Kisujjból írt sporttörténelmet az NBA legnagyobb királya

Russell Westbrook feltette a koronát az egész alapszakaszban tartó remek teljesítményére.

Hétfő hajnalban Russell Westbrook, az Oklahoma City Thunder játékosa sporttörténelmet írt, és megszerezte a szezonban a 42. tripla dupláját is. Westbrook ezzel Oscar Robertson 55 éves rekordját adta át a múltnak, ez pedig annyira nagy dolog, hogy az amerikai sportsajtó valószínűleg még hetekig erről fog beszélni. A rekorddöntést ráadásul igazán stílusosan tudta le: 50 pontot dobott, és az utolsó másodperces, meccset eldöntő kosarat is ő vágta be.

Azonban ahogy az lenni szokott, egy népes kritikus tábor már ebbe a rekordba is belekötött. Bár Westbrook teljesítménye önmagában nem szorulna magyarázatra, mégis tisztába kell tennünk kicsit a dolgokat, és egy kisebb múltidézéssel egybekötve megmagyarázni, miért is beszélünk most sporttörténelemről és emberfeletti teljesítményről. Azon kívül persze, hogy más szavakat igen nehéz találni egy ilyen horderejű, korszakalkotó teljesítményre.

Russell Westbrook has passed Oscar Robertson for most triple doubles in a season with 42.

201.9k Likes, 1,084 Comments – Sports Videos (@houseofhighlights) on Instagram: “Russell Westbrook has passed Oscar Robertson for most triple doubles in a season with 42.”

Nyakába szakadt a csapat

Mielőtt bármiféle okfejtésbe belemennénk, kötelező megnéznünk, hogy Westbrook milyen körülmények között játszott az egész szezonban. Az emberfeletti teljesítménye mellett ugyanis rengeteget köszönhet az oklahomai csapattársainak, akik a szürke játékukkal remekül asszisztáltak a rekorddöntéshez. Westbrook ugyanis még a szezon előtt elvesztette kedvenc játszótársát, Kevin Durantet, aki egy talicska pénzért a Golden State Warriorshoz igazolt, így a 28 éves játékosnak gyakorlatilag egy teljesen új csapat szakadt a nyakába. Nem megsértve a Thundert, a csapatban Westbrookon kívül igazából mindenki futottak még kategóriás, szebb időket is megélt játékos, akikre nem feltétlenül bízza rá az ember a meccset eldöntő hárompontost, hát még az egész szezont.

A Thunder taktikája tehát az egész szezonban annyi volt, hogy valahogy elszenvedték a labdát a maximális fordulatszámon pörgő Westbrookhoz, aki kíméletlenül szórta a kosarakat, osztogatta az asszisztokat és tépte a lepattanókat. Ez végül odáig fajult, hogy Westbrook a szezon második felében, két és fél hónap alatt 23 tripla duplát hozott össze, a hátán cipelve ezzel a csapatot. Sokatmondó statisztika, hogy az Oklahoma City konkrétan az utolsó helyen áll a meccsenkénti passzok tekintetében, ami tökéletesen mutatja, mennyire egyemberes csapatról beszélünk.

Mi az a tripla dupla?

Nem mindenkit érdekel a kosárlabda, így röviden azt is elmagyarázzuk, mégis milyen rekordról van szó. A tripla dupla ugyanis mindössze annyit tesz, hogy egy játékos három statisztikából is két számjegyű statisztikát ér el. Példának vegyük a rekorddöntéses Westbrook statisztikát, ami így nézett ki: 50 pont, 16 lepattanó, 10 assziszt. Mivel az NBA-ben, meg úgy alapvetően a kosárlabdában elég ritka, hogy egy játékos minden statisztikai mutatóban jó legyen, a tripla dupla remekül megmutatja egy játékos valódi értékét.

Rekordok a rekordban

Nem elég, hogy Westbrook Oscar Robertson 1961-62-es szezonban felállított rekordját megdöntötte, de a vasárnap esti mérkőzéssel további két csúcsot is magáénak tudhat. Westbrook ugyanis már a 41. tripla duplájánál bebiztosította, hogy a szezonvégi átlagaival is tripla duplázzon, ami Robertson óta senkinek sem sikerült. Még Michael Jordan is igen messze állt tőle, pedig jó párszor neki is egyedül kellett vezetnie a csapatát.

Közben amúgy ilyen passzokat osztott ki:

Russell Westbrook SICK Shammgod and Pass for 22nd Assist | 12.17.16

Here’s Russell Westbrook with the Shammgod and assist to Steven Adams. The move was made famous by former NBA player God Shammgod. Westbrook finished with 26 points, 22 assists, and 11 rebounds. About the NBA: The NBA is the premier professional basketball league in the United States and Canada.

