A nemzet csapata idén beárazta a nemzetet is

A korábban edzőzseninek mondott Thomas Doll vészhelyzetben már nyilatkozatban is csődöt mond. Abszolút mélyponton a Fradi.

Talán nem túlzás kijelenteni, hogy az újkori (újkor: Kubatov Gábor-éra) Fradi legsúlyosabb válsága folyik éppen a szemünk előtt. A tavaly elképesztő előnnyel bajnokságot nyert csapat már csak az ötödik helyen áll, és a formát tekintve tényleg maximum kupagyőzelem esetén lenne esélyünk kijutni a nemzetközi porondra. Azokba a nemzetközi kupákba, amelyeknek a hangzatos nyilatkozatok szerint már idén is a csoportkörébe kellett volna lennie a ferencvárosiaknak Thomas Doll vezetésével. Most már fogni sincs mire: stabil a háttér, (magyar szinten) kitömték a klubot pénzzel, és igazából akkor rabolják le a magyar bajnokságot, amikor csak szeretnék. Ráadásul Thomas Dollt már a megérkezésétől kezdve illett nemzetközi szintű edzőnek titulálni, ami védhető is volt egy darabig az eredmények láttán. Aztán jött a valóság.

Doll, talán a magyar levegő következményeként szép lassan elvesztette a kapcsolatát a valósággal, és most már hétről hétre tudja okolni a minősíthetetlen játékért a rossz képességű játékosait, a szakvezetés elcseszett átigazolásait, a bírókat, a pályát, és tulajdonképpen mindenkit, aki nem Thomas Doll. Tessék csak olvasni, ez a legfrissebb nyilatkozata:

“Némelyik játékosban nincs több mint amennyit nyújt, így ez egyértelműen minőségi probléma. Ez pedig fáj, mert az elmúlt három évben nagyszerű dolgokat építettünk fel. Gyakorlatilag megkaptuk a büntetésünket némelyik sikertelen transzferért. Most van még hátra pár mérkőzés, ez lesz az igazi erőmérő. Kiderül, hogy helyt tudunk-e állni. A klub a nyári szünet alatt meg fogja nézni, hogyan építse tovább a csapatot, ki az, akire lehet számítani, és ki az, akire nem.”

Ne felejtsük el az egy héttel korábbi helyzetet:

“Jelen pillanatban néhány játékosnak magába kell néznie. Látnunk kell, hogy ki az, aki valóban a Fradiért harcol és dolgozik.”

Sőt, itt egy három héttel ezelőtti gyöngyszem!

“Ez a csapat nem érdemli meg, hogy a bajnoki címért játsszon. Természetesen becsületesen végigjátsszuk a szezont, a kupában ott vagyunk az elődöntőben. Van néhány játékos, akire mindig lehet számítani, másokra viszont kevésbé.”

És az egyik legszebb!

“Négy-négy-kettes felállásban, rombusszal a középpályán, két ékkel – ennél szebben nem is lehet felállítani a csapatot… Csalódott vagyok némelyik játékos teljesítményét illetően.”

Különösen az utolsó nyilatkozat érdekes. Ebben Doll finoman jelezte, hogy ő mindent tökéletesen csinált, de a játékosai cserben hagyták. Thomas Doll 2017-ben még nem utalt arra, hogy esetleg rossz taktikával küldte volna fel játszani az ország legdrágább keretét, köztük Bundesligát megjárt játékosokkal, Gera Zoltánnal, Böde Dániellel és még sorolhatnánk.

Doll, Thomas
Thomas Doll felelősöket keres
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Arra nem vállalkoznánk, hogy az összes Thomas Doll-nyilatkozatot átnézzük, de visszanézve a fordulópontnak is tekinthető Partizani Tirana elleni vesztes BL-selejtező után sem észleltük az edző felelősségvállalását, viszont az Európa-bajnokság miatti fáradtság mellett azért ott is elhangzott az, ami az elmúlt pár héten szokásossá vált:

“Nem volt meg az a belső motiváció, ami mindenképp szükséges lett volna. Ráadásul egyes játékosokban ez alapból hiányzik.”

Mindezt úgy, hogy pár hónappal korábban maga Orosz Pál nyilatkozta, hogy a külföldi játékosoknak vonzó opció a német edzővel dolgozni.

A nagy összképet nézve Thomas Doll kulcshelyzetben soha nem volt képes legalább minimálisan is felvállalni, hogy a részben az ő igazolásaiból összeállított keretet képtelen volt olyan taktikával pályára küldeni, amivel esélyük lett volna a jóval szerényebb lehetőségekkel dolgozó Csertői Aurél-féle Paks ellen, vagy az ellen a Vasas ellen, amely a Fradi éves költségvetéséből öt évig fenn tudná magát tartani.

És már jöhetnek is a kínos kérdések:

  1. Ha a játékosoknak nincs motivációja, az kinek a hibája?
  2. Ha az agyontápolt bajnokcsapat pár hónapja még a portugál válogatott ellen is villogó játékosokkal kiesik az albán második ellen, az kinek a hibája?
  3. Ha vannak olyan játékosok, akik nem ütik meg a szintet, kinek a hibája, ha mégis rendszeres lehetőséget kapnak?
  4. Ha el vannak cseszve az igazolások, az kinek is a felelőssége?

Kapcsolódó kérdés, de erre különösebben nincs válasz: a Fradi nagyszerűen működő játékosmegfigyelő hálózatának (Orosz Pál vezérigazgató szerint száz játékost figyeltek télen) pontosan hogy sikerült úgy dolgoznia, hogy Thomas Dollnak végül egyetlen igazolás se felelt meg?

A nyilatkozatokból és a kérdésekből még talán nem is állna össze a valódi mélypont, hiszen volt már Fradi-edző például Détári Lajos is, de ha hozzátesszük, hogy az FTC ultrái továbbra is bojkottálják a meccseket (ez Kubatov Gábor regnálása alatt valószínűleg nem is fog változni), új szurkolókat egyszerűen nem tud becsalogatni a csapat, mert

a focin kívül már a hangulat sem vonz be az égvilágon senkit.

A hazai nézőszám csökken, miközben a hajdan a rendszerellenesség egyik szimbólumaként üzemelő Fradi VIP-szekciója a politikusok egyik kedvenc találkozóhelye lett.

Labdarúgás NB I - Ferencváros - Debreceni VSC
Háttérben az őrjöngő drukkerhad.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Bár én és még sok, más klubokhoz kötődő szurkoló is szeret felháborodni azon, hogy a Fradi lenne a nemzet csapata, de objektíven nézve tényleg így van, elég csak megnézni, mennyire unalmas volt az a két év, amíg nem voltak ott az NB I-ben. Csakhogy a mostani helyzetben az, ami a nemzet csapata körül történik, beárazza az egész nemzetet is.

(nyilatkozatok forrása: fradi.hu, címlapkép és vezető kép: MTI)

Kövessen minket Facebookon!

Ossza meg a cikket

Ne maradjon le, kövessen minket YouTube-on is!

Hozzászólások

Videók

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!