A lányok, akiknek fogalma sincs arról, mi az a vereség

111 győztes meccs után kikapni nem egyszerű dolog, de a Connecticut Egyetem női kosarasai még így is a sporttörténelem egyik legdominánsabb csapatát alkotják.

A sorozatok azért vannak, hogy megszakadjanak, tartja a borzalmas közhellyé vált mondás, amit Véber Györgytől kezdve José Mourinhoig számtalan edzőóriás elpuffogtatott, de mi van akkor, ha egy csapat

866 nap után először szenved vereséget?

A Connecticut Egyetem női kosárlabdázóival pontosan ez történt, hiszen 2014. november 17-e után ismét megtapasztalhatták, milyen érzés veszíteni. Gondolhatják, hogy mennyire nem voltak ehhez hozzászokva sorozatban

111 győztes mérkőzés után.

Azt, hogy mennyire nem ismerik a vereség és a kudarc fogalmát, az is jelzi, hogy a korábbi veretlenségi rekordot szintén ők tartják 90 zsinórban aratott győzelemmel még 2008 és 2010 között. Ráadásul még csak azt sem lehet mondani, hogy a 111 meccsből olyan sokszor meg kellett volna izzadniuk, hiszen mindössze 3 alkalommal volt tízpontosnál kisebb a különbség, 61-szer nyertek legalább 40 (!) ponttal, és átlagban 31,8 ponttal voltak jobbak aktuális ellenfelüknél.

Aztán jött 2017. április 1-je, és Morgan William, a Mississippi State hátvédje és az egyetemi bajnokság négyesdöntőjének elődöntőjében 64-64-es állásnál, másodpercekkel a hosszabbítás vége előtt elvállalt egy dobást. A többi történelem.

Sports Illustrated on Twitter

THE. STREAK. IS. DEAD. https://t.co/7ksEP5iDAc

A Connecticut dominanciájáról mindent elmond, hogy egy egyszerű vereséggel, ami bármilyen sport velejárója, az amerikai országos média központjába kerültek, sőt, még mi is róluk cikkezünk. A sorozatukat megszakító Mississippi State tavaly például 60 ponttal, 98-38-ra kapott ki tőlük, vagyis a bosszú különösen édesre sikerült. A bulldogoknak a védelmükkel sikerült megfojtaniuk a Huskies gépezetét, akik 17 labdaeladás mellett mindössze 11 gólpasszt hoztak össze. A UConn egyik legjobbja, Napheesa Collier mindössze 36 százalékos dobáspontossággal dolgozott, míg Kia Nurse 8 dobásából csak 2 ment be, és az egész csapat 21-el kevesebb dobást emelhetett gyűrűre, mint a végül a hosszabbításban sikert arató Bulldogs.

Ennyi pedig még a sporttörténelem egyik legdominánsabb csapatának sem fér bele.

A vereség okát a legtöbben abban látják, hogy a csapat három korábbi ásza, Breanna Stewart, Morgan Tuck és Moriah Jefferson az idei szezont már a profik között, a WNBA-ben kezdte, és az utánpótlásukat egyelőre még nem találták meg. A sikerdinasztia edzője, Geno Auriemma annyira persze nem vette a szívére a dolgot.

Egyszer ennek is véget kellett érnie. 36-ot nyertek a lányok, ez nagyon sok. A szezont 36-1-el zárták, ez kerül be a történelemkönyvekbe, ez az idei mérlegük, ez csak az övék. Büszke vagyok rájuk, és arra, amit tavaly október óta véghez vittek. A szezonkezdettől idáig a lányok jóval érettebbek lettek, és ha hiszik, ha nem, el tudom fogadni a vereséget. Egy ideje nem tapasztaltunk ilyesmit, de higgyék el, tudom értékelni, ha nem mi, hanem más győz.

The @WNBA Draft is scheduled for Thursday, April 14 at 7 p.m. @MoheganSun Arena. Go support Mo, Stewie and Tuck!

3,775 Likes, 25 Comments – UConn Women’s Basketball (@uconnwbb) on Instagram: “The @WNBA Draft is scheduled for Thursday, April 14 at 7 p.m. @MoheganSun Arena. Go support Mo,…”

A Connecticut legutóbbi veresége óta

  • Három különböző csapat nyert Super Bowlt.
  • Leonardo DiCaprio végre Oscar-díjat kapott.
  • Az ember víz nyomaira bukkant a Marson.
  • Meghalt Harambe.
  • Kijött két új Csillagok háborúja-film.
  • Meghalt Havas Jon.

