Mi lesz, ha egy gépész, egy élelmiszermérnök és egy pszichológus találkozik? Magyarország legjobb söre!

Egy alig egy éve alakult sörfőzde lett Magyarország legjobbja. A Mad Scientist 12 hónap alatt 22 féle sörrel rukkolt elő.

A kisüzemi sörök részesedése a magyar sörpiacon legfeljebb 2 százalékos – legalábbis az iparági becslések szerint. A szociológusoknál ez az arány bőven kimeríti a statisztikai hibahatár fogalmát, de mi valahogy mindig róluk írunk. A nagyüzemekre sajnos kevesebb energia jut, pedig a magyar sörfogyasztó ugye az ő termékeikkel találkozik, ráadásul a nagy sörgyárak is kiléptek már a kukoricás lager árnyékából, mégis az van, hogy a kis főzdék képviselői mindig izgalmas eseményeket hoznak össze. Egyáltalán: vannak eseményeik, illetve meghívnak minket oda.

Legutóbb a Főzdefeszt munkatársai, a Flyerz és a Magyar Fesztivál Gasztronómiai Egyesület választotta meg

az év sörfőzdéjét.

Ebből nekünk az első név bőven elég volt a megjelenésre, hiszen leginkább miattuk iszunk ma ipát, stoutot, imperial pilsnert. A lényeg, hogy a “kézműves” sörös szakma díjazta 2016 söreit. A kézműves szót ígérjük többet nem használjuk, de a hivatalos levélben még ezzel a kicsit elcsépeltnek tűnő címkével jelölték az indulókat.

flyerz-soros-dijatado-06
Wossala Rozina beszél, Bart Dániel figyel, a háttérben pedig valaki sört főz. A kisüzemi sörökről beszélés végre kilépett a bullshitelős hablatyolásból, és teljes jogú tagja lett a mindennapoknak. (Fotó: Horváth András/reset.hu)

Hogy a dolog mennyire komoly, azt a zsűri összetételéből le lehet szűrni, bár a nevek lehet nem sok kocsmatölteléknek mondanak bármit is. A Főzdefeszt csapatából ketten (Bart Dániel, Kósa Kolos), az első Konyhafőnök második helyezettje, az azóta a Bestia nevű éttermet vezető Wossala Rozina és egy élvezetes bejegyzéseket produkáló sörblogger is helyet foglalt a csapatban. A közönségben meg a sörfőzőmesterek és csapataik kortyolgattak.

Ha már szakmázunk, akkor annyit érdemes megemlíteni, hogy a sörök zsűrizésekor nem csak a beltartalmi értéket (magyarosan: íz) vették figyelembe, hanem

  • a marketing-kommunikáció párost és a külcsínt, bár nyilvánvalóan az első tétel a legfontosabb, a többi meg pszichológia;
  • valamint, hogy mennyire fenntartható az előállítás és tartós a megbízható minőség, mert ha a fogyasztók megszoknak és megszeretnek egy ízt, akkor azt fogják keresni.

Ha pedig szóba került a pszichológia, akkor könnyedén át is kötnénk a díjkiosztón taroló Mad Scientisthez a fonalat:

a Jam72 nevű ipájuk lett 2016 legjobb söre, a sörfőzde meg 2016 legjobb sörfőzdéje.

A bizniszt három férfiú viszi: egy gépészmérnök, egy élelmiszermérnök, és egy pszichológus.

flyerz-soros-dijatado-10
Pólóra nyomták 2016 legjobb sörét. Bart Dániel (balra) mellett Szilágyi Tamás, Závodszky Gergő, Kósa Kolos és Tarján Csaba. (Fotó: Horváth András/reset.hu)

A söripartól a lehető legmesszebb Szilágyi Tamás (Mad Scientist) áll a jópofiskodóan agyturkásznak nevezett foglalkozásával, de ez előnyt is jelent számukra a kommunikációban. Az örökbefogadós kezdeményezésük egyedülálló Magyarországon, és talán az is, hogy egyéves fennállásuk alatt 22 féle sört dobtak piacra. Termékeiket nem csak eldugott pesti zsákutcák végén, a kapualjak mögötti romkocsmákban, vagy kifejezetten a kisüzemi sörökre rámenő kricsmikben kapni, hanem vagy 200 helyen az országban, még hipermarketekben is, szóval nem akarják maguknak megtartani az ízeket.

De miként lehet egy év alatt lepipálni az egész magyar mezőnyt? Titokról szó sincs, egyszerűen rohadt sokat kell dolgozni. “Egy hónap alatt 300 órát biztos munkával töltünk, ezt tudtuk az elejétől fogva” – világít rá a siker másik kulcsára a 2016 elején alapított főzde kényszerből a kommunikációval is foglalkozó vezetője. De úgy is tervezték, hogy az elején megtolják, mert az első egy év kritikus. Utólag nézve nyilván simán megérte, leszámítva hogy a szabadság fogalmát elfelejthették, cserébe viszont gyarapodtak, testtömegben mindenképp:

Tamás egy tízest szedett fel, de ez nem csoda, hiszen “úgy indul a reggel, hogy megkóstolsz egy tucat sört.”

flyerz-soros-dijatado-19
Az összes díjazott egy képen a zsűri egy részével kiegészülve. A kisüzemi sör az buli! (Fotó: Horváth András/reset.hu)

A kisüzemi sörökkel alapvetően két baj fordulhat elő: a nem állandó minőség, és a kicsi mennyiség. Tamás szerint is ez az egész sörforradalom rákfenéje, de ők már a főzdebővítés hitelezésén agyalnak, sőt, 2019-ben már sporteseményeken is megjelennének, ami azért valljuk be, irtózatosan nagy ugrás ahhoz képest, hogy hat-hét évvel ezelőtt még csak a legszakavatottabb sör-geekek voltak benne az egész kisüzemi körforgásban. Magyarországon pedig épphogy beléptünk a szárnypróbálgatások (értsd: első kísérleti főzetek) korába.

A Főzdefeszt Év söre díját a fesztivállal együtt alapították 2011-ben, az első évben az akkor már nagykorú Békésszentandrási Sörfőzde vitte el a pálmát – ők azóta is az élvonalban vannak –, viszont már Szent András néven főzik össze a malátát komlóval. A következő évben a győrzámolyi Bors nyert, 2013-ban a budapesti Legenda, 2014-ben a miskolci Zip’s, 2015-ben pedig a kőbányai székhelyű Monyó, a mostani díjkiosztó meg valószínűleg a 2016-os lehetett, csak kivételesen nem az őszi Főzdefeszt után tartották meg az eseményt.

Kövessen minket Facebookon!

Ossza meg a cikket

Ne maradjon le, kövessen minket YouTube-on is!

Hozzászólások

Videók

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!