Kártérítést ítéltek meg egy magyar betörőnek Strasbourgban

Mintegy hétezer euró kártérítést és perköltséget ítélt meg keddi, nem jogerős döntésében egy magyar férfinak a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága, mert sérült a tisztességes eljáráshoz való joga azzal, hogy ügyvédje késve kapta meg az előzetes letartóztatás meghosszabbítását kérő ügyészi beadványt.

Az Európa Tanács intézményi családjához tartozó emberi jogi bíróság részben helyt adott Nagy Gábor panaszának, akit betöréses rablás miatt vettek őrizetbe 2013 tavaszán, majd végül tavaly el is ítéltek, és kilenc év börtönnel sújtottak.

A bíróság elutasította Nagy Gábor arra vonatkozó panaszát, hogy fogva tartása túlzott és indokolatlan lett volna. A magyar bíróság azért tartotta indokoltnak Nagy folyamatos fogva tartását, mert úgy vélte, hogy fennáll a szökés és a bűnismétlés veszélye, valamint nyomást gyakorolhat a tanúkra. Ezt a magyar hatóságok arra alapozták, hogy Nagy szökésben volt, amikor elfogták, megpróbált hamis alibit biztosíttatni magának, és a hatóságok már ismerték, nyereségvágyból elkövetett bűncselekményt követett el, és nem volt munkája.

Egyetértettek ugyanakkor a strasbourgi bírák azzal, hogy a letartóztatása elleni fellebbezés során sérült Nagy Gábor tisztességes eljáráshoz fűződő joga, mert ügyvédje csak a letartóztatásról hozott bírói döntés után kapta meg az ügyészség kérvényét, melyben a vádhatóság az előzetes letartóztatás meghosszabbítását kérte.

A strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bírósága 5000 euró (mintegy 1,5 millió forint) nem vagyoni jellegű kártérítést ítélt meg, és 1900 euró (mintegy 600 ezer forint) perköltség megtérítésére is kötelezte a magyar államot. A döntés egyelőre nem jogerős, a panaszos és Magyarország is fellebbezhet.

(via MTI)

Oszd meg a cikket

28 évvel a Hillsborough-tragédia után vádoltak meg hat embert

Emberölés vádjával kerül bíróság elé hat ember, akiket azzal gyanúsítanak, hogy tevőlegesen közük volt az 1989. április 15-én Sheffieldben történt Hillsborough-tragédiához. A Liverpool-Nottingham Forest FA Kupa-elődöntő elején 96 szurkolót nyomtak agyon vagy tapostak halálra.

A vádlottak között van David Duckenfield korábbi dél-yorkshire-i rendőrkapitány is, aki a mérkőzés biztosítását vezette. Mindegyik vádlottat 95 ember elleni gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádolják (a 96. áldozat ugyan a tragédia következtében, de négy évvel később hunyt el).

Hillsborough Disaster: How it happened in 1989

Ninety-six Liverpool football fans lost their lives when they went to watch a game on 15th April 1989. Report by Lydia Batham.

23 gyanúsítottat hallgatott ki az ügyészség és végül hat ember ellen emeltek vádat. Az angol futball legszörnyűbb tragédiája a rendőrség súlyos hibái miatt következett be – állapította meg a bíróság.

A mérkőzésre érkező liverpooli szurkolókat annak idején fokozatosan engedték be a nekik elkülönített, állóhelyes szektorokba. Két szektor fél órával a mérkőzés kezdete előtt már tömve volt, de a bejárati forgókapuknál kialakult tumultus feloldása érdekében a rendőrség megnyitott egy újabb bejáratot, amely azonban szintén a már teljesen megtelt két szektorba vezetett. Az újonnan érkező mintegy kétezer ember a zsúfolt helyekre próbált benyomakodni. A már bent lévők a korlátoknak szorultak, és akinek nem sikerült az üres szektorokba vagy a játéktérre menekülni, azt a tömegben halálra taposták, vagy a kerítéseknek szorulva megfulladt.

A vizsgálatok 1991-ben arra jutottak, hogy a halálesetek véletlenül következtek be, akkor senkit sem vádoltak meg. Az elhunytak családtagjainak jogi harca következtében azonban már két éve kiderült, hogy a rendőrség korábban hazudott. A bíróság tavaly áprilisban mondta ki, hogy a tragédiáért nem a Liverpool szurkolói a hibásak. Ekkor indult újabb nyomozás, ez fejeződött be most vádemeléssel. Akkor a bíróság megállapította, hogy súlyos rendőri gondatlanság vezetett a tragédiához, az intézkedő tisztek is súlyos mulasztást követtek el, valamint a katasztrófa-elhárítási alakulatok és a mentők is késve érkeztek.

(via BBC)

Oszd meg a cikket

Az év első hőhulláma meghozta az év nyilatkozatát is

“Meg van az, amit én szoktam csinálni…”

Embertelen meleg volt, van és lesz is az elkövetkezendő napokban, az RTL Klub Híradója pedig a hőhullámmal kapcsolatban riportanyagot készített és arra voltak kíváncsiak, ki hogyan védekezik a kánikulával szemben. Egy budapesti férfi el is magyarázza, mit tesz azért, hogy ne bolonduljon meg a dögmelegben:

Itt az év első hőhulláma – három liter sört, tüskével!

RTL Klub Híradó – Itt az év első hőhulláma

„Van az észszerű védekezés, amikor az ember UV-szemüveget hord, meg kalapot, mint ő, meg szalmakalapot, meg van az, amit én szoktam csinálni, hogy megiszom három liter sört. Tüskével.”

– mondja az úr, aki előtt megemeljük a szalmakalapunkat!

És még egyszer, a lényeg:

három liter sört, tüskével!

három liter sört, tüskével! – Coub – GIFs with sound by Sasha Medveczky

Oszd meg a cikket

Iskolatársai arra kényszerítették a fiút, hogy szart egyen

Felkavaró képek, csak erős idegzetűeknek.

A kínai közösségi média kegyetlenebb, mint bármi, de a múlt héten egy olyan videó tűnt fel és terjedt vírusként, amiről talán jobb lenne nem is beszélni. A felvételeken ugyanis Jancsing megyei iskolások arra kényszerítik egy társukat, hogy egy pottyantós vécéből ürüléket egyen.

Nem volt elég csak megkóstolnia, kegyetlen iskolatársai még a széklettel borított ujjait is megnyalatták vele. Először azt hittük, hogy ez csak egy vicc vagy valami átverős videó, de a Shanghai Daily szerint az ügyben a rendőrség is vizsgálódik, mivel a fiút a 7 társa megzsarolta és 100 jüant (4000 forintot) sikerült is belőle kiszedniük. Ráadásul a hírek szerint rendszeresen verték is az egyébként járványos gyermekbénulásban szenvedő srácot.

Az iskola már kiosztotta büntetését: a 7-ből 5 diák (ők 16 éven aluliak) súlyos, írásbeli megrovást kapott és a nyári szünetüknek is lőttek, míg a maradék kettő, 14 év alatti tanulót nem büntették meg, nekük csak a szüleik haragjával kellett szembenézni.

Oszd meg a cikket

Videók

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!