Isten éltesse a leghíresebb magyart, Puskás Ferencet a 90. születésnapján!

Amerikai tudósok is bebizonyították, amit eddig csak sejtettünk.

1927. április elsején, vagyis ma 90 éve született Puskás (Purczeld) Ferenc, Öcsi, a Száguldó őrnagy, a világ valaha volt egyik legnagyobb labdarúgója.

Valószínűleg tényleg a legismertebb magyar

Az MIT amerikai egyetemen futó Pantheon-project születési helyük szerint sorolja be a történelem híres embereinek teljesítményét, és ha rákeresünk Magyarország elmúlt ezeregyszáz évére, akkor azt kapjuk, hogy

  • az ismertséget 29%-ban a politikusok viszik el (Szent István, Nagy Lajos, Szent Hedvig lengyel királynő, Horthy Miklós és II. Lajos az első öt),
  • majd következnek az írók (Herzl Tivadar, Kertész Imre, Arthur Koestler, Petőfi Sándor, Molnár Ferenc),
  • rögtön harmadikak a labdarúgók (Puskás Ferenc, Kocsis Sándor, Kubala László, Albert Flórián és Fehér Miklós),
  • és csak a negyedik helyre szorultak a Magyar Marslakók, az atombomba feltalálásában nagy szerepet játszó fizikusok (Teller Ede, Wigner Jenő, Békésy György, Szilárd Leó, Gábor Dénes).

A magyar történelem kitermelt jó néhány világhírű figurát, azonban elég volt százegypár év, hogy a labdarúgás, a sport szinte a semmiből indulva akkorát dobbantson, hogy az ország és a magyarok ismertségének egyik jelentős alappillére legyen.

legismertebb_magyarok900
Képernyőkép: pantheon.media.mit.edu

Puskás Ferencet hajlamosak vagyunk a leghíresebb magyarnak tartani, és nem tévedünk nagyot. Az MIT adatai szerint Neumann János, Báthory Erzsébet (egy sorozatgyilkosnak tartott magyar grófnő), Herzl Tivadar és Szent István után valóban az ötödik helyen találjuk a nevét.

Ha pedig tovább böngésszük az adatokat, akkor ilyen finomságokra bukkanhatunk:

  • Pelé, Beckenbauer és Garrincha után a negyedik legismertebb futballista;
  • Gabriel García Márquez és XVI. Benedek pápa után a harmadik legismertebb, 1927-ben született ember;
  • a világon pedig az 1585., amit úgy érdemes kontextusba helyezni, hogy az élmezőny valahogy így néz ki: Arisztotelész, Platón, Jézus, Szokratész, Nagy Sándor, Leonardo da Vinci, Konfúciusz, Julius Caesar, Homérosz, Pithagorasz. Einstein ugyanitt csak a 23., Chuck Norris az 578., és Steve Jobsnak is be kell érnie a 3175. hellyel. Szóval nem gyenge lista.
futballistak-pantheon
Képernyőkép: pantheon.media.mit.edu

Megjegyzés: Az MTI Pantheon-project egy érdekes játékszer, azonban megvannak a maga hibái. Alapvetően az országok mai politikai térképét veszi alapnak, amikor a születési helyek szerint nemzethez rendeli az embereket, ennek ellenére előfordulhatnak olyan furcsaságok, mint a Krakkóban született Hedvig hercegnő magyarként szerepeltetése, valamint olyan egyértelműen magyar emberek románként bemutatása, mint Bartók Béla, Mátyás király, Ligeti György, vagy mondjuk Bolyai János, esetleg a kassai polgár, Márai Sándor szlovákosítása. Utóbbi természetesen nem hiba, hanem a módszertan sajátossága.

Puskás Ferenc születésnapján Bp. Honvéd – Ferencváros mérkőzést rendeznek este 20:30-tól a kispesti Bozsik stadionban. A klub és a szurkolók itt emlékeznek meg Öcsiről, ahogy arrafelé ismerik.

(nyitókép: Puskás a Fradi pályáján rendezett Kispest-Kistext (3:1) meccsen, 1949-ben; fotó: Fortepan)

Ossza meg a cikket

Ne maradjon le, kövessen minket YouTube-on is!

Hozzászólások

Videók

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!