Oroszok elől menekülhetett a Belize-ben összeégett magyar házaspár

Balul sült el egy üzlet, a férfi több száz millió forintot vihetett magával.

Árulkodó bizonyíték került elő a Belize-ben március elején holtan talált magyar házaspár hotelszobájából. A Bors informátora szerint ez egy Panamából származó hatósági irat, ami arról szól, hogy a nő 210 ezer dollárt (63 millió forint) akart az országba csempészni. Ekkora összeget azonban nem engedtek át, mivel a vámhatár ennél lényegesen kevesebb, tízezer dollár. A nyomozóknak nincs könnyű dolguk, mivel a pár a szobában alig hagyott maga után valamit, még egy bankkártyát sem.

A belize-i hatóságok arról is tudnak, hogy a férfinak is volt némi nézeteltérése a törvénnyel, de diplomataútlevelet szerzett magának, amivel drog és fegyver kivételével bármit szállíthatott, szabadon járhatott a határokon, és diplomáciai mentességre is hivatkozhatott.

A magyar pár kiégett Fordját egy lámpaoszlop tövében találták meg, benne a két holttesttel. Három közvetlen szemtanú azt állította, hogy nem történt gyilkosság: a kanyarodó kisteherautó nekirohant a villanyoszlopnak, amitől leszakadt a vezeték, az autó pedig berobbant a 400 voltos áramtól. Arra, hogy nem ült senki a volánnál, maga az autó típusa adhat magyarázatot: a Ford F350-es kormányváltós, és teljesen egybefüggőek az üléssorai. Lehetséges, hogy a jobb oldalon talált áldozat megpróbált kijutni a kocsiból.

“Egy afrikai, bissau-guineai útlevélről van szó, amit annak idején Welsz Tamás is adott a volt MSZP-s Simon Gábornak. Ahogy Simon azzal nyitott számlát a bankban, úgy a Belize-ben meghalt magyar is használhatta nagyobb összegek parkoltatására” – mondta a Bors informátora. Belize-ben azt nem tudják, a férfi hogyan jutott ilyen útlevélhez, de nem is vizsgálják.

A megégett pár kecskeméti lehetett, a férfi, bizonyos O. Gy. ellen jelenleg hárommilliárd forint értékű csalás miatt folyik bírósági eljárás Kecskeméten. Februárban közölte a bíróval, hogy egy időre Mexikóba megy, de a nyári ítéletre biztosan hazajön. A Bors információi szerint nem üres kézzel tűnt el: állítólag balul sült el egy oroszokkal esedékes üzlet, és magával vitt több száz millió forintot.

ford_belize
A házaspár összeégett autója, amit a belize-i Placenciánál találtak meg a holttestekkel együtt

Belize az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatala szerint a világ harmadik legveszélyesebb országa, és a magyarok körében a hatodik legnépszerűbb off­shore-paradicsom. Az országban sok magyar érdekeltségű cég van. 2016 decemberben itt fogták el a közel másfél éve bujkáló Bróker Marcsiként ismertté vált Dobrai Sándornét is, a karcagi Kun-Mediátor utazási iroda vezetőjét.

Az egyre bonyolultabb ügy nyomozását ennek ellenére hamarosan lezárhatják a belize-i hatóságok, méghozzá közlekedési baleset címén. Az ügy korrekt befejezése viszont még évekig eltarthat, ugyanis le kellene folytatni a DNS-azonosítást, de Belize nem rendelkezik ilyen géppel. A közelből Jamaika és Florida tudna nekik ebben segíteni, de a külföldi ügyeket hátrább sorolják a sajátjaiknál.

Kövessen minket Facebookon!

Ossza meg a cikket

Ne maradjon le, kövessen minket YouTube-on is!

Hozzászólások

Videók

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!