Végre valaki gondolt Magyarországon a húsvéti sörre!

Magyar égre magyar ufót, húsvéti sonkához pedig húsvéti sört, igyunk most is alkalomhoz illően!

A szezonális – akár ünnepi – sörökben, de alapvetően a sörökben levő lemaradásunkat elkezdtük ledolgozni nagy- és kisüzemi szinten is, karácsonyra már elég szép szortimentet lehet összeválogatni a kis főzdéktől, a nagyok pedig végre elkezdték a komló nevű titkos alapanyagot bátrabban használni. Na de most jön a rossz idő és Jézus feltámadásának az ünnepe, nézzük mit tehetünk kedvünk feltuningolására.

Húsvétra a csehek zöld sört főznek, a németek maibockot, a magyarok sonkát és tojást, esetleg pálinkát. És ebben az állításban nincs sztereotípia, csak diszkrét sarkítás, tekintve hogy ha lassan is, de Magyarországon is fel-felbukkan a húsvéti sörre keresztelt műkategóriában pár helyi tétel. Rizmájer József Csepelen már főzött májusi bakot, és a csalafinta Rizmajer Maibock nevet adta neki – a címkére pedig egy bakkecskét rakott –, de ezzel nagyjából ki is fújt a magyar szortiment 2017 áprilisáig.  Szóval meg kell dicsérnünk a Szent András Sörfőzdét, hogy ők egyből két nyulas sört is bedobtak a hazai kínálatba, bár jó eséllyel ezt sem kapjuk meg egy random Lesz Vigasz-italellátóban.

szentandras-husvetisor-06
Nyuszi ül a fűben. Fotó: Horváth András

Na de térjünk vissza a tavaszi sörfajtákra, amelyek közül a már említett májusi bakok a legismertebbek, de beszélhetünk itt még a Märzenbierről is. Előbbi mondjuk éppen ez nem egy tipikus áprilisi-májusi ital, de a tél utózöngéjének tekinthetjük abból a szempontból, hogy egy erősebbre főzött, az átlagosnál keserűbb világos bakfajtáról beszélünk. Tél elején szokás készíteni, az eltarthatóság fontos, ezért is teszik bele a több komlót. A márciusi sör az meg nem is tavaszi, csak ilyenkor főzik, azaz húsvét környékén már rá lehet járni, de mivel erősebbre kalibrálják, ezért őszig is eláll. És ha eláruljuk a másik nevét, akkor már könnyebben képbe is kerülhetünk: Oktoberfestbier. De volt, amikor még a Märzenbiert a böjti szezonra készítették, egyáltalán amikor még a böjtöt a vallást gyakorló emberek tartották, a sör fontos kalóriaforrás volt nekik.

Amúgy meg egy friss üde lagert is lehet tavaszinak hívni, de egy american pale ale, esetleg egy búzasör vagy egy saison is simán belefér ebbe a kategóriába. Főleg ha majd visszatérnak a húsz fok feletti értékek.

A tavaszi sörök hazai képviselőit ugye űrteleszkóppal is nehéz felkutatni, de nem volt ez mindig így. Elég beírni a Google-keresőbe a furfangos “tavaszi sör” szókapcsolatot, és megannyi archív fotóval örvendeztet meg minket az internet. A tanulság annyi lehet, hogy régen minden valamirevaló főzdének akadt ilyen  söre. A Pécsi Sörfőzde egyszerűen Tavaszi Sörnek hívta a szezonális főzetét (régebben még Márciusi világosuk is volt, amikor Pannonia Sörgyár volt a nevük), a Kanizsai sörgyár a Májusi nevet adta, de évtizedekkel ezelőtt a barackfavirágzás mellé Sopron 700-at, vagy Kőbányai Jubileum 125-öt is kortyolhattunk akár.

Mivel igazából kézzelfogható bizonyítékünk kettő van, a már említett tapsifüleses tételek Békésszentandrásról, úgyhogy még erről értekezünk néhány sört, izé, sort, hogy utána mindenki vésszatérhessen a jól megérdemelt sonkadelíriumba. Limitált kiadású sörök ezek kérem szépen, amivel mindenképpen azt próbálják sugalmazni, hogy ezt inni egyenlőségjel menő. A magyarok szájpadlásnak igencsak kedves IPA (India Pale Ale) kategóriáját gondolták megfelelőnek egy ilyen főzethez, a malátából egy sötétebbet (is) választottak hogy vörösnek nevezhessék a sört.

És hogy a lényeget se hallgassuk el: a sörlébe beleborítottak egy-egy, főzéshez ritkán alkalmazott fűszert. A Nyúlon Innen selim-borssal és babérlevéllel, a Nyúlon túl jázminvirággal van felturbózva. Megkóstolni pedig érdemes, különben nem is pazaroltuk volna a karaktereket.

A reset.hu igazából a következő söröket ajánlja még a pihentető napokra: ha komlót szeretnénk érezni, akkor Dreher Hidegkomlós vagy Soproni IPA (már ha valaki tud szerezni ebből), esetleg egy jó Távoli Galaxis a Rothbeertől vagy egy Kolibri a Kecskeméti Sörmesterektől. De amúgy még egy könnyed, szűretlen cseh lagert (Jezek, Bernard) vagy csak simán egy Pilsnert kortyolgatnánk a napsütésben, persze amíg a felhők engedik.

Kövessen minket Facebookon!

Ossza meg a cikket

Ne maradjon le, kövessen minket YouTube-on is!

Hozzászólások

Videók

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!