Irány Las Vegas, csak lehet, hogy bírók nélkül – az NFL megint lábon lőtte magát

A történelem során először, Las Vegas városa amerikaifutball csapatot kapott. A gond csak az, hogy a bírók ki vannak tiltva a városból.

Az NFL-csapatok tulajdonosai talán csak egyetlen, évtizedek óta létező szabállyal nem számoltak, amikor a héten megszavazták az Oakland Raiders Las Vegasba költözését: a liga játékvezetői be sem tehetik a lábukat Las Vegasba. Legalábbis szezon közben biztosan nem, ami elég bajossá teszi azt, hogy a játékvezetők két év múlva nyolc alkalommal is bíráskodjanak a Las Vegas Raiders hazai meccsein.

Akárhogy is nézzük, az NFL megint gyártott maga köré egy nagyon vicces sztorit, amin ismét hetekig tud csámcsogni az amerikai sportsajtó. Mi ennyi ideig biztosan nem, de egy cikk erejéig mindenképp röhögünk rajta, hiszen körbejárva a körülményeket rá kellett jönnünk, hogy ennél érdekesebb történet nem nagyon lesz az úgynevezett uborkaszezonban.

Évtizedek óta létező szabály

Az alapvetés tehát az, hogy az NFL Las Vegasba költöztetett egy csapatot, ahova egy évtizedek óta létező szabály miatt a játékvezetők be sem tehetnék a lábukat a szezon közben. Erről a szabályról valószínűleg a legtöbb NFL-szurkoló nem is tudott, de ettől függetlenül nagyon fontos szerepe van a liga megítélésében. Elvégre is, hogy nézne ki ha a játékvezetők mondjuk a hétvégi meccs előtt több napig Las Vegasban mulatoznának, és esetleg fogadnának is néhány mérkőzésre.

Azt persze egyáltalán nem nehéz kitalálni, hogy ezzel a szabállyal tényleg évtizedek óta nem foglalkoztak, hiszen a sportfogadás manapság nem mondható egy Las Vegas-i kiváltságnak, így semmi nem indokolná a játékvezetők kitiltását a városból. 2017-ben már ott tartunk, hogy egy kis szerencsével az utolsó ugandai kis faluból is fogadhatunk szinte bármire, így a bírók szankcionálása még viccesebbé válik. A szabály egyébként konkrétan azt mondja ki, hogy

a bírók a szezon közben egyáltalán nem, azon kívül pedig külön engedéllyel mehetnek a városba.

Ráadásul ha megkapják az engedélyt, akkor is figyelembe kell venniük a liga által összeállított listát, amin az Egyesült Államok összes olyan kocsmája, bárja és szórakozóhelye szerepel, ahol lehet sportfogadásokat kötni, ezeket pedig messziről el kell kerülniük. Arról nem is beszélve, hogy az NFL egészen biztosan figyelteti a városba érkező bírókat. A játékvezetők egyébként Atlantic City-be sem látogathatnak el a szezon közben, ugyanazon okokból, mint Las Vegasba. A zebrák mozgástere tehát elég rendesen le van korlátozva.

nfl-biro
fotó: Wikipedia

Az NBA már tanult a hibájából

Nyilvánvaló, hogy van létjogosultsága ennek a szabálynak, hiszen az észak-amerikai profi kosárlabdaligában korábban például nem volt efféle szabály, és akadt is gond a fogadásokból. Tim Donaghy 13 évet húzott le bíróként a ligában, és ez idő alatt több száz meccsre fogadott. Az FBI által folytatott nyomozásból később az is kiderült, hogy Donaghy ezeknek a fogadásoknak a 80%-át megnyerte, és több százezer dollárt kaszált ezzel. Donaghy a mai napig azt állítja, hogy a fogadások nem befolyásolták a bíráskodását, és mindig igazságos volt a pályán.

Zárjuk rá az ajtót a bírókra, és dobjuk el a kulcsot

Mark Murphy, a Green Bay Packers elnöke szerint a Las Vegas-i szabály mindenképpen módosítva lesz, csak azt nem tudják még, hogy hogyan.

“Azt gondolom, hogy ezt a kérdést mindenképp körbe kell járnunk. Valahogy meg kell előznünk azt, hogy a Las Vegas-i csapat körül mindig balhé legyen.”

– mondta Murphy, aki hozzátette azt is, egyelőre még teljesen tanácstalanok az ügyben. A szakírók szerint nem is meglepő, hogy nem tudják, mihez kezdjenek a szabállyal, hiszen a bírókat már így is elég komoly ellenőrzéseknek vetik alá, a fentebb említett korlátozásokon kívül.

Jelenleg például teljesen átlagosnak számít az, hogy a liga emberei elmennek egy játékvezető lakhelyére és kérdezősködni kezdenek róla. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy az NFL munkatársai felcsapnak Columbónak, aztán első körben kikérdezik a szomszédokat a játékvezető szokásairól, családjáról, hétköznapi viselkedéséről. Ha ez még nem lenne elég, akkor elmennek a helyi kocsmákba, bárokba, sportfogadással foglalkozó helyekre, és a

játékvezető képét lobogtatva információkat kérnek róla.

Az NFL tehát még azt is tudja, ha egy játékvezető vesz egy ártatlan lottószelvényt, ráadásul ez a nyomozgatás a Football Zebras nevű, amerikaifutball bírók által vezetett oldal szerint még durvább formákat ölthet a jövőben. Ezt erősíti meg az is, hogy a CBS információi szerint a liga éppen azt tervezi, hogy a Las Vegas-i meccsek idejére minden bíróra külön embert állít majd, akiknek a feladata a bírók egész napos követése lesz. A másik megoldás ami állítólag felmerült a hétfői tulajdonosi ülésen, hogy a bírókat nemes egyszerűséggel bezárják a hotelszobáikba, és csak külön engedéllyel hagyhatják majd el a hoteljüket.

nfl-biro-cikk
fotó: Pixabay

Van idő megoldást keresni

A szabály módosításával kapcsolatban a tulajdonosok közül egyelőre csak a már korábban is idézett Mark Murphy szólalt meg, aki nem is nagyon érti ezt az egész dolgot. Szerinte ugyanis semmi értelme ekkora ügyet csinálni a Las Vegas-szabály megtartásából, hiszen manapság tényleg bárhol lehet fogadásokat kötni.

“A sportfogadás mindenhol jelen van.”

– ecsetelte Murphy, aki ezzel a gondolattal senkit sem lepett meg, maximum szerzett magának pár ellenséget. Az ESPN úgy tudja, a ligában még mindig többségben vannak azok a tulajdonosok és vezetők, akik ódzkodnak a Las Vegas-szabály módosításától, és nem akarják elfogadni, hogy már nem csak a Bűn Városában létezik sportfogadás.

A Raiders Las Vegasba költözése tehát sokkal több problémát okozhat a ligán belül, mint azt elsőre mindenki gondolta volna. Richard Lister, a The Third Team című NFL-bírókról szóló könyvében például már 7 éve arról írt, hogy a játékvezetők nehezen viselik az efféle szabályozásokat, és nem szeretnének további szigorításokat. Akárhogy is, a liga vezetőinek lesz ideje megoldást találni, hiszen a Raiders a következő két szezonban még mindenképp marad Oaklandben, ahol igazából semmi sincs, nemhogy kaszinók. Ott legalább nem kell rázárni a bírókra a hotelszobájukat.

(via CBS, ESPN, Football Zebras, CBS News)

Kövessen minket Facebookon!

Ossza meg a cikket

Ne maradjon le, kövessen minket YouTube-on is!

Hozzászólások

Videók

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!