Mielőtt megölte volna a felesége, megölette a feleségét

A magyar származású Demeter Péter 44 éve ül börtönben Kanadában.

“Annyira imádtam a pénzt, hogy biztosan nem a saját luxusotthonomban intéztem volna a feleségem megölését, hiszen akkor az ingatlan értéke a felére esett volna”

– mosakodott 2006-ban a kanadai Mississauga News riportere előtt Demeter Péter.

Demeter 1933-ban született Budapesten, majd 1956-ban Kanadába emigrált. Területfejlesztő mérnökként dolgozott, karrierje 1962-től kezdett el felfelé ívelni. 1967-ben feleségül vett egy Christine Ferrari nevű ausztriai születésű modellt, akit 1973. július 18-án holtan találtak Mississauga-beli otthonuk garázsában. A 33 éves nőt agyonverték.

Demeter Péter azt vallotta a rendőrségnek, hogy ártatlan,  bevásárlásból hazatérve talált rá betört fejű feleségére, de a férfit végül megvádolták a gyilkossággal. A per a kanadai kriminalisztika történetének egyik leghosszabb tárgyalássorozatát hozta, tizenegy hétig tartott. A vád két legfontosabb tanúja közül egy Mr. X nevű – inkognitója megőrzése érdekében csuklyában tanúskodó – illető volt az egyik. Őt később Gyala Virágként azonosították, és azt vallotta, Demeter felbérelte a Kacsa becenéven ismert Olejnyik Imrét, hogy ölje meg a feleségét. A vád másik fontos tanúja, Demeter korábbi barátja, a rendőrség besúgója, Szilágyi Csaba volt, aki a bíróságon azt állította, a vádlott megkörnyékezte azzal, hogy megölje a feleségét, és a Demeterrel folytatott, ezzel kapcsolatos beszélgetésekről titokban hangfelvételeket készített. A tárgyalás során az is kiderült, hogy

Demeter feleségének is hasonló szándékai voltak a férjével, ugyanis mindkettejük nevére egymillió dolláros életbiztosítást kötöttek.

demeter
Demeter Péter 1973-ban (fotó: Virtual Reference Library)

A kanadai kormány 1974. december 6-án kérte Magyarországtól a gyilkosságot feltehetően elkövető Olejnyik Imre kiadatását, de Kacsa sosem került kézre. Később kiderült, hogy a férfi 1975-ben halt meg Magyarországon.

A feltételezett gyilkost ki sem tudták hallgatni, de Demetert így is életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték felesége megöletéséért, hiába hangoztatta végig ártatlanságát. 1983-ban, egy fegyenceknek fenntartott rehabilitációs intézetben tartózkodott, ahol kitervelte, hogy elraboltatja a vagyonát kezelő unokatestvére fiát, pénzt követel érte, majd megöleti. Korábbi ügyvédje, Toby Belman gyerekével ugyanezt tervezte. Ezekért további két életfogytiglanra ítélték.

Demeter jelenleg az ontariói Bath Intézet börtönében tölti büntetését. Volt már agyvérzése és szívrohama is, háromszor diagnosztizáltak nála rákot, de mindent túlélt, április 19-én tölti be 84. életévét.

Demeter története és a tárgyalás ihlette az 1978-as “I Miss You, Hugs and Kisses című játékfilmet, amelyben Donald Pilon játssza Dömötört, Elke Sommer pedig a feleségét.

I Miss You, Hugs and Kisses 1978 Trailer 1080p

Movie Trailers, Previews, etc. I will also upload the occasional TV Preview. The videos are primarily collected from my DVD collection. Hope you enjoy. I do not own any of these Trailers, Previews, etc. They are owned by their respective copyright holders. I do not monetize any of the videos nor will I ever.

(Forrás: thestar.com)

Kövessen minket Facebookon!

Ossza meg a cikket

Ne maradjon le, kövessen minket YouTube-on is!

Hozzászólások

Videók

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!