6 város, amire bátran áldozzon egy hosszú hétvégét tavasszal

A csúnya tél eltűnésével egy dolgot tudunk javasolni mindenkinek: utazzon, amennyit csak tud!

A tavasz úgy ránk rúgta az ajtót, hogy most aztán még annak is kedve lett kimozdulni valahova, aki az elmúlt hónapokban minden szabadidejét a takaró alatt töltötte. A közmegegyezés szerint ez az évszak a legjobb városnézésre is, hiszen nem kell túlzottan felöltözni, nincs tikkasztó meleg, ráadásul olyan örömet tud okozni egy teraszon elfogyasztott kávé is, mint pár hónappal később egy átmulatott éjszaka. Ilyenkor persze el lehet verni az időt a környékünkön való bóklászásra, és a belföldi turizmus is kiváló lehetőségeket tartogat hétvégére, de azért az igazi mégis az, ha az ember kimegy a reptérre, és elrepül 2-3 napra valahova. Ez a 2-3 nap az igazán nagy attrakciókra pont nem elég, szóval bármilyen vonzó is a rendszeresen kevés pénzért berepülhető Párizs vagy London, ezeket ne erőltessük annyira, ha először járnánk arra. Szerencsére egész tisztességes összegekért egy rakás olyan városba elrepülhetünk, amikre pont elég ez a kevés idő.

Először is jöjjenek a takarékos túrák!

Szarajevó

A Wizz Air idén tavasztól hálózza be jobban a Balkánt, aminek egyértelműen Szarajevó a legizgalmasabb városa. Bosznia 270 ezres fővárosa még mindig a délszláv háború borzalmait nyögi, viszont pontosan ezért nagyon jó hangulata van, hiszen a lakosok nagyrésze tudja értékelni, hogy végre van étel a boltban és nem vadásznak rájuk mesterlövészek. A srebenicai mészárlásnak emléket állító Gallery 11/07/95 egészen megrázó módon mutatja be az újkori Európa történetének egyik leggusztustalanabb tettét, de ha valaki a régebbi dolgok iránt érdeklődik, az is megtalálja a számítását a török uralom alatt épült óvárosban, amiből szinte átmenet nélkül kezdődik a Budapesthez hasonló európaibb utcasor. Szarajevóba menni már nem olyan egzotikus, mint akár öt éve, de még mindig nagyon kellemes város sok jó kocsmával és a kötelező turbófolkot játsszó klubokkal.

Jó, de mennyi? A repjegyeket áprilistól kis mázlival 20 ezer forintokból is megúszhatjuk oda-vissza, péntek reggeli indulással és hétfő reggeli hazaérkezéssel. Inni nagyjából annyiba kerül, mint Magyarországon, az étel viszont nagyon olcsó.

Ez tetszik, van még hasonló? Van, aki még ennél is mélyebbre szeretne merülni a Balkán bugyraiba, az Albániát is megnézheti Tiranán keresztül, de még a sok ország által sel sem ismert Koszovóba is mehetünk.

Szófia

Bulgáriáról először mindenkinek az olcsó all inclusive út jut eszébe a tengernél, de azért az 1,2 milliós fővárosában is el lehet verni időt. A keleti szláv városokhoz méltóan itt is templomlátogatással lehet a legkönnyebben turistáskodni, de a Vitosa hegyi már a városból is csodás látvány. A bolgár gasztronómiát igazán nem mondanánk világhírűnek, viszont Szófia még Magyarországról is olyan olcsó város, hogy már rongyrázni is jól lehet ott.

Jó, de mennyi? A repjegyek tavasszal akár fejenként 15 ezer forint körüli összegből is meglehetnek a pénteki indulással és hétfői érkezéssel Wizz Airnél, az ottlétre tényleg nem kell sokat áldozni.

Ez tetszik, van még hasonló? A Ryanairnél úgy 25 ezer forintból kihozhatjuk jó esetben Görögország fővárosát, Athént, ahol mivel délebbre van, valószínűleg melegbb idő fogad minket, cserébe persze drágább.