A másik rekord, amit szintén nem fognak egyhamar megdönteni, az Westbrook kétszer hét meccsig tartó tripla dupla szériája. Az ugyanis önmagában egy óriási dolog, hogy valaki 42 alkalommal eléri a kosárlabdázás legnehezebb statisztikai mutatóját, de az, hogy Westbrook ezt menetrendszerűen, minden áldott este szállította, az valami félelmetes teljesítmény. Nem véletlen, hogy a kosárlabdához csak egy kicsit is konyító emberek már most a kezébe nyomnák az MVP-díjat.

Russell Westbrook Turning Up to Mask Off by Future (MVP?)

🔥 🔥 🔥 Mask Off Russell Westbrook dancing and TURNING UP to future mask off before game… Is Russell the MVP OR WHAT. I wanna see some comments, who’s the mvp this year??? Your favorite rapper’s favorite channel… Working with Genius , Trying to express creativity.

Muszáj belekötni valamibe

A remek játéka ellenére Westbrooknak mégis rengeteg kritikusa van, köztük maga Oscar Robertson, aki 55 éven át tartotta a rekordot. Robertson ugyan a hétfő hajnali mérkőzés után azt nyilatkozta, hogy nem is lehetne boldogabb Westbrook rekordja miatt, korábban többször is élesen támadta őt.

A 78 éves kosárlabda legenda szerint a mai NBA-ben annyira egyszerű összehozni ezeket a statisztikákat, hogy ha ma este mezt húzna, akkor is simán produkálna ilyen teljesítményt. Szerinte egyébként egyáltalán nem volt reális, hogy valaki megdöntse a rekordját, de ha már így alakult, akkor tényleg örül neki, hogy Westbrook tette. Azt azért elmondta, hogy az ő korában igazából nem is foglalkoztak ezekkel a statisztikákkal, csak a pályafutása későbbi szakaszában figyelt fel rá, milyen számokat hoz:

“Örülök, hogy ezt látja az egész ország. Amikor felállítottam ezt a rekordot, azt se tudtam, hogy mit csinálok. Igazából azt sem tudtam, mi az a tripla dupla.”

– mondta Robertson a USA Today-nek, még Westbrook rekorddöntése előtt. Ugyan úgy tűnik, hogy Robertson már megbékélt Westbrookkal, jó néhány kritikus még mindig megkérdőjelezi a Thunder játékosának teljesítményét. A Washington Post például egy hosszabb, negatív hangvételű cikkben elemezte ki, hogy Westbrook dominanciája a 60-as években semmit sem ért volna, és statisztikái igazából csak lufik.

Az egyetlen említésre méltó kritika az, amit már többen is felróttak Russell Westbrooknak, Lebron Jamesnek és James Hardennek is: a csapattársak hagyják őket lepattanózni, ami elferdíti a valódi teljesítményeket. Az NBA új, mindenre kiterjedő statisztikái ezt szépen ki is mutatják, ami valóban kissé elértékteleníti ezeket a számokat, hiszen ameddig egy center jobbról balról kapja a könyökösöket egy labda lehúzása előtt, Westbrook a lepattanói 80%-át teljesen szabadon szerzi meg, miközben a csapattársai tisztogatnak neki.

Jól látszik, hogy a csapattársak meg sem próbálják leszedni a labdát, csak Westbrooknak blokkolnak.

 Westbrook szerencsére egyáltalán nem foglalkozik ezekkel a kritikákkal,

és maximálisan a játékra koncentrál. Ahogy a rekorddöntés után nyilatkozta, gyermekkorában álmodni sem mert volna arról, hogy ilyen teljesítményt nyújtson a kosárlabda legmagasabb szintjein. Különbön is, ha valaki úgy szór 50 pontot egy teljesen tét nélküli meccsen, hogy igazából simán pihenhetne a rájátszásra, ahogy a többi szupersztár teszi, annak semmiért nem kell magyarázkodnia. Westbrook ezzel egyszerűen olyan szinten a saját képére formálta a játékot, és akkora hatással van a játékra a jelenkorban, mint a 60-as években Wilt Chamberlain, vagy éppen Oscar Robertson volt.

A különbség csak annyi, hogy ők egy olyan korban játszottak, amikor a kosárlabdában a csapatok a védekezéssel szinte semmit sem törődve játszottak, és olyan űrszámokat tudtak produkálni, amiknek manapság csak a Westbrook-féle egyéniségek tudnak teljesíteni.

A legtökéletesebben talán a kosárlabda félistene, Michael Jordan fogta meg a Westbrook-jelenség lényegét. Jordan ugyan csak egy rövid közleményben reagált a rekorddöntésre, de azzal gyakorlatilag mindent elmondott, amit csak érdemes tudni a fiatal irányítóról:

“Egy egész meccset eltud dönteni csak a szívével, az akarásával. Nagyon büszke vagyok rá.”

(via USA Today, Washington Post, Basketball Reference, The Undefeated, InterBasket)

Kövessen minket Facebookon!

Ossza meg a cikket

Ne maradjon le, kövessen minket YouTube-on is!

Hozzászólások

Videók

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!