Puskás óta Kassai az első magyar, aki fontos meccset döntött el a Realnak

Megnéztük a játékvezető elmúlt fél évének neccesre sikeredett meccseit, és az látszik, rendesen felült a szopórollerre.

A három gólt szerző Cristiano Ronaldo mellett Kassai Viktor volt a Real Madrid–Bayern München Bajnokok Ligája negyeddöntő egyértelmű főszereplője – ami úgy kellemetlen, ahogy van, hiszen Kassai Viktor nem játékosként lett nevezve, hanem játékvezetőként.

rma bay hl eng – Streamable

Check out this video on Streamable using your phone, tablet or desktop.

Azon túl, hogy a visszajátszások alapján teljesen egyértelmű, hol, mikor és miben hibázott, teszünk egy kísérletet arra, hogy megállapítsuk, Kassai valóban jogosan nevezhető a világ egyik legjobb bírójának, vagy már leszolgálta a korát, és mindenkinek jobb lenne nélküle.

A Bayern München második góljánál is hibázhattak Kassaiék

A Reset megkeresett egy korábbi NB I-es játékvezetőt, aki – bár nem kívánt névvel nyilatkozi – elmagyarázta nekünk, hogy Kassai a legkétségesebb szituációkban jól, vagy rosszul döntött. Tételesen a kérdéses ítéletek és a hozzájuk tartozó szakvélemény:

 • Ramos öngólja előtt Lewandowski lesen tartózkodott. // Nem egyszerű helyzet, ki kell kockázni a labda elrúgásának pillanatát, azonban ha Lewandowski lesen tette volna le a labdát a társának, amibe Ramos szerencsétlenül belebotlott, akkor az les. Sajnos nincs igazán perdöntő felvétel az esetről.
 • Vidal a labdát rúgta el a 84. percben, mégis megkapta a második sárgáját, és így a pirosat is. // Élőben szabályosnak tűnt Vidal, de van olyan fotó (l. itt), amin az látszik, hogy Vidal a lábat találta el. Kassai fejében benne lehetett, hogy Vidal sorozatos faultjai után jár a sárga, ezt könnyen benézhette, de nagyon nehéz megállapítani.
vidal-masodik-sarga
A képen egyértelműen látszik, hogy Vidal lábat talál
 • Casemirót felrúgja Boateng a tizenhatoson belül – semmi. // Casemiro kereste a kontaktot, nem volt büntető, Kassai jól döntött.
 • Ronaldo a második gólja előtt méteres lesen vette át a labdát. // Vitán felül lesállás.
 • Ronaldo a harmadik gólja előtt nem a labda mögül érkezett Marcelo passzára – les. // Nagyon nehéz szituáció, ki kell kockázni, ám úgy tűnik, hogy Ronaldo combja és felsőteste a labda előtt helyezkedik el, tehát les.

Az ilyen meccsek után szokták azt mondani a bírókra, hogy kicsúszott a kezükből az irányítás. Nem egyik, vagy másik csapat javára/ellen tévedett, hanem gyakorlatilag össze-vissza fújt.

Nem az első necces meccse az elmúlt évekből

A 2012-es Európa-bajnokság Anglia–Ukrajna meccsén Milevszkij, az ukránok középpályása lesről indulva passzolt Devicsnek, aki tizenegyről lőtt kapura. A labda megpattant az angol kapuson, majd Terry jól láthatóan a gólvonalon túlról kanalazta vissza a mezőnybe. Vad II. István gólbíró nem jelzett gólt, így (és?) Kassai sem adta meg.

Kassai nem vezet több meccset az Eb-n

A keddi angol-ukrán csoportmeccsen egy hazai gólt elnéző Kassai Viktor nem vezet több meccset a lengyel-ukrán közös rendezésű labdarúgó Európa-bajnokságon. A legfrissebb hírekért, videókért, cikkekért látogasson el az atv.hu oldalára, illetve csatlakozzon hozzánk a Facebook-on és Twitteren.

Ha lehet ilyet mondani, akkor Kassai (és Vad II.) szinte közvetlen előzménye lett annak, hogy a FIFA és az UEFA komolyan elgondolkodott, majd részlegesen el is kezdte tesztelni a videóbíró intézményét. Persze, hogy ne legyen ennyire egyszerű a helyzet, öt évvel később, pont Kassai egy, már videóbírós meccsén jött elő a rendszernek, valamin a szabályozásnak szinte minden korlátja (l. lentebb).

Kétes szituációk és jó ítéletek Kassai elmúlt fél évéből

2016. szeptember 24. FTC–Újpest 3-3

Az MLSZ Játékvezetői Bizottsága megállapította, hogy Kassai jól vezette a rangadót, azonban figyelmeztetésben részesítette, mert nem megfelelő hangnemben (vö. minősíthetetlenül) beszélt egyes játékosokkal. Név szerint az újpesti Diarrával, akit a tévéfelvételek alapján, jól láthatóan simán elküldött a fenébe.

Kassait rendszeresen vádolják azzal, hogy nagyképűen, és néha arrogánsan vezeti a hazai meccseket, mintha derogálna neki, hogy csak egy Haladás-Diósgyőrön fúj, és nem a Bajnokok Ligája negyeddöntőjében. Bede Ferenc, egykori bírókollégája erről azt nyilatkozta a rangadónak, hogy:

Viktor komoly meccseket vezet külföldön, és Magyarországon is általában a nagyobb rangadókat bízzák rá, óriási tapasztalattal rendelkezik. Idehaza azonban néha a határozottságát, kemény fellépését rosszul ítélik meg, és azt hiszik, hogy nagyképű. Ne legyenek ábrándjaink, nem egyszerű feladat huszonkét játékost fegyelmezni.