Annak ellenére, hogy a 111-es meccses sorozatnak vége szakadt, egyáltalán nem tűnik úgy, hogy a UConn a következő bajnoki évadban sikertelenségre lenne ítélve. A kezdőötösükből mindenki képes gyakorlatilag az összes poszton játszani, és a veretlenség alatt zsinórban aratott két (2013 óta összesen négy) bajnoki cím valódi csapatmunka eredménye. A csapatból négyen is több mint 1000 pontot szereztek ebben az időszakban, edzőjük összesen 11 bajnoki címet tudhat magáénak, és nyolcszor lett az év egyetemi edzője. Legutóbb akkor nem szerepeltek a négyes döntőben, amikor George W. Bush volt az Egyesült Államok elnöke. És a következő évben már náluk fog pattogtatni a 198 centi magas erőcsatár, Azura Stevens (a Duke Egyetemről érkezik) és Megan Walker is, akit nemrégiben az év legjobb középiskolai kosárlabdázójának választottak.

A Connecticut egyeduralma persze sokak szerint az egész női kosárlabdára rossz hatással van. A Boston Globe sportújságírója, Dan Shaugnessy szerint a UConn kosarasai

annyira jók, hogy egyszerűen kiölnek minden izgalmat és drámát a játékból.

Make it 10 straight Final Fours! #AndCounting 📷@ssladephoto

7,714 Likes, 26 Comments – UConn Women’s Basketball (@uconnwbb) on Instagram: “Make it 10 straight Final Fours! #AndCounting 📷@ssladephoto”

Auriemma mesternek erre is volt válasza, kifejezetten abszurdnak tartja, és egy egyszerű nézőt pont hogy lenyűgöz az a szenvedély, tökéletesség és precizitás, amivel játékosai felszántják a pályát és aki ezt nem képes értékelni, az egyáltalán ne nézzen kosárlabdát. Szavait alátámasztja, hogy a tavalyi NCAA-rájátszást (mármint nem a férfiaké) kiemelkedő nézettséggel futott mind a helyszínen, mind a tévéképernyők előtt, és összesen 36,7 millió percet néztek a tornából élő egyenes adásban. Az egyetemi sportban a játékosok nem kapnak fizetést, de a már korábban említett connecticuti hármas (Stewart, Tuck és Jefferson) az első három helyen kelt el a WNBA 2016-os játékoskiválasztóján és Stewart mezéből kelt el a legtöbb a rajongók között, ami az egész női NBA merchandisebizniszét 30%-kal növelte.

Az egyetem nem meglepő módon szintén bőségesen profitált a lányaiból, a 2016-os pénzügyi évben csak a női kosarasok 1,3 millió dollár nyereséget termeltek az iskolának, és bár ez az összeg nem tűnik soknak, annak fényében mégis kimagasló, hogy a négyes döntő négy csapata közül egyik sem termelt nyereséget. Ahhoz képest, hogy a férfiak egyetemi rájátszása dollármilliárdos tévés szerződésekkel és plusz többmilliós jegy- és ajándéktárgy bevételeivel mindenkinek biznisz (kivéve persze az amatőr játékosoknak), a női egyetemi kosárlabda inkább a radar alatt fut, legalábbis pénzügyileg.

Ezt az évet a UConn már úgy kezdte, hogy mindössze két ponttal verte a Florida State-et, de a győzelmek így is sorra jöttek, és a legtöbben már arról beszéltek, hogy ebben a csapatban tehetség és elhivatottság alapján benne van akár 200 zsinórban aratott siker is. De ahogy az április 1-i mérkőzés is mutatja,

nincs legyőzhetetlen csapat és egyszer ennek a napnak is el kellett jönnie.

A vereség mellett a legfájóbb az, hogy a kiemelkedő statisztikák ellenére a csapat nem lett egyhuzamban ötödször is bajnok (a trófeát végül a Mississippi State-et a döntőben legyőző South Carolina szerezte meg). De ahhoz kétség sem férhet, hogy bár egy legendás sorozatnak vége szakadt, a jövő szezonban egy teherrel kevesebb lesz a Connecticut Huskies kosaraslányain. Hogy a többi egyetem visszanyerje hitét, és bízzanak abban, hogy Góliát nem mindig nyer a Dávidok ellen, szükség volt a bukásukra. Ettől függetlenül továbbra is mindenki őket akarja majd legyőzni, és az sem kérdés, hogy novemberben ismét első kiemeltként kezdhetik meg a hónapokig tartó menetelést az NCAA bajnoki címe felé. Geno Auriemma egy sokat sejtető félmosollyal az arcán bevallotta az újságíróknak a mérkőzés után:

Ha a szezon ezen pontján veszítesz, az az elképzelhető legrosszabb érzés.

Márpedig ő és tanítványai ritkán tudják meg, milyen, amikor csak a második legjobbak és nem is szeretnék, hogy ez sűrűn megtörténjen velük.

AP National Coach of the Year for the 9th time! #AndCounting #UConnNation 📷@ssladephoto

6,917 Likes, 41 Comments – UConn Women’s Basketball (@uconnwbb) on Instagram: “AP National Coach of the Year for the 9th time! #AndCounting #UConnNation 📷@ssladephoto”

Forrás: Boston Globe, New York Times, SB Nation, Guardian, USA Today, Fox Business, Harford Courant

Kövessen minket Facebookon!

Ossza meg a cikket

Ne maradjon le, kövessen minket YouTube-on is!

Hozzászólások

Videók

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!