!

Hozzászólások

Videók

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!