Nálunk a divathét csak egynapos, ígéretes tervezőből viszont több is akad

A divathét helyett a „divatszombat” megnevezés inkább illene a 2017-2018-as őszi-téli magyar kollekciókat felvonultató Mercedes-Benz Fashion Week Budapestre.

A magyar tervezők és márkák április első szombatján dél és éjszaka 11 között vonultatták fel kreációikat a Ludwig Múzeumban.

„Divat és művészet sosem volt még ilyen közel…”

Az idei esemény idézett szlogenje a helyszínt tekintve kétségtelenül fedi a valóságot. Az elmúlt évek divateseményeit befogadó Várkert Bazár lecserélésével ráadásul több tere lett a publikumnak és a magát megmutatni kívánó 19 tervezőnek is.

A seregszemlét a Je Suis Belle önfeledt és artisztikus örömkollekciójával kezdjük. Kiss Tibi és Dévényi Dalma kreációi láttán mondhatjuk, hogy a divat és a művészet tényleg közel került egymáshoz. Kreatív kísérletezésük üdítő volt a helyenként egysíkú felhozatalban.

divathet-02
Üdítés a Je Suis Belle-től

A Konsanszky Beyond Controversy címet viselő kollekciója már Konsánszky Dóra elképesztő szabászati szaktudása okán is unikumnak számított, a részletgazdag és okos felépítés, a luxus anyagok és az innovatív megoldások csak tovább erősítették azt!

A márka mutatta be az egyik legátgondoltabb és legegyedibb kollekciót. Úgy láttuk, hogy az absztrakt expresszionizmus és a gesztusfestészet mellett a NASA is inspirálhatta a tervezőt. Elasztikus hernyóselyem, mosható bőr, nerc-csíkokból készült darabok a luxus hagyományát ötvözték a futurológiával. Katona Barbara ékszerei és Kovács Helga táskái kitűnően egészítették ki Dóra ruhadarabjait – amelyek a világ bármelyik divatfővárosában megállnák a helyüket.

divathet-03
Konsanszky: expresszív űrkorszak?

Sármán Nóra kollekcióját a görög mitológia inspirálta – akár azt is hihetnénk, hogy műhelyében nimfák és faunok hímezgetik és varrogatják a pillekönnyű csipkéket, és hajnali harmatcseppekből készítenek gyöngyöket a ruhakölteményekre. A fiatal tervezőnő mesterművei persze a mitológiai apparátus nélkül is éteriek.

divathet-04
Leheletkönnyű mitoszidézés Sármán Nórától

Zsigmond Dóra (aki csupán néhány éve végzett) gondosan felépített, izgalmas sziluettekben és részletmegoldásokban gazdag kollekciót küldött a kifutóra. Olyat, amely bárhol a világon megállná a helyét. Kiforrott stílussal, példaértékű következetességgel épített márkájának aktuális kollekcióját a Szegénylegények című 1966-os Jancsó-remek ihlette – a ruhák egytől-egyig megtalálták az egyensúlyt a hordhatóság és az egyediség között.

divathet-05
Kortárs szegénylegények a’la Zsigmond Dóra

Hogy a magyar tervezőknek sikerül-e a csehekhez hasonlóan külföldön is elismertetni magukat, még korántsem biztos, de az kimondható, hogy a felsorolt márkák már nem csak a hazai „divatzajt” növelik. Mi drukkolunk nekik!

Kövessen minket Facebookon!

Ossza meg a cikket

Ne maradjon le, kövessen minket YouTube-on is!

Hozzászólások

Videók

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!