Sokáig emlékezni fogok Loeb megelőzésére – interjú Lukács Kornél Csucsuval, a ralikrossz-világbajnokság egyetlen magyar versenyzőjével

A 25 éves versenyző álma vált valóra azzal, hogy 2017-ben egész idényt teljesíthet a WRX-ben. Az ifjú volánvirtuóz a szezonnyitó után válaszolt kérdéseinkre.

Adódna a nemzeti sportos fordulat, miszerint Lukács Kornéllal, vagy ahogy ralikrosszos berkekben ismerik Csucsuval nagyot fordult a világ 2017-re. Ám ő magától értetődő természetességgel vetette bele magát a világbajnoki küzdelmekbe, ahol az autósport elmúlt másfél évtizedének legnagyobbjai, például Sebastien Loeb, Petter Solberg vagy éppen Mattias Ekström az ellenfelei. A magyar pilóta egy remek kvalifikációs futamot követően öt társát megelőzve összetettben a 16. helyen végzett a WRX barcelonai szezonnyitóján.

Mikor tudatosult benned, hogy idén részt vehetsz a világbajnokságon?

Egész életemben erre a pillanatra vártam, de olyan hirtelen jött a lehetőség, hogy még a mai napig nehezen fogom fel.

Magyarország első pontja a Rallycross Világbajnokságon!!!!!!! 😜

211 Likes, 8 Comments – World Rallycross Driver (@csucsu_rx) on Instagram: “Magyarország első pontja a Rallycross Világbajnokságon!!!!!!! 😜”

Hogyan lett az álomból valóság?

Nagyon sok munkánk van benne, egész télen ezen dolgoztunk, hogy ez összejöhessen. A menedzserem, Stefano Favaro segítsége nagyon fontos volt, nélküle nem sikerült volna a világbajnokság. Profizmusa az első perctől meggyőző volt számomra.

Neki köszönhetted a legtöbbet?

Nehéz lenne olyan felsorolást írnom, hogy véletlenül se hagyjak ki senkit, hiszen a szüleimmel az élen nagyon sokan segítettek és biztattak.

Milyen reményeid voltak a szezonnyitó előtt, és mennyiben sikerült ezeknek eleget tenni Barcelonában?

A legfontosabbnak azt tartom, hogy minden versenyen, minden kvalifikáción saját magamból kihozzam a maximumot. Ha mindig 100 százalékon teljesítek a csapattal együtt, az eredmény sem maradhat el. Az első versenyemen pontszerző helyen végeztem, elégedettek lehetünk.

Hogyan élted meg az első világbajnoki hétvégédet?

Először kissé furcsa volt, hiszen eddig messziről néztem a nagyokat. El kell még telnie jó pár versenynek, hogy felfogjam, most már én is közéjük tartozom, potenciális ellenfele lehetek olyan versenyzőknek, akiket eddig csak nézőként csodáltam.

Előre a nemzetközi mezőnyben

Lukács Kornél 2006-ban, 14 évesen kezdte autóversenyzői pályafutását amatőrként, de 2010 már az országos ralibajnokságban találta. Csucsu egy évvel később az európai színtéren is bemutatkozhatott, 2014-ben pedig életében először elindulhatott a rali-világbajnokságon. Három éve a WRC-3-as kategóriában két hatodik, tavalyelőtt pedig egy nyolcadik helyet szerzett, figyelme azonban egyre inkább a ralikrossz felé terelődött. Tavaly négy versenyen indulhatott az ERX-ben (legjobbja a belgiumi negyedik hely volt), Gigi Gallival együttműködve pedig idén már a WRX-ben rója a köröket egy Speedy Motorsport által nevezett Kia Rióval.

Mi volt a bemutatkozód legemlékezetesebb pillanata?

Talán az, amikor a Q3-ban Loebbel együtt rajtoltam, majd az első kanyarban belső íven megelőztem őt. Erre még nagyon sokáig emlékezni fogok! Emellett a rajtnál enyém volt a legjobb reakcióidő, ennek szintén örülök.

Hogyan fogadtak a versenyzőtársak?

Meleg szívvel. Sokan, mikorra eljött az első verseny ideje, már tudtak rólam ezt-azt, valakikkel pedig a hétvége alatt kerültem közelebbi viszonyba. Mindenki pozitívan fogadott, ami nagyon jó érzés volt.

Portugáliában rendezik a következő futamot, hogyan készülsz rá? Másképp, mint amikor az Eb-n versenyeztél?

Nem sokban tér el a felkészülésem a tavalyihoz képest, de a ralikrosszban eltöltött idő megformálta bennem azt, hogy milyen felkészülésre van szükségem.

Hogyan alakultak át mindennapjaid ahhoz az időszakhoz képest?

Lényegi változás nem történt, eddig is nagyon elszánt voltam, s ezután is az leszek, mindent a sportnak rendelek alá.

Mit vársz a szezontól a továbbiakban?

Szeretnék  minden versenyen maximumot nyújtani, ez az első számú feladatom. De hogy számszerűsítsek is, néhány versenyen szeretnék bejutni az elődöntőbe, azaz a legjobb 12 közé.

wrx
Csucsu a WRX idei mezőnyében (felső sor, jobbról az első; Fotó WRX)

A motorsport rajongók felismernek már és kérnek autogramot tőled?

Amennyiben népszerűbb lettem, az inkább a versenyen érezhető. Egyre többen tudják kimondani a Csucsu nevet. A megkereséseknek, cikkeknek nagyon örülök, jó érzés, hogy a média is elismeri azt, amit csinálok.

A magyar rajongók hol találkozhatnak veled a legközelebb?

A Kiskunlacházi reptéren, ahol az apám fog versenyezni, én pedig megnézem őt. Egyetlen hétvégét sem jó versenyautók nélkül tölteni!

Kövessen minket Facebookon!

Ossza meg a cikket

Ne maradjon le, kövessen minket YouTube-on is!

Hozzászólások

Videók

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!