Húsvétvasárnap irtotta ki az egész családját

1975 húsvétja egy hatvanezres ohiói városban: James Ruppertnek nem egész öt perc kellett ahhoz, hogy 11 emberrel végezzen.

Itt lövöldözés volt

– mondta a telefonba nyugodt hangon a rendőrségnek a 41 éves, büntetlen előéletű James Ruppert, miután lelőtte saját testvérét Leonard Ruppertet, annak feleségét, nyolc gyereküket és saját anyját is. A fegyverrajongó férfi 1975. március 30-án húsvétvasárnap, az Ohio állambeli Hamilton városában, egy nappal a születésnapja után irtotta ki hozzátartozóit. A 11 ember szabályszerű kivégzéséhez mindössze öt percre volt szüksége.

A gyilkosságok helyszíne az a ház volt, ahol Ruppert az anyjával, a 65 éves Charityvel lakott. Az asszony az egész családot meghívta magukhoz vendégségbe. Miután Leonard és felesége mind a nyolc, 4 és 17 év közötti gyerekükkel megérkeztek a Minor Avenue 635-ös szám alatti kétszintes faszerkezetes házhoz, az épület előtti füvön “gyülekeztek”, és tojásvadászatot tartottak. Ruppert közben az emeleten próbálta meg kiheverni az előző napi éjszakába nyúló piálást. Délután négy órára szedte össze magát, felkelt, megtöltötte a .357-es Magnumját, két .22-es pisztolyt és egy 18 lövetű puskát, majd ezekkel felfegyverkezve lesétált a földszintre.

Közben már a család minden tagja a házban volt, mert Charity, a nagymama elkészült az étellel. James Ruppert belépett a konyhába, ahol először bátyját, Leonardot lőtte le, majd anyját és sógornőjét. Aztán a konyhában tartózkodó három gyerek következett. Ezután átment a nappaliba és végzett a maradék öt gyerekkel is.

Felmerül a kérdés, hogy miért nem próbált meg elmenekülni senki, amikor az első lövéseket meghallották? A válasz az, hogy a nappaliban lévő gyerekek valószínűleg fel sem fogták, mi történt, Ruppert pedig villámgyors volt. Csak újratölteni állt meg, összesen 35-ször lőtt. A halottkém megállapította, hogy számos áldozatára többször is tüzelt, mert biztosra akart menni, nehogy valamelyikük is el tudjon menekülni. Első körben a megbénítás volt a célja, a második és a harmadik tárral végezte ki a áldozatokat. Tízen a fejükbe kapták a lövéseket, egyiküket mellkason lőtte.

Ezután a házban maradt, hogy három órával később saját maga jelentse telefonon a rendőrségnek a lövöldözést. A kiérkező hatóságiakat a bejárati ajtó előtt várta, a gyilkossághoz használt fegyvereket meg sem próbálta eltüntetni, egyszerűen lerakta őket a ház különböző pontjain. Az egész helyszín “be volt rendezve”, mintha csak egy ingatlanügynök várná a ház iránt érdeklődőket.

ruppert-family
Leonard Ruppert és felesége, valamint nyolc gyerekük egy családi fotón

James Ruppertet őrizetbe vették és 11 rendeli, aljas indokból elkövetett gyilkossággal vádolták meg. A rendőrséggel nem volt hajlandó együttműködni, elmezavarra hivatkozva ártatlannak vallotta magát.

A háromtagú esküdtszék végül 1982-ben mondta ki bűnösnek az első két áldozat, anyja és testvére halálában, viszont a többi kilenc áldozatot illetően elmezavarra hivatkozva felmentették. Mivel a Legfelsőbb Bíróság döntésének értelmében 1972 és 1976 között az Egyesült Államokban felfüggesztették a halálbüntetést, Ruppertet nem ítélték halálra, anyja és testvére meggyilkolásáért 1+1, vagyis kétszeres életfogytiglant kapott. James Ruppert 2017. március 29-én ünnepelhette 84. születésnapját, jelenleg is börtönben van.

ruppert-crimescene
Az egész helyszín “be volt rendezve”

