A segítségnyújtás már nem arról szól, hogy gyűjtök egy csomagot és átadom valakinek

Végre indult egy oldal a családon belüli erőszak megfékezésére, ahol kérdezni névtelenül lehet, viszont szakértők válaszolnak.

Anonim netes tanácsadó oldalt indított az Ökumenikus Segélyszervezet a Vodafone támogatásával a családon belüli erőszak megelőzésére, és az áldozatok támogatására. A meddigmehet.hu oldalon érhető el a segélyszervezet csapata, amelynek tagja pszichológus, jogász és szociális munkás is.

A belépéshez elég egy becenevet megadni, a szakemberekből álló gárda pedig két napon belül garantáltan válaszol a kérdésekre.

A segítségükre addig lehet számítani, ameddig a probléma fennáll.

A kezdeményezés első hallásra kétségtelenül reménykeltő, azonban lehetnek buktatói is. Az internetes kommunikációról már elég régen kiderült, hogy mindennek lehet nevezni, csak biztonságosnak nem. Manapság már nem kell hekkernek és kompjúterzseninek lenni ahhoz, hogy valaki néhány kattintással megnézze a barátnője, gyereke, stb. netes keresési előzményeit, e-mailjeit. Az áldozat nem sokkal van beljebb, mintha a gyakori kérdéseken próbálkozott volna.

“Ha lesz ilyen gondunk, azt kellő időben érzékelnünk kell, és meg kell találnunk a megoldást”

– mondta a Resetnek Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-vezérigazgatója. “Nem tudja az ember előre megjósolni, hogy mi lesz ebből egy vagy két éven belül. Folyamatosan monitoroznunk kell, és

ha ezzel a problémával találkozunk, akkor bevonjuk a megfelelő szakembereket.”

A meddigmehet.hu-n minden problémára nyitottak. Lehel László hangsúlyozta, hogy senki nem fog elutasítást kapni, akár fizikai, akár lelki bántalmazást szenved. A sajtótájékoztatót hallgatva, a sajtóanyagot átolvasva rákérdeztünk arra is, hogy a párkapcsolati és családon belüli erőszak mellett fel vannak-e készülve az úgynevezett bullying-ra. (Az utóbbi röviden arról szól, hogy egy tinit a neten keresztül szekálnak például azzal, hogy dagadt, sovány, alacsony, magas vagy ügyetlen.)

Lehel László
Lehel László, a Segélyszervezet elnöke MTI Fotó: Illyés Tibor

“A segítségnyújtás már nem feltétlenül arról szól, hogy gyűjtök egy csomagot, és átadom valakinek,

sokkal összetettebb feladatról van szó. Furcsa egybeesése a sorsnak, hogy bár jóval korábban eldöntöttük, hogy lesz ez a sajtótájékoztató, tovább aktualizálja a dolgot, hogy az elmúlt hetekben a fiatalok borzasztó öngyilkossági kísérleteiről lehetett olvasni. Vannak projektjeink, amikben a gyerekeknek próbáljuk nagyon finoman, de érzékletesen előadni, hol vannak a határok, és érzékeljék, ha ilyen helyzetbe kerülnének. Remélem, tudunk eredményt elérni.”

Egy friss hazai kutatásból kiderül, hogy

évente legalább 10 ezer magyar említés történik a családon belüli illetve a párkapcsolati erőszak témájában

az interneten, azaz óránként legalább egy komment vagy poszt érkezik. A kutatás szerint a segítségkérőknek nem állt eddig rendelkezésére olyan felület, ami becsatornázná ezeket a kérdéseket, és ahol szakértői választ is kaphatnának. A kérdések egyébként majdnem fele (47 százalék) Facebookon bukkan fel, a különböző fórumokra a 17 százaléka kerül, a blogokhoz pedig csupán a feltételezett áldozatok vagy hozzátartozók 7,3 százaléka fordul.

Holott a kutatások szerint

a családon belüli erőszak ma minden negyedik nőt érint Magyarországon.

A Google adatai szerint Magyarországon 2015 és 2016 között 27,3 százalékkal nőtt a családon belül erőszakkal kapcsolatos keresések száma, ami jelentheti azt is, hogy több eset történet, amiben verbálisan vagy fizikailag erőszakosak voltak valakivel, és jelentheti azt is, hogy egyre kevésbé tabu a téma. Az Ökumenikus Segélyszervezetnél jól láthatóan szeretnének inkább az utóbbiban hinni.

Gáncs Kristófot, a szervezet kommunikációs igazgatóját kérdeztük, hogy tapasztalataik szerint milyen változások történet az elmúlt tíz évben, illetve mennyire kedvez a hangulat a tabudöntögetésnek. Az utóbbi időben például hatalmas vihart kavart, amikor Orbán Viktor egy komoly beosztású nagykövet, Szemerkényi Réka hazarendelését lekicsinylően csak nőügynek nevezte. “Az biztos, hogy rengeteg a teendő. Az egyfelől jó, ha heves vitákat vált ki, mert azt jelenti, hogy fontosnak tartják az ügyet, és beszélnek róla, ugyanakkor

nagyon fontos, hogy el tudjunk indulni utána a normális párbeszéd felé.”

(címlapkép: MTI Fotó: Szigetváry Zsolt)

Ossza meg a cikket

Ne maradjon le, kövessen minket YouTube-on is!

Hozzászólások

Videók

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!