Aki belülről szép, azt kívülről is annak látjuk: a kerekesszékes szépségverseny döntőjén jártunk

A Miss Spinner az a verseny, ahol azok is nyernek, akiknek nem kerül korona a fejére.

kerekesszekes-szepsegverseny-04
Fotó: Kecskeméti Dávid

Amikor a kerekesszékben élő Kazány Tibor négy éve elindította a Miss Spinner Szépségversenyt, elsősorban az volt a célja, hogy a résztvevő mozgássérült nőknek és a külvilágnak is bebizonyítsa: így is lehet teljes életet élni, az akadályok leküzdhetőek és ami a legfontosabb, hogy egy kerekesszékes nő is lehet gyönyörű.

Az idei döntőbe nyolcan jutottak be – Magyarországon kívül Romániából és Szlovákiából. Az elmúlt hetekben intenzív önbizalomfejlesztő tréninggel, fotózásokkal, ruha és sminkpróbákkal, illetve a színpadi koreográfia betanulásával készültek a fináléra. A felkészülési időszakban sok szórakozási lehetőséget is biztosítottak nekik a verseny szervezői. Például élményfürdőzést és – mint ahogy akkor írtunk róla – luxusautó-tesztelést Zsámbékon.

„Ez a pár hét olyan volt, mint egy jó játék. Mint amikor elmész a haverokkal nyaralni. Jó volt megismerni a többi lányt, együtt tölteni velük az időt, megölelni őket, figyelni rájuk”

– mondta a Resetnek a budai Larus rendezvényközpontban tartott döntő után Parti Angéla, az idei Miss Spinner szépségkirálynője.

kerekesszekes-szepsegverseny-13
Fotó: Kecskeméti Dávid

Angéla 2014 decemberében, egy kullancs csípés folyományaként került kerekesszékbe, de még mindig tanulja a kerekesszékkel való együttélést és a közlekedést.

„Jó volt látni, hogy sokan már rutinosan gurulnak le a rámpáról, nekem egyelőre egy másfél centis küszöb is nehézség sokszor.”

kerekesszekes-szepsegverseny-11
Fotó: Kecskeméti Dávid

Angéla, aki egy évig lesz a Miss Spinner jószolgálati nagykövete, leginkább az odafigyelést hiányolja.

„Velem előfordult már, hogy beragadtam kerekesszékkel a villamos sínek közé. Szerencsére a villamosvezető időben lefékezett, de az egész nagyon félelmetes volt. Szeretnék azért tenni, hogy a közlekedés tervezésénél jobban figyelembe vegyék a mozgássérült emberek szempontjait. Hogy ha átadnak például egy akadálymentesített buszt, akkor az valóban jól használható legyen és ne csak félig-meddig megcsinált.”

Az este során bemutatott koreográfiáknál az volt a legfeltűnőbb, hogy a lányok mennyire nem rivalizáltak egymással.

kerekesszekes-szepsegverseny-05
Fotó: Kecskeméti Dávid

Bolya Imre önbizalomfejlesztő tréner számára a felkészítés során az volt a legnagyobb kihívás, hogy elérje, mindenki magabiztosan közlekedjen a színpadon.

„A lányok leggyakoribb félelme az volt, hogy elvakítja őket a fény, elfelejtenek mosolyogni, nem fog menni a koreográfia vagy a beakad a székbe az alkalmi ruhájuk.”

kerekesszekes-szepsegverseny-08
Fotó: Kecskeméti Dávid

Bolya első alkalommal dolgozott együtt kerekesszékesekkel és saját bevallása szerint nagyon sokat tanult tőlük a pozitív életszemléletről. „Annyi minden miatt panaszkodunk, pedig fele annyi problémánk sincsen, mint egy kerekesszékben élőnek. Ők mégis életvidámak, pozitívak, tele vannak energiával és tervekkel.”

kerekesszekes-szepsegverseny-03
Fotó: Kecskeméti Dávid

A tréner és az ötletgazda Kazány Tibor mellett a zsűri tagja volt még Debreczeni Zita ex-modell, Katus Attila fitness-edző és Hartó Rebeka, a Miss International Hungary 2017 győztese is. A döntőbe jutott lányok az este folyamán levetített kisfilmjeikben szinte mindannyian azt hangsúlyozták, hogy milyen jó érzés volt kisminkelve, alkalmi ruhába öltözve szépnek látniuk magukat a tükörben. Többen megfogalmazták,

azért is jelentkeztek a versenyre, hogy az emberek lássák, nem a kerekesszék teszi az embert.

kerekesszekes-szepsegverseny-06
Fotó: Kecskeméti Dávid

A huszonegy éves Princz Bianka azt is hozzátette, hogy kifejezetten azért foglalkozik sokat a külsejével, mert magabiztosságot ad neki a mindennapokban.

Az ötletgazda Kazány Tibor szerint az utóbbi megélése a verseny igazi célja. Hogy a résztvevők teljes értékű nőnek érezhessék magukat. Hogy saját magukkal és a külvilággal is feledtetni tudják a kerekesszéket.

kerekesszekes-szepsegverseny-09
Fotó: Kecskeméti Dávid

Utóbbi egészen biztosan sikerült, Katus Attila a verseny után elmondta, hogy az este vége felé már nem is látta a kerekesszékeket, csak a gyönyörű lányokat a színpadon.

A döntő közönségdíjasa a Szlovákiából érkezett Kara Mária lett, aki ragyogó mosolyával, pozitív kisugárzásával tett mély benyomást a közönségre. A második udvarhölgy címet Csillik-Klubert Szilvia kapta, első udvarhölggyé pedig Hadarag Paula Andreát választották.

Ossza meg a cikket

Ne maradjon le, kövessen minket YouTube-on is!

Hozzászólások

Videók

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!