Elmebeteg, nem elmebeteg

Ruppertnek frusztrált gyermekkora volt, anyja állítólag többször kijelentette, hogy inkább lányt szeretett volna fiú helyett. Apja erőszakos volt, két fiával nem törődött különösebben. James és Leonard még gyerekek voltak, amikor a családfő 1947-ben meghalt. Apjuk halála után az idősebb testvér lett a férfi a háznál. James úgy érezte, bátyja mindenben jobb nála. Leonard mérnök lett, míg ő kibukott az egyetemről, 16 évesen még öngyilkosságot is megkísérelt. A testvér boldog házasságban élt (ráadásul azzal a nővel, akivel korábban még James is járt), nyolc gyerekkel, míg Jamest egyetlen menyasszonya is elhagyta.

James Ruppert paranoiás volt, testvérével és saját anyjával kapcsolatban is gyötörte üldözési mániája, 1975-ben pedig már odáig jutott, hogy a autópályarendőrség, a helyi seriff, a rendőrség és még magándetektívek is követik őt. A férfiasságot a fegyverek jelentették az életében, gyűjtötte őket, szabadidejében konzervdobozokra lövöldözött. A gyilkosságokat jó ideje tervezhette, és erre kiváló alkalmat nyújthatott egy nagy családi összejövetel.

Állandó pénzügyi gondjai és munkanélkülisége miatt függött a családtól, nem véletlen, hogy a tárgyalásán a gazdasági indíték is komolyan felmerült. A vád szerint

gondosan megtervezte, hogy kiirtja a teljes családot, mégpedig azért, hogy így jusson hozzá ahhoz a több mint 300 ezer dollárhoz,

ami életbiztosításokban, ingatlanokban, takarékszámlákon és más befektetésekben volt anyja és testvére nevén. John Holcomb, a vád ügyvédje szerint Ruppert ördögi tervének része volt letartóztatása és vád alá helyezése is, vagyis, hogy elmezavarra hivatkozva ártatlannak vallja magát, hogy egy állami elmegyógyintézetbe küldjék, ahol majd megállapítják épelméjűségét és kiengedik. Az ohiói törvények értelmében ugyanis nem örökölhette volna meg az említett vagyont, ha gyilkosság vádjában bűnösnek találják, ám amennyiben elmezavarra hivatkozva felmentik, idővel minden az övé lett volna.

ruppert_court
James Ruppert útban a hamiltoni bíróságra

Húsz évvel később

A családirtási história pikantériája, hogy Rupperték utcájában, a Minor Avenue 622-ben húsz évvel az 1975-os események után is történt egy brutális gyilkosság. Timothy Bradford átvágta barátnője, Tina Mott torkát, majd a gyerekes anya holttestét a fürdőkádban darabolta fel. Bradford 19 különböző kést vett igénybe, de a fűrész, a bárd és a fogó sem maradt ki az arzenálból. Szabályos hentesmunkát végezhetett. Végül egy közelben található tóban próbálta meg elrejteni a testrészeket.

A hatvanezres város egyébként is számos rendkívül bizarr gyilkosságról hírhedt. Egy Lee Lofland nevű veterán rendőrségi nyomozó saját honlapjának kommentjei között írta két évvel ezelőtt, hogy Hamilton a harmadik legveszélyesebb város Ohióban. Lofland három olyan gyilkosságot is említ, amelyek ott történtek, és egyáltalán nem szokványosak.

  • Cherily Durkint a barátja, James Lee Lawson ölte meg és darabolta fel, testrészeit a folyóban találták meg.
  • Egy Cardale A. Goens nevű férfi a barátját lőtte le, majd megcsonkította a holttestet. Ez nem volt elég, Goens két barátjával egy búzatáblában még fel is gyújtották a testet.
  • Egy Jason Campbell nevezetű szökött fogoly egy házaspárt gyilkolt meg. A férjet szó szerint halálra verte, a feleségét pedig többször megszúrta, míg a nő elvérzett.

(Forrás: creepyshake.com/Murderpedia/LeeLofland.com)

Kövessen minket Facebookon!

Ossza meg a cikket

Ne maradjon le, kövessen minket YouTube-on is!

Hozzászólások

Videók

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!