Beperelték az NFL-t, mert úgy osztogatják a fájdalomcsillapítókat, mint a cukorkát

Ez persze nem újdonság annak, aki egy kicsit is képben van ezzel a sporttal, de most már a Kábítószer-ellenes hivatalt is érdekli a dolog.

Újra bajba került az NFL, mivel a Washington Post kezébe került annak a pernek a dokumentációja, amit visszavonult játékosok indítottak a liga ellen az eszetlen gyógyszeradagolások miatt. Az eddig is nyilvánvaló volt, hogy az NFL csapatorvosai elég sajátos módon kezelik a gyógyszerhasználat szabályait, és nem törődve a Kábítószer-ellenes hivatal (DEA) többszöri figyelmeztetésével, tonnaszámra osztják a játékosoknak a fájdalomcsillapítókat, gyulladáscsökkentőket.

Átfutva a 155 oldalas bírósági dokumentumot láthatjuk, hogy a vád szerint az NFL csapatorvosai több szövetségi törvényt is megszegtek, a játékosok beszámolói pedig egészen elképesztő gyógyszeradagokat említenek meg. A Washington Post és a New York Daily News újságírói szerint éveken át húzódhat a per, ami után az NFL-nek megint több százmilliós összeget kell kiperkálnia, mint a CTE-perek után. 

Évtizedek óta ugyanaz a hozzáállás

Az amerikaifutball olyan sport, amihez profi szinten majdhogynem elengedhetetlen a fájdalomcsillapítók és a különböző gyógyszerek használata. A fájdalomcsillapítók túladagolása pedig gyakorlatilag egyidős az NFL megalakulásával. Korabeli beszámolók, visszaemlékezések szerint a játékosok már a hatvanas években elképesztő dózisokat szedtek, és nem ritkán nyúltak a kábítószerekhez is.

Toradol, amico del risveglio. #pain #headache #malditesta #buongiornocosi #toradolmonamour #solotu #iloveyou #chetelodicoaffà #toradol #lacolazionedeicampioni #iniziamobene #chebellagiornata #altrocheoppio #instamoment #instamood #insta #instabad #chetestadicacca #cià #bonanotte #solodifettiperme #vogliounaltratesta

20 Likes, 5 Comments – Kiki (@valonqarya) on Instagram: “Toradol, amico del risveglio. #pain #headache #malditesta #buongiornocosi #toradolmonamour #solotu…”

Ne gondolja senki, hogy az NFL nem tud ezekről a túladagolásokról, de ahogy a szteroidhasználatot, úgy a fájdalomcsillapítók osztogatását is annyira lazán kezelik, ahogy egyik másik profi liga sem. A liga szabályzatának furcsaságát például jól mutatja, hogy mindössze 2012-ben fogadták el azt a szabálymódosítást, miszerint a liga szakemberei tesztelhetnek játékosokat növekedési hormonra is. De sokatmondó tény az is, hogy az amerikai profiligák közül gyakorlatilag senki sem vette át egy az egyben a WADA (Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség) tesztelőírásait. Jól látszik tehát, hogy az NFL-nek kifejezetten érdeke, hogy minél kevesebb játékost kapjanak el szteroidok és gyógyszerek miatt, a tulajdonosok pedig nyugodt szívvel szemet hunynak a csalások fölött, ha a továbbra is jön a pénz.

Valamit reagálni kell

A Washington Post által megszerzett dokumentumok nyilvánosságra kerülése után azonban mindenképp változtatni kell a helyzeten. Az írásban olyan erős állítások voltak, amiket ha nem cáfolnak meg, vagy nem szankcionálnak, egy életre hazavághatja a liga megítélését. Ilyen állítás például az egyik névtelen tanú álláspontja, aki szerint

a liga csapatorvosai karrierjük során rendszeresen szegnek meg szövetségi törvényeket.

Egy 2009-es levelezés remek példát mutat erre: a Cincinnati Bengals egyik orvosa egy másik csapat vezetőorvosától kérte el a DEA által elismert orvosi engedélyének másolatát, hogy majd azzal verje át a kiérkező ellenőröket. Ez persze sikerült neki, hiszen állítása szerint jóban volt az ellenőrökkel.

De Bud Carpenter, a Buffalo Bills korábbi segédedzője is vallomást tett, miszerint megszámolhatatlanul sokszor látta az orvosokat úgy gyógyszert osztani, hogy egy szót sem szóltak a kifejezetten durva mellékhatásokról. Az már csak hab a tortán, hogy a vényköteles gyógyszereket pacsira dobálták a játékosoknak a meccsek és edzések előtt.

Az egyik ilyen vényköteles szer nem más, mint a Toradol nevű fájdalomcsillapító, ami annyira erős gyógyszer, hogy az Egyesült Államokban csak komoly műtétek után írják fel, akkor is mérsékelt mennyiségben. Hasonlóan népszerű, de vényköteles fájdalomcsillapító a Vicodin is, aminek nagyon erős addiktív hatása van. Ehhez képest egy 2010-es e-mail szerint a New York Jets csapatánál a 2008-as szezonban 1031 adag Toradolt és 1295 adag Vicodint osztottak ki. Mivel egy csapat kerete 53 főből áll, gyors fejszámolással kijön a sokkoló szám,

miszerint egyetlenegy játékos 43 adagot kapott ezekből a szerekből.