Kolozsvár

Kolozsvárat a legtöbben annyira szokták megnézni, amedig megállnak egy kávéra az autós erdélyi túrájukon, de a város önmagában is simán megállja a helyét. Nem is annyira a látványosságok, hanem az éjszakai élet miatt, itt működik például a térség egyik legtöbbre értékelt techno klubja, a Gazette, és úgy általában tele van jobbnál jobb szórakozóhelyekkel és kocsmákkal a város. Ha jól forgunk, még focimeccsre is kimehetünk.

Jó, de mennyi? A Wizz Airnél 15 ezer forintból megvan egy péntektől hétfői tartó túra, az árak valamivel alacsonyabbak, mint Magyarországon.

Ez tetszik, van még hasonló? Ha már Erdély és magyarlakta területek, Marosvásárhelyre is érdemes lehet átrepülni, bár azt már valahogy érdemes összekötni egy nagyobb körrel monjduk Csíkszeredáig.

Varsó

Lengyelország fővárosából a bombázások után szinte semmi nem maradt, úgyhogy a történemi hitelességet ne itt keressük. Cserébe Lengyelország baromi jó hely, a magyarokat tényleg sokan szeretik, az árak nagyjából megegyeznek az itthoniakkal, van egy rakás érdekes múzeum akár történelmi, akár művészeti vonalon, és mellesleg szinte kötelező kimenni focimeccsre, ha szeretjük a pirotechnikával igazán bőkezűen bánó lengyel szurkolói vonalat.

Jó, de mennyi? Péntektől vasárnapig pont jól el lehet szórakozni ott, és fejenként valamivel kevesebb, mint 20 ezer forintból meg is lehet járni repülővel.

Ez tetszik, van még hasonló? Az ukrán fővárost, Kijevet is be lehet lőni, a repülőjegy kicsit drágább, az ottlét viszont sokkal olcsóbb.

Szórhatunk ám több pénzt is!

Amszterdam

Az EasyJet közvetlen járatának köszönhetően nem kell túl mélyen zsebbe nyúlni Európa talán leglazább városához. Bár sokan hajlamosak azt hinni, hogy a holland főváros látványosságügyileg is pezseg, de igazából Amszterdamra tökéletesen elég az a két teljes nap, amit ad a légitársaság elég rossz menetrendje. Igen, lehet legálisan füvezni, ott a piroslámpás negyed egy csomó magyar dolgozóval, vedelhetjük a Heinekent és bóklászhatunk a csatornák között, miközben aggódunk az állandóan száguldó biciklisták miatt.

Jó, de mennyi? Kis mázlival 40 ezerből meglehet a repülés, nagyobbal kevesebből. A helyzet az, hogy sajnos ha ragaszkodunk a hétvégéhez, akkor szombaton késő este száll fel a gépünk Budapesten, és kedden kora reggel ér haza. Amszterdam már Nyugat-Európának is a drágább része, nem ezt fogjuk a legkevesebből kihozni.

Ez tetszik, van még hasonló? A Ryanairnél kis keresgéléssel szintén megoldható 40-50 ezer forint körüli összegből egy hétvége Dublin is, csak ott nem marihuána és sör van, hanem sör és viszki.

Bruges

A Ryanairnek köszönhetően nagy gyakorisággal indulnak Budapestről Brüsszelre gépek, ám Brüsszel tényleg nem különösebben érdekes város. Viszont a reptérről közvetlen buszok indulnak Bruges-be, ami pedig nem véletlenül Európa egyik kedvenc ékszerdoboza, az egyik legromantikusabb város, és persze az egyik legjobb söröket is ott lehet kapni.

Jó, de mennyi? A repülők akár fejenként 15 ezer forintból kihozhatók oda-vissza, a Brüsszel-Bruges buszok még fejenként 10 euróba fájnak, az ottlét pedig a környékhez méltóan jó drága.

Ez tetszik, van még hasonló? Olyan nagyon hasonló Budapestről könnyen elérhető verzióban nincs, bár Brüsszeli leszállással azért el lehet érni például a holland Maastrichtot is, amire szintén a varázslatos szó a legjobb.

(fényképek forrása: Wikipedia, Wikitravel)

Kövessen minket Facebookon!

Ossza meg a cikket

Ne maradjon le, kövessen minket YouTube-on is!

Hozzászólások

Videók

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!