Simán kicsinálta az idegeinket a Titanic Filmfesztivál, persze pontosan erre vágytunk

Elborult horrorfilmeket és feszült pszichothrillereket néztünk a nemzetközi filmfesztiválon.

A Titanic Nemzetközi Filmfesztivál egyik legédrekesebb szekciója a Sötét oldal kategória, ami a kevésbé léleksimogató független filmeket takarja. Van itt horror, pszichothriller, fekete komédia: minden, amiben folyik a vér, és sérül a lélek. Mi is azt szerettük volna, ha mindkettőből bőven kapunk, ezért négy filmet is megnéztük a kategóriából, melyek mind teljesen különböző műfajúak, de a maguk módján egytől egyig betegek. A lenti összegzés kiválóan mutatja, hogy még egy adott kategórián belül is milyen sokszínű, minőségi választékkal várja a nézőket a fesztivál.

Én ezeket kaptam a Titanictól:

Boldogsággyilkos horrort dél-koreából

The Wailing Official Trailer 2 (2016) – Korean Thriller HD

The Wailing Official Trailer 2 (2016) – Korean Thriller HD Subscribe to INDIE & FILM FESTIVALS: http://bit.ly/1wbkfYg Subscribe to TRAILERS: http://bit.ly/sxaw6h Subscribe to COMING SOON: http://bit.ly/H2vZUn Like us on FACEBOOK: http://bit.ly/1QyRMsE Follow us on TWITTER: http://bit.ly/1ghOWmt In THE WAILING (GOKSUNG), the arrival of a mysterious stranger (Chun Woo-hee) in an otherwise quiet village coincides with a rash of vicious murders, causing panic and suspicion amongst the villagers.

A Kokszongi sirató az egyik legdermesztőbb film, amit az elmúlt években láttam, pedig folyamatosan fogyasztom a nemzetközi horrorfelhozatal krémjét. A filmben egy kisváros lakóin jelentkeznek vérszomjas gyilkolási hajlamok, ennek forrását próbálja felderíteni a rendőrség.

the_wailing_1
A szereplők és a nézők is végig sírnak.

A dél-koreaiaknak valami egészen jó érzékük van ahhoz, hogy egy igazi véres, kegyetlen történetben se a brutalitásra figyeljünk, hanem a látottak lélektani jelentőségére, és a borzalmakra, amit a szereplők közben átélnek. Ezt a fesztivál csúcsfilmje is hasonlóan csinálta (arról később), de a két és fél órás Kokszongi sirató nehezebben emészthető, mint bármi, amit az elmúlt öt év amerikai filmjeiben látott.

Feszült pszicho-trillert Argentinából

AT THE END OF THE TUNNEL – Trailer with English Subtitles

INTERNATIONAL SALES: LATIDO FILMS www.latidofilms.com www.facebook.com/latidofilms www.twitter.com/latidofilms latido@latidofilms.com

Az Alagút végén volt a felhozatal egyik legizgalmasabb darabja: a mozgássérült, testi fogyatékos főszereplők mindig óriási ütőkártyák az ilyen filmekben, hiszen még kiszolgáltatottabnak érezzük a főhőst. Rodrigo Grande filmje bőven belelép az akció-kategóriába, de pont elég sötét és elnyomó ahhoz, hogy az ember ne dőljön hátra popcornt rágcsálni.

Nyomoruságos fekete komédiát az Egyesült Királyságból

Free Fire | Official Red Band Trailer HD | A24

SUBSCRIBE: http://bit.ly/A24subscribe It’s all guns, no control in the electrifying first trailer for Ben Wheatley’s FREE FIRE, starring Sharlto Copley, Armie Hammer, Brie Larson, Cillian Murphy and Jack Reynor. Coming 2017. RELEASE DATE: Coming 2017 DIRECTOR: Ben Wheatley CAST: Sharlto Copley, Armie Hammer, Brie Larson, Cillian Murphy and Jack Reynor.

A Kereszttűzben volt egyértelműen a sötét oldal legkönnyedebb darabja: az angol-francia vígjáték voltaképpen egyetlen tűzharcot mutat be, egész pontosan azt a végeláthatatlan szerencsétlenkedést, amit a sebesült, ellenséges bandatagok lerendeznek egymás közt.

A szereposztás parádés, és a humor is a helyén van, de a feszültség teljes hiányát sajnos nehezen vetkőzi le magáról a film, még a másfél órás játékidő alatt is. Ettől függetlenül egyszer mindenképp élmény látni, igazi ínyenc falat, még ha lehetett volna több is.

Húsba vágó zsenialitást Franciaországból

‘Raw’ Official Red Band Trailer (2016)

Watch the official red band trailer for 2016 horror-thriller “Raw,” starring Garance Marillier, Ella Rumpf, Rabah Oufella, Laurent Lucas, Joana Preiss, Bouli Lanners, and Marion Vernoux. Directed by Julia Ducournau. Release Date: March 10th, 2017 About “Raw” Everyone in Justine’s family is a vet. And a vegetarian.

A Nyers a fesztivál egyik legbátrabb, legmerészebb alkotása, és mint ilyen

természetesen körbejárja a nemzetközi sajtót a különféle botrányokkal.

Vetítésről menekülő emberek, gyomorforgató képsorok: a Nyers körül lévő őrület természetesen ötszörösére van felfújva az indokoltnak, de valóban hihetetlenül nehéz filmről beszélünk. Ehhez nyilván hozzásegít Ducournau rendező furcsa stílusa is, és a folyamatosan nyomasztó képi világ.

A gyomorforgató képsorok viszont a kétezres évek trancsírhorrorjai után már senkinek nem kéne nagy meglepetést okozzonak, szóval a Nyerset nem azért nehéz nézni, mert undorító, hanem mert mindeközben elviselhetetlenül tragikus és lehangoló. Ha valaki kiviharzik erről a filmről, az

nem biztos, hogy azért van, mert rosszul lett, hanem lehet, hogy meg szeretné ölni magát.

Persze a jó értelemben!

Az utolsó vetítésre olyan brutális érdeklődés volt, hogy a fesztivál kapott egy bónusznapot jövő csütörtökre, amikor még egyszer van lehetősége mindenkinek megnézni, hogy tényleg annyira durva-e az a durva film, mint ahogy azokban a durva cikkekben mondják. Durva lesz.

A Titanic sötét oldala idén is azoknak szólt, akiknek minden évben: a bátrabb filmnézőknek, akiknek az ingerküszöbét már nem mozgatja meg pusztán annyi, hogy mutatnak egy hullát. Ezen belül viszont mindenfélét kínált, szóval nem kell attól félni, hogy már kifejezetten a lelki koncolásra mennek rá a szervezők: a sötét oldalon idén biztos mindenki megtalálta a számításait, akár nevetni, akár zokogni akart az emberi nyomorúság legalsó bugyraiban.

 

Kövessen minket Facebookon!

Ossza meg a cikket

Ne maradjon le, kövessen minket YouTube-on is!

Hozzászólások

Videók

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!