Csak összehasonlításképp, a Pittsburgh Steelersnél például 7500 adag fogyott el, ami kétszer több, mint a Jets által osztott mennyiség. És még mindig nem számoltunk azzal, hogy nem minden játékosnak van szüksége ezekre a szerekre, illetve ezek a csak bejegyzett adagok számai, arról nincs adat, mennyi gyógyszer ment el fű alatt. A Toradol adagolása egyébként annyira szokványos, hogy az orvosok már egy vicceskedő, Toradol Train, azaz Toradol Vonat becenevet is kitalálták arra a jelenségre, amikor a játékosok sorban állnak a cuccért az irodájuk előtt. Okuk végeredményben volt rá, hiszen egy 2002-es felmérés szerint meccsnapokon csapatonként 15 játékos kap ebből a szerből. A legfrissebb adatok szerint a Toradolt a meccsnapokon aktív 43 játékosból minimum 27 használja.

10 Knockouts In The NFL – BIG HITS

KO’s on the gridiron.

Szövetségi törvényt szegett továbbá több csapat azzal, hogy az edzőik a saját nevükre kértek vényköteles Vicodint és Toradolt, amit aztán bedobtak szépen a közösbe, és leosztották a játékosoknak. De napestig lehetne még sorolni a számadatokat és a sztorikat, de a legjobban talán Jerry Wunsch, a Seattle Seahawks ex-játékosának a beszámolója mutatja be, mennyire elszálltak a dolgok:

“A csapatorvos adott nekem a meccs előtti estén egy Ambien nevű fájdalomcsillapítót, de másnap ugyanúgy fájt az egész testem. Ekkor odalépett Mike Holmgren, az edzőnk, és megkérdezte a csapatorvost, mit tud még tenni értem. Az orvosunk 750 mg Vicodint pumpált belém válaszul, aminek köszönhetően tudtam játszani, de a félidőre teljesen kiment a hatása. Ezek után újabb 750 mg Vicodint kaptam, és a lelkemre kötötték, hogy nem perelhetek érte.”

Nem lehet mindent a szőnyeg alá söpörni

Most, hogy a dokumentumok nyilvánosságra hozatalával újabb csontváz esett ki a szekrényből, az NFL-nek kötelező lesz valamit lépnie az ügyben. Remek párhuzamot vonhatunk például a bevezetőben említett agyrázkódások ügyével, amit az NFL évtizedeken át boldogan söpört a szőnyeg alá, mígnem a 2000-es évek elején ki nem borult a bili, és a játékosok be nem perelték a ligát. Az ügy végül 760 millió dollárral rövidítette meg a ligát, mivel ennyi pénzt kellett kifizetniük a károsult játékosoknak.

Az a per egészen a Legfelsőbb Bíróságig jutott, mint ahogy a szakértők szerint a mostani per is könnyen a legmagasabb szintű döntéshozók asztalán végezheti.

Az agyrázkódásokkal kapcsolatos per

Korábban hosszabban is írtunk a témáról, de röviden összefoglalva arról van szó, hogy az NFL szerette volna eltitkolni a játékosok bizonyítható egészségkárosodásait, amiért egyértelműen az agyrázkódások voltak a felelősek. A legnagyobb problémát a mai napig a krónikus traumatikus enkefalopátia, azaz a CTE jelenti, ami egy memóriazavarral, hangulatingadozással, öngyilkossági hajlammal és fejfájással járó betegség. Az NFL gyakorlatilag tudomást sem akart szerezni erről a betegségről, még nem egy Dr. Bennett Omalu nevű orvos a nagy nyilvánosság elé nem vitte a problémát.

Az NFL továbbra is tagad

Az ember azt hinné, hogy nem ilyen tényeket már igen nehezen lehet letagadni, de az NFL egyik meg nem nevezett szóvivőjének azért mégis sikerült. A Washington Post szerint ugyanis ez a bizonyos szóvivő nemes egyszerűséggel, súlytalannak és említésre sem méltónak nevezte a most kikerült 155 oldalas dokumentumot. Ez ugyan nem tekinthető hivatalos állásfoglalásnak, de egyáltalán nem lenne meglepő, ha az NFL ezen kívül semmit sem szólna az ügyben, csak szépen csendben várná a dolgok végét. Mint ahogy teszi azt az NFL játékos-szakszervezete is, akik még csak nem is szálltak be a perbe, de állításuk szerint figyelemmel követik az eseményeket.

“Ez egy nagyon fontos kérdés. Rajta tartjuk a szemünket az ügyön, de nem vagyunk társak a perben. Ha lesz valami konkrét eredmény, akkor mi is megtesszük a megfelelő lépéseket a játékosok biztonsága érdekében.”

Ami persze az üzlet szempontjából érthető, de még mindig emberéletekről beszélünk, akik bár képesek feláldozni a testüket a pályán, nem akarnak lerokkanni 30 éves korukra. A másik dolog, hogy a sok fájdalomcsillapító függőséget okozhat, a legendás Brett Favre anno például két nap alatt evett meg egy egész hónapra felírt Vicodint. Az NFL részéről elég lenne csak egy kicsit szigorúbb vizsgálat és az, ha legalább a szövetségi törvényeket betartanák, mert az nyilvánvaló, hogy ez a tessék-lássék szabályozás 2017-re teljesen szétesett.

(via Washington Post, Deadspin, New York Daily News, Fox News)

Kövessen minket Facebookon!

Ossza meg a cikket

Ne maradjon le, kövessen minket YouTube-on is!

Hozzászólások

Videók

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!