2016. november 19. Vasas–FTC 2-2

Az utóbbi idők egyik legfordulatosabb, és talán legjobb NB I-es meccsén Kassai két játékos kiállított, valamint befújt négy tizenegyest, ebből hármat a Fradi ellen. Bede Ferenc a rangado.hu-nak utólag egyenként elemezte a kérdéses szituációkat, és arra jutott, hogy a hat ítéletből mindössze egy, az első tizenegyes volt téves.

A meccs végül komoly viharokat kavart, a Ferencváros nevében nyilatkozó vezetők például egészen odáig mentek, hogy le akartak iratkozni Kassairól, sőt, az MLSZ bíróküldési és értékelési szabályzatát is átírták volna, az egyes bírói jelentések nyilvánosságra hozatalát követelték. Az ügyből persze nem lett semmi, és öt hónappal később, Pakson már újra fújhatott a Fradinak. Ki is kaptak 3-1-re, de nem a spori miatt.

2016. december 14. Atlético Nacional–Kashima Antlers 0-3

A videóbíró egyik első éles bevetése, a klubvilágbajnokság elődöntőjében rögtön komoly viharokat kavart, és mekkora pechvogel, pont Kassait találjuk az eset középpontjában. Egy tizenhatoson belüli kérdéses szituációban továbbot intett, majd amikor a labda elhagyta a játékteret, videón visszanézte az esetet, és megváltoztatva a döntését – tizenegyest ítélt.

kassa-tizenegyes-les-kiemelt
A fehérben lévő támadó jól láthatóan lesen áll

Az eset érdekessége, hogy a videós segítség alapján úgy fújta be a büntetőt, hogy a felrúgott játékos lesen kapta a labdát, ezzel azonnal bemutatva a külső segítség korlátait, hogy mikor használható egyáltalán a technológia? (Az esettel itt foglalkoztunk részletesen.)

2017. március 16. AS Roma–Lyon 2-1

Az Európa-liga nyolcaddöntőjének visszavágóján az összesítésben végül 5-4-es gólaránnyal kieső olaszok szálltak bele jócskán Kassaiba, több ítéletét is megkérdőjelezve. Volt a meccsen minden: kezezés a tizenhatoson belül (nem adott tizenegyest), lerántás a tizenhatoson belül (nem adott tizenegyest), majd les miatt nem adott meg egy gólt (nem volt les).

2017. március 11. Újpest–Bp. Honvéd 1-1

A Honvéd 1-0-ás vezetésénél, még az első félidőben teljesen érthetetlen módon benézte Lanzafame buktatását. A kispesti támadó megtolja a labdát Balajcza kapus mellett, aki rávetődik a lábára, Lanzafame elesik, a bíró sípja pedig néma marad, nincs tizenegyes.

Kispest GIF – Find & Share on GIPHY

Discover & Share this Kispest GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.

Kassai az eset után két fordulóra kimaradt a bíróküldésből, és legközelebb csak egy hónappal később vezetett NB I-es meccset.

Most akkor Kassai rossz bíró lenne?

Nem.

Hosszabban ugyanez: nem, de mostanában nagyon nem megy neki.

Kassai egy tapasztalt, rangos meccseket nem véletlenül vezető bíró, azonban az elmúlt időben, legyenek azok hónapok, évek, egyre többször jön ki szerencsétlenül bizonyos helyzetekből. A felgyorsult és kamerák tucatjaival közvetített nagy nemzetközi rangadókon a tévé előtt ülő nézők azonnal visszanézhetik a kérdéses helyzeteket, miközben a játékvezetőnek és asszisztenseinek csak pillanatok állnak rendelkezésére, hogy helyesen döntsenek.

A pályafutásának nagyobb meccsei, díjai

 • 2008, olimpia // döntő
 • 2010, világbajnokság // nyolcaddöntő, elődöntő
 • 2011, BL // döntő
 • 2011 // az IFFHS szavazásán az év játékvezetője a világon
 • 2012, Európa-bajnokság // két csoportmérkőzés
 • 2016, Európa-bajnokság // nyitómérkőzés, negyeddöntő

Nagyon könnyű lenne kiemelni olyan szituációkat a múltból, ahol Kassai egyértelműen hibázott (a szeptemberi PSG–Arsenalt ki is hagytuk, ahol például rossz játékost állított ki), azonban azt is figyelembe kell venni, hogy a ténykedésének mostanában mintha negatívba forduló általános megítélése egy plusz réteget jelentene akkor, amikor az egyes ítéleteit vizsgálják utólag. A Vasas–Fradit követő általános letámadása is egy olyan meccs után következett, ahol a fajsúlyos ítéleteinek döntő többsége helyes volt.

Ennek ellenére valóban furcsa, hogy míg az NB I-ben épp nem vezet(het), az Európa-ligában hibázott, mégis alig egy hónappal később ő viszi a BL aktuális fordulójának leginkább várt meccsét, a Real Madrid–Bayern Münchent.

(Nyitókép: Kassai, Isco és a később kiállított Vidal. Fotó: MTI/EPA/Juanjo Martin)

Ossza meg a cikket

Ne maradjon le, kövessen minket YouTube-on is!

Hozzászólások

Videók